Η ΕΚΤ επιταχύνει τον ρυθμό της αγοράς ομολόγων


  Η ΕΚΤ επιταχύνει τον ρυθμό της αγοράς ομολόγων

Το ευρώ βρέθηκε κάτω από βαριά πίεση και οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν απότομα την Τρίτη όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε να αυξήσει τη νομισματική της τόνωση τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Ο Benoît Cœuré, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε πως η κεντρική τράπεζα θα μετέφερε μέρος του προγράμματος αγορών ομολόγων των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως, το οποίο προγραμματίζεται να τελειώσει το καλοκαίρι, στον Μάιο και τον Ιούνιο, λόγω της μειωμένης ρευστότητας αργότερα στη σεζόν. Είπε επίσης πως οι αγορές θα μπορούσαν να μεταφερθούν και στον Σεπτέμβριο, όταν παραδοσιακά η ρευστότητα επανέρχεται.

Οι έμποροι αγόρασαν δημόσιο χρέος της περιοχής, όμως η αντίδραση της αγοράς ξεκίνησε με τον γερμανικό δείκτη Dax να αυξάνει κατά 2%, ενώ το ευρώ έπεσε κατά 1,5% φτάνοντας στο $1,1140, μπαίνοντας σε πορεία προς τη μεγαλύτερη πτώση του σε μία συνεδρία από τις αρχές του Απριλίου. Η λίρα αυξήθηκε την Τρίτη κατά 1,1% σε σχέση με το ευρώ, φτάνοντας το €1,3984.
«Εάν είναι εμφανές ένα πράγμα από τις σημερινές ενέργειες, αυτό είναι πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να δει το ευρώ να αποδυναμώνεται» είπε η Brenda Kelly, επικεφαλής αναλύτρια της London Capital Group.
«Όλες οι μεγάλες οικονομίες παλεύουν για να πετύχουν πληθωρισμό, συνεπώς τα σχόλια του κ. Cœuré έρχονται την κατάλληλη στιγμή, πριν από το ξεκίνημα της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.»
Η επιτάχυνση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ αντικατοπτρίζει την ανισότητα μεταξύ της ζήτησης της κεντρικής τράπεζας για κρατικά ομόλογα για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και της περιορισμένης διαθέσιμης προσφοράς.
Τον Μάιο, η πίεση αυτή χαλαρώνει καθώς αυξάνεται η καθαρή προσφορά. Οι χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να εκδώσουν 83 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικά ομόλογα αυτόν τον μήνα, και καθώς δε λήγει καμία εξαργύρωση, αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει καθαρή έκδοση, σύμφωνα με έρευνα της HSBC.
Τον Ιούνιο, η καθαρή έκδοση θα μειωθεί, αλλά θα παραμείνει θετική στα 26 δις ευρώ, ενώ τον Ιούλιο αναμένεται να γίνει αρνητική, στα -46 δις ευρώ, κάτι που εξηγεί γιατί η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποφύγει μεγάλες αγορές ομολόγων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο κ. Cœuré περιέγραψε επίσης το πρόσφατο ξεπούλημα των ευρωπαϊκών ομολόγων ως ανησυχητικά γρήγορο.
Οι παρατηρήσεις τους προσείλκυσαν επενδυτές στο σταθερό εισόδημα, χαλαρώνοντας τις αποδόσεις του δημόσιου χρέους καθώς η τιμή του αυξανόταν. Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου – η οποία κινείται αντίστροφα προς την τιμή – έπεσε κατά 8 μονάδες βάσης, στο 0,57%, ενώ οι ιταλικές και οι ισπανικές αποδόσεις μειώθηκαν κατά 12 μονάδες βάσης η κάθε μία.
Ο Kit Juckes της Société Générale είπε: «Η διάσπαση των σχέσεων μεταξύ της προσφοράς χρημάτων και του πληθωρισμού, ή της ανεργίας και των μισθών, ή πράγματι της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, αφήνει τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές να στηρίζονται στις τάσεις του πετρελαίου και των συναλλαγμάτων για να οδηγήσουν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Εάν όλα αυτά οδηγήσουν τις αποδόσεις του γερμανικού ομολόγου στο ανώτερο σημείο της, ίσως η αναπήδηση του ευρώ να τελειώσει.»
Ο Enrique Diaz-Alvarez, επικεφαλής αναλυτής κινδύνου στην Ebury, είπε: «Πιστεύω πως η τοποθέτηση των εμπόρων αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στη σημερινή κίνηση και στην προηγούμενη απότομη αύξηση του ευρώ. Αυτό για μια ακόμη φορά κάνει το ευρώ ευάλωτο στο βασικό γεγονός πως η νομισματική πολιτική κινείται σε αντίθετες κατευθύνσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όπως υπογραμμίζεται από τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ.»
Η κίνηση προστέθηκε στις πτώσεις του ευρώ της περασμένης συνεδρίας, όταν υπήρχαν συζητήσεις για μία τέτοια κίνηση από την ΕΚΤ και η παρατεταμένη ανησυχία για μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας βασάνιζε το νόμισμα…                                                                                                          http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!