Translate

Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Διάλογος θρίλερ Ελλάδας-ΗΠΑ για νέα βάση στο Αιγαίο

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος απονηώνεται από αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να διευκολύνει τη δημιουργία μιας βάσης για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Κρήτη. 
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος απονηώνεται από αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να διευκολύνει τη δημιουργία μιας βάσης για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Κρήτη.

Ενας παρασκηνιακός διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ, σχετικά με τη διμερή συνεργασία και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εξελίσσεται σε θρίλερ που ήδη έχει επηρεάσει το κλίμα Αθήνας - Ουάσιγκτον και αφορά το θέμα δημιουργίας μιας βάσης για διευκολύνσεις στην Κάρπαθο, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο.

Η σύγχυση και τα ερωτήματα που έχουν προκληθεί έχουν διαπεράσει και τα κυβερνητικά και τα κομματικά τείχη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το θέμα προκαλεί σειρά αντιδράσεων, είτε γιατί κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να γίνει τώρα μια τέτοια συζήτηση, είτε γιατί το κόμμα αντιδρά και απαιτεί άλλου είδους διαχείριση από τον πομπώδη τρόπο με τον οποίο το θέτει ο κ. Καμμένος.
Το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης έχει ενδιαφέρον, καθώς αφορά την παρουσία και δράση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μια από τις πλέον ασταθείς περιοχές του πλανήτη, αλλά, όπως αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος, ώστε οι συνομιλίες να είναι σοβαρές και αξιόπιστες, να ενισχύουν τη θέση της χώρας και παράλληλα να διασφαλίζουν και τα εθνικά συμφέροντα.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να διευκολύνει τη δημιουργία μιας βάσης, πρόσθετης, για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες υπηρεσίες και θεωρούν ότι το πλέον κατάλληλο σημείο είναι το Καστέλλι στην Κρήτη, πιθανόν στον χώρο όπου σχεδιάζεται το νέο αεροδρόμιο. Ελληνες στρατιωτικοί και διπλωμάτες δεν φαίνεται να εκφράζουν θετική άποψη και οι σχετικές συζητήσεις έχουν κολλήσει, καθώς οι κυβερνητικές προτεραιότητες είναι ούτως ή άλλως διαφορετικές, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο σημείο βρίσκονται.
Η δημόσια πρόταση του κ. Καμμένου για τη δημιουργία βάσης σε νησί του Αιγαίου, και ειδικότερα στην Κάρπαθο, αποσκοπεί, σύμφωνα με ερμηνεία διπλωματικής πηγής, στο ότι το νησί αυτό θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένο και αν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν εκεί μια βάση, ουσιαστικά θα αλλάξει η συζήτηση γύρω από την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων, την οποία –ως γνωστόν– η Ελλάδα δεν αποδέχεται.
Ετσι, υπάρχει και εξελίσσεται μια συζήτηση μακριά από τα κόμματα και το Κοινοβούλιο και επειδή ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου επιθυμούν τριγμούς εντός της κυβέρνησης, διεξάγεται μέσω δηλώσεων, υπαινιγμών και έμμεσων αμφισβητήσεων. Την αρνητική θέση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει να παρουσιάζει με αντάρτικου τύπου δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ησυχος, ο οποίος, κάθε φορά που δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία βάσης σε νησί του Αιγαίου, προκαλεί αντιδράσεις του υπουργού του Πάνου Καμμένου και η εικόνα σύγχυσης κυριαρχεί. Ο κ. Καμμένος χωρίς δισταγμό διακηρύσσει, σχεδόν καθημερινά, την προσήλωσή του στη συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, παρά το επεισόδιο με την ακύρωση της συνάντησής τους από τον Αμερικανό ομόλογό του. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν αμφισβητεί τον προσανατολισμό της χώρας, δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις που θα προκαλέσουν έντονο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, τη στιγμή που ήδη πιέζεται από τις υποχωρήσεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
Οπως αναφέρει στην «Κ» έγκυρη κυβερνητική πηγή, τα θέματα αυτά –ούτως ή άλλως– θα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, όταν και εάν υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ, κάτι που, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν φαίνεται να επείγει.
Η κινητικότητα του υπουργού Αμυνας και η πρόθεσή του να είναι συνεχώς ένα βήμα μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με κινήσεις που δεν φαίνεται να είναι συμφωνημένες, έχει προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο οι συστάσεις προς υπουργούς και κομματικά στελέχη είναι να τηρούνται χαμηλοί τόνοι.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι αν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, η διπλωματική βεντάλια της χώρας θα ανοίξει, είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να κληθεί στην Ουάσιγκτον για εφ’ όλης της ύλης συνομιλίες και όλα αυτά τα θέματα να έρθουν στην ημερήσια διάταξη. Το αν και κατά πόσο η εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας και ασφάλειας θα είναι το δεύτερο μνημόνιο προσαρμογής στα ευρωατλαντικά δόγματα –αυτή τη φορά– που θα υπογράψει η κυβέρνηση μετά το οικονομικό μνημόνιο, δεν θα αργήσει να αποδειχθεί.                                                          http://www.kathimerini.gr
Η εύρεση ιχνών κάποιας μορφής ζωής εκτός της Γης θα πάρει πολύ ακόμη χρόνο, δηλώνει η διακεκριμένη Ελληνίδα αστροφυσικός και πλανητολόγος του Αστεροσκοπείου Μεντόν του Παρισιού, Αθηνά Κουστένη, η οποία πάντως δεν αποκλείει σημαντικές μελλοντικές ανακαλύψεις στους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου. Παράλληλα, όμως, προειδοποιεί ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η Γη κινδυνεύει να καταντήσει κάποτε ακατάλληλη για ζωή, σαν την Αφροδίτη και τον Τιτάνα.

«Εγώ πιστεύω ότι η εξερεύνηση του διαστήματος είναι στις αρχές της και ότι θα χρειαστούμε πολύ χρόνο ακόμα μέχρις ότου φτάσουμε σε ενδείξεις ή αποδείξεις ζωής» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κ. Κουστένη σχετικά με τα όσα υποστήριξε προ μηνός η επικεφαλής επιστήμων της NASΑ, Έλεν Στόφαν, ότι έως το 2025 θα έχουν βρεθεί ενδείξεις εξωγήινης ζωής και σε 20-30 χρόνια οριστικές αποδείξεις.

Και συνέχισε «Για την αναζήτηση ζωής, είμαστε προς το παρόν "εγκλωβισμένοι", για λόγους τεχνολογικούς, στην εξερεύνηση μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά μπορεί και στο διάστημα εκτός του πλανητικού μας συστήματος, να υπάρχουν "βιώσιμες" συνθήκες σε κάποιους από τους λεγόμενους εξωπλανήτες. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε επιτόπου ανίχνευση ούτε τώρα ούτε στο κοντινό μέλλον, γιατί οι αποστάσεις είναι τεράστιες, ξεπερνούν την φαντασία και δεν επιτρέπουν διαστημικές αποστολές, που είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε οριστικές αποδείξεις».


«Οπότε, όχι μόνο δεν μπορώ να αναφερθώ σε μία ημερομηνία για πιθανή εύρεση εξωγήινης ζωής, αλλά και δεν βλέπω καν προς το παρόν πώς μπορεί κανείς, είτε επιστήμων είτε όχι, να φανταστεί τον τρόπο για να πλησιάσουμε σε ένα συμπέρασμα σχετικά με την ύπαρξη ή όχι ζωής έξω από το πλανητικό σύστημα» κατέληξε.

Η Αθηνά Κουστένη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και το 1980 πήγε για σπουδές στο Παρίσι, όπου το 1989 έλαβε διδακτορικό στην αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο 7 «Π. & Μ.Κιουρί». Σήμερα είναι διευθύντρια ερευνών, πρώτης τάξης, στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, CNRS, και στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού.

Έχει κατ' επανάληψη συνεργασθεί ερευνητικά και συμβουλευτικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ESA, και την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, NASA. Η έρευνά της, που ξεκίνησε με τον Τιτάνα και την ενεργή συμμετοχή της στη διαστημική αποστολή Cassini/Huygens, εστιάζεται στις ατμόσφαιρες και επιφάνειες των πλανητών και δορυφόρων του ηλιακού μας συστήματος, ιδίως όσων έχουν αστροβιολογικό ενδιαφέρον λόγω πιθανής ύπαρξης ζωής.

Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία, ενώ, μεταξύ άλλων, είναι η νέα πρόεδρος, 2015-2017, της διαστημικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών και πρόεδρος, 2011-2015, της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατμόσφαιρα και την Μετεωρολογία.
- See more at: http://www.hellas-now.com/2015/05/blog-post_404.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FYsJNX+%28HELLAS+NOW%29&utm_content=FaceBook#sthash.lPLgyjzu.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: