Επέτειος: η Ελλάδα 36 χρόνια στην Ευρώπη. Που πήγαν τα 200 δις ευρώ απο τα κοινοτικά ταμεία;

Ιστορική στιγμή. Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής υπογράφει τη συμφωνία ένταξηςΙστορική στιγμή. Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής υπογράφει τη συμφωνία ένταξης
Γράφει ο Ευρωλόγος

Στις 28 Μαΐου 1979 υπογράφεται στην Αθήνα η Συνθήκη Ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η «φτωχή» Ελλάδα των Βαλκανίων είχε ανάγκη να προστασίας των εξωτερικών της συνόρων και εισαγωγής επενδυτικών κεφαλαίων και μόνο με την σύνδεση με την κοινή «αγορά των έξι» θα μπορούσε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.
Σήμερα, είναι 28 Μαΐου 2015. Για 36 ολόκληρα χρόνια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι κι η χώρα μας από φιλοευρωπαϊκή έφτασε σήμερα να δείχνει με κάθε τρόπο τα αντιευρωπαϊκά της αισθήματα. Φταίνε οι εταίροι μας ή μήπως οι δικοί μας πολιτικοί που κάθε φορά παρουσιάζουν την θέση μας στην Ευρώπη όπως τους συμφέρει??? Κι εμείς σαν συνειδητοποιημένοι πολίτες πόσα γνωρίζουμε για όσα έχουν συμβεί αυτά τα 36 χρόνια??

Το μεγαλύτερο ποσοστό της νομοθεσίας που διέπει την καθημερινότητά μας είναι εναρμονισμένο με την κοινοτική νομοθεσία. Ταξιδεύουμε και εργαζόμαστε ελεύθερα σε όλα τα κράτη-μέλη. Είμαστε καλυμμένοι σε θέματα υγείας όπου κι αν βρεθούμε.
Ασκήσαμε πέντε Ευρωπαϊκές Προεδρίες κατά τις οποίες είχαμε το πάνω χέρι. Επειδή όμως είναι αρκετά θεωρητικό να μιλήσουμε για οφέλη στην ασφάλεια, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την υγεία κλπ, ας ξαναδούμε τουλάχιστον κάποια νούμερα που ίσως μας κάνουν να σκεφτούμε λιγάκι:
Στον αγροτικό τομέα, από πλευράς εσόδων η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση (κατά το διάστημα 2007-2010) μετά την Ιρλανδία και όλα αυτά τα χρόνια μας δόθηκαν μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περίπου 100 δις ευρώ.
Μέσω των διαφόρων προγραμμάτων – που αποσκοπούσαν στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, στη βελτίωση των υποδομών, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων εξωστρεφών επιχειρήσεων – έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 84 δις ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στη τρίτη θέση (κατά το διάστημα 2007-2010) μετά την Πολωνία και την Ισπανία.
Συνολικά στα 36 χρόνια συμμετοχής της στην ΕΕ η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έλαβε πάνω από 200 δις ευρώ. Και βέβαια το ποσόν αυτό υπολογίζεται με όρους «καθαρού δημοσιονομικού οφέλους», των συνολικών δηλαδή απολαβών του κράτους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μείον τη συνολική συνεισφορά του σε αυτόν.
Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;  Ποιος τα διαχειρίστηκε και ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας σήμερα; Ποιος πραγματικά έχει την ευθύνη της κατασπατάλησης σε επιδοτήσεις ανύπαρκτων ή μη βιώσιμων έργων; Και για να σταματήσουμε την αρνητική συζήτηση, τι μέλλει γενέσθαι;
Μέσα από την ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε, μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία; Μπορούμε να πράξουμε αυτό ακριβώς για το οποίο ενταχθήκαμε στην Ε.Ε; Να συμμετάσχουμε με ρεαλιστικές προτάσεις στην διαμόρφωση ή αναδιαμόρφωση- αν το επιθυμούμε- του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σαν ένα ισότιμο μέλος της Ένωσης;               http://www.anoixtoparathyro.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»