Translate

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΟΜΠΑΜΑ-ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ- ΗΠΑ και Κούβα αλλάζουν σελίδα μισό αιώνα μετά

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΟΜΠΑΜΑ-ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ

Οι ΗΠΑ και η Κούβα βρίσκονται σε τροχιά εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεών τους μετά από σχεδόν μισό αιώνα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Αβάνα.

ΗΠΑ και Κούβα αλλάζουν σελίδα μισό αιώνα μετά
Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που είδαν την ανακοίνωση την οποία πρόκειται να κάνει εντός της επόμενης ώρας ο Ομπάμα, είπαν ότι οι δύο χώρες θα ανοίξουν πρεσβείες η μία στην πρωτεύουσα της άλλης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο, στην οποία συζήτησαν όλες τις αλλαγές που σχεδιάζονται. Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιδέλ Κάστρο "δεν ενεπλάκη στις συζητήσεις", τόνισε ο ένας αξιωματούχος.
Ταυτοχρόνως ωστόσο, ο Ομπάμα επανέλαβε και τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Η κουβανική κυβέρνηση από την πλευρά της συμφώνησε να απελευθερώσει 53 ανθρώπους οι οποίοι στις ΗΠΑ θεωρούνται πολιτικοί κρατούμενοι· ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη αποφυλακιστεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αλλαγή στην πολιτική σημαίνει τη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο και τις μεταφορές από τις ΗΠΑ προς την Κούβα. Μεταξύ άλλων, θα επιτραπεί στις αμερικανικές τράπεζες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ανταποκρίτριες κουβανικές τράπεζες και θα παρασχεθούν διευκολύνσεις στο εμπόριο με τον ιδιωτικό τομέα.
Διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει και ο Ραούλ Κάστρο, την ίδια ώρα, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα αναλάβει να αναθεωρήσει τον προσδιορισμό της Κούβας ως "κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία".
"Τα βήματα αυτά θα είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στην πολιτική μας απέναντι στην Κούβα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Αυτό που κάνουμε είναι η αρχή της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας", είπε στους δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι θα ξεκινήσουν επαφές και επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών.
Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η αλλαγή πολιτικής αποφασίστηκε επειδή εντός της κυβέρνησης Ομπάμα υπήρχε η πεποίθηση πως το μακροχρόνιο εμπάργκο σε βάρος της Κούβας δεν είχε αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε την αλλαγή της πολιτικής την περασμένη άνοιξη, συνέχισε, προσθέτοντας: "Αν κάποια αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει περάσει την ημερομηνία λήξης της, αυτή είναι η πολιτική μας απέναντι στην Κούβα".
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την απελευθέρωση από την Αβάνα του 65χρονου Αμερικανού Αλαν Γκρος, ο οποίος κρατήθηκε επί πέντε χρόνια σε κουβανικές φυλακές.
Το αεροσκάφος που τον μεταφέρει, προσγειώθηκε ήδη στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον. Στις εικόνες που μετέδωσε το MSNBC διακρίνεται ο Γκρος να αποβιβάζεται από το αεροπλάνο και να βαδίζει προς το σημείο όπου είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος για να τον υποδεχτεί.
Ο Άλαν Γκρος και τα τρία μέλη του Κογκρέσου (δύο Δημοκρατικοί και ένας Ρεπουμπλικανός) που τον συνόδευσαν στο ταξίδι της επιστροφής του από την Αβάνα στις ΗΠΑ, αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου γύρω στις 8.30, ώρα Ελλάδας.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας Πάτρικ Λίχι, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ και ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Βαν Χόλεν.http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: