Με έγγραφο μέσω Αθήνας απάντησε η Άγκυρα
Απαντήσεις και εγγράφως έδωσε η Άγκυρα στις θέσεις της Λευκωσίας για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η τουρκική κυβέρνηση, η οποία παρέλαβε από την Αθήνα τις έγγραφες θέσεις της Λευκωσίας, διαβίβασε τις δικές μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Όπως πληροφορούμαστε, στις τουρκικές θέσεις, τις οποίες επεξεργάστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φενιντούν Σινιρλίογλου, καθορίζεται το πλαίσιο των τουρκικών κινήσεων που δεν αφορούν μόνο τη διαχείριση των υδρογονανθράκων αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Η τουρκική απάντηση κωδικοποιείται ως εξής:
Πρώτο, η τουρκική πλευρά επιμένει σε συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεύτερο, συζήτηση του κεφαλαίου της ενέργειας στα πλαίσια της διαδικασίας του διακοινοτικού διαλόγου. Να συνδεθεί, κοντολογίς, με τη διαδικασία και να εγκλωβιστεί στα γρανάζια μιας μακράς αντιπαραγωγικής συζήτησης, καθιστώντας αιχμάλωτο στις τουρκικές ορέξεις το θέμα του αερίου.
Τρίτο, εάν δεν ισχύσουν τα πιο πάνω, τότε θα πρέπει, όπως αναφέρει η τουρκική πρόταση, να δημιουργηθεί μια επιτροπή από την Ελλάδα και την Τουρκία, που θα έχουν την εποπτεία της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου.
Είναι προφανές από τις έγγραφες θέσεις που έχει καταθέσει η τουρκική πλευρά ότι εξακολουθεί να θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα». Δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση την Κυπριακή Δημοκρατία στην πρόταση ούτε τη θεωρεί μέρος του παιχνιδιού για το διαμοιρασμό και τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων, όπως οι Τούρκοι εξηγούν διά της πρότασής τους ότι θα πρέπει να γίνει. Είναι δε προφανές πως η προσπάθεια της Τουρκίας να εμπλέξει και την Ελλάδα παραπέμπει στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Άγκυρα να κλείσει το Κυπριακό σε μια τετραμερή διάσκεψη.
Αυτές οι προσεγγίσεις από τουρκικής πλευράς είναι που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος ενημερώθηκε για το περιεχόμενο των θέσεων από τον Ελλαδίτη ομόλογο του, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλες, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης είχε δηλώσει πως η τουρκική θέση έναντι της κρίσης που δημιούργησε το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει απαράδεκτη γιατί όχι μόνον στοχεύει στη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στην κατάργηση της νομικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται, εξ όσων πληροφορούμαστε να μπει σε μια συζήτηση με την Τουρκία, έστω μέσω Ελλάδος, για το θέμα των υδρογονανθράκων. Και τούτο γιατί θεωρεί πως υπάρχει συμφωνία στο θέμα αυτό, στα πλαίσια των συνομιλιών και επειδή θεωρεί πως εάν ακολουθήσει την πρακτική κατάθεσης θέσεων επί των θέσεων, τότε μοιραία θα συζητήσει και τις τουρκικές απόψεις, της οποίες, ούτως ή άλλως θεωρεί εξωπραγματικές. Το θέμα, βέβαια, θα συζητηθεί συνολικά με την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος είναι ενημερωμένος για τις τουρκικές απόψεις.
Κλειδί η παράγραφος για το Κυπριακό
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό θα περιλαμβάνει η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στις 10 του Ιανουαρίου. Τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν ενημερώσει τους εμπλεκόμενους για την πρόθεσή τους αυτή, για αναφορά στη διαδικασία των συνομιλιών ενώ αυτό που αναμένουν όλοι είναι οι διατυπώσεις που θα επιστρατεύσουν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Οργανισμού.
Το κλειδί θα είναι πώς θα παρουσιασθούν οι τουρκικές προκλήσεις και η εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και η αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών. Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι η πρώτη φάση, η δεύτερη είναι το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε αυτό το κομμάτι θα αναλάβει, όπως πάντα, δράση η Βρετανία. Σημειώνεται συναφώς ότι στις 26 Ιανουαρίου ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενόψει τούτο ο Νορβηγός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού θα επανέλθει εντός Ιανουαρίου στην Κύπρο για νέες επαφές. Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη ο κ. Άιντα ήταν στην Κύπρο.
Η Μόσχα διαβεβαιώνει, στη Λευκωσία κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα
ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΕΣ χαρακτηρίζονται οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κυπριακό. Τούτο ασφαλώς δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υποβαθμιστούν από τη Λευκωσία, η οποία παρακολουθεί από κοντά το φλερτ Μόσχας και Άγκυρας. Είναι σαφές πως η Ρωσία στην αναμέτρηση με την Ευρώπη( και τις ΗΠΑ) επιχειρεί να βρει χώρες που θα συμβάλουν στην προσπάθεια της να προκαλέσει ρήγματα στους αντιπάλους.
Η Τουρκία φαίνεται να προσφέρεται και η Μόσχα αξιοποιεί την ευκαιρία. Διπλωματικές πηγές, πάντως, δεν θεωρούσαν δεδομένο ότι η συνεργασία αυτή θα προχωρήσει. Τούτο, όμως, θα διαφανεί στη συνέχεια. Μέχρι να ξεκαθαρίσει η Λευκωσία δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζει τα νέα δεδομένα με προβληματισμό. Όπως πάντως υποδείκνυαν ενημερωμένες πηγές, η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Επί του θέματος αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ- ΤΑΣΣ, αναφέρθηκε και στις προθέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας για την δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου, στα σύνορα με την Ελλάδα. Ο Ιωάννης Κασουλίδης ξεκαθαρίζοντας πως σέβεται τις προθέσεις της Μόσχας, δεν παρέλειψε να στείλει και μια προειδοποίηση, η οποία συνδέεται με την αναξιοπιστία της Τουρκίας. «Η Ρωσία κάνει τη δουλειά της, ωστόσο, το γεγονός, ότι το φυσικό αέριο μπορεί να παραδίδεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δίνει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έλεγχο της βαλβίδας, που μέχρι πρόσφατα ήταν στα χέρια της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος τον οποίον οι Ευρωπαίοι πρέπει να θυμούνται και να είναι προσεκτικοί.», τόνισε ο Κύπριος Υπουργός. http://mignatiou.com
Σχόλια