Το τουρκικό βαθύ κράτος και οι φωτιές στα ελληνικά δάση
Έχουμε μια αυξανόμενη κρίση με την Ελλάδα. Ξαφνικά όλα δείχνουν ότι οι έλληνες έχουν βρεί μια αληθοφανή εξήγηση για μερικές απο τις καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές του παρελθόντος. Και μου φαίνεται πως αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Επιτρέψτε μου, πρώτα, να σας δώσω μερικές background πληροφορίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ έδωσε, την προηγούμενη εβδομάδα, μια συνέντευξη στην αριστερή εφημερίδα «Birgun» κατά την οποία μίλησε για την υπόθεση «Σουσουρλούκ». Η υπόθεση «Σουσουρλούκ» αφορά ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο αποκαλύδθηκε ότι συμμετείχαν ο Αμπντουλάχ Τσατλί, ο πλέον γνωστός Γκρίζος Λύκος ο οποίος πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για πολλές απο τις δολοφονίες που συσχετίζονται με το βαθύ κράτος, ο Χουσείν Κοτσάνταγκ, ένας αστυνομικός διευθυντής και ο Σεντάτ Μπουτσάκ, ένας βουλευτής και ηγέτης μιας απο τις πιο φοβερές κουρδικές φυλές. Ταξίδευαν με το ίδιο αυτοκίνητο. Ο Τσατλί και ο Κοτσάντακ πέθαναν στο ατύχημα ο Μπούτσακ επέζησε με σοβαρά τραύματα.
Το γεγονός προκάλεσε σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις και πολιτικές συζητήσεις. Το 1996, ο τότε πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, διέταξε μια έρευνα η οποία κατέληξε σε μια εκτεταμένη αναφορά με την οποία αποκαλύφθηκε η σχέση μεταξύ του βαθέος κράτους, της μαφίας, της διακίνησης ναρκωτικών και των εκτός δικαιοσύνης δολοφονιών. Όταν η αναφορά δημοσιεύθηκε, μερικές σελίδες αφαιρέθηκαν. Αυτή η λογοκρισία δικαιολογήθηκε με το ότι οι σελίδες αυτές περιείχαν «κρατικά μυστικά».
Σήμερα, αυτή η αναφορά για το Σουσουρλούκ επιστρέφει στην ημερήσια διάταξη. Διότι ο Αϊχαν Τσαρκίν, ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων ops ο οποίος πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για πολλές εξωδικαστικές δολοφονίες τη δεκαετία του ’90, άρχισε να μιλάει, αποκαλύπτοντας πως και που θάφτηκαν τα σώματα των θυμάτων των επιχειρήσεων του βαθέος κράτους. Ο Γιλμάζ έκανε μερικές νέες αποκαλύψεις στην «Birgun», γύρω απο την αναφορά για το Σουσουρλούκ. Είπε ότι οι λογοκριμένες σελίδες, αναφέρονταν σε δύο γεγονότα: το ένα αφορούσε το πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και το άλλο τις φωτιές στα ελληνικά δάση τη δεκαετία του ’90. Αυτές αποτελούσαν αντίποινα κατά της Ελλάδας διότι επέτρεπε στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) να έχει στρατόπεδα και εκπαιδευτικές διευκολύνσεις στα σύνορά της.
Κανείς δεν θα έλεγε ότι η ελληνική υποστήριξη στο PKK είναι κάτι που ένας καλός γείτονας θα πρέπει να κάνει. Απο την άλλη, τα αποκαλούμενα «αντίποινα», είναι απολύτως απαράδεκτα υπο οποιαδήποτε περίσταση. Τι μας δείχνει; Ότι αν υπάρχει ένας παράνομος μηχανισμός σε ένα κράτος, δεν είναι επιζήμιος μόνο για τους πολίτες της χώρας αλλά συνιστά σοβαρή απειλή για όλους τους γείτονες. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ένα απο τα σενάρια των πραξικοπηματιών (Βαριοπούλα) ήταν να προκαλέσουν την πτώση ενός ελληνικού αεροπλάνου για να πυροδοτήσουν μια διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αυτές οι «επιθέσεις εμπρησμού» στα ελληνικά δάση, αν είναι αλήθεια, είναι τρομερά ειδεχθείς. Αλλά πραγματικά ελπίζω ότι ο διάλογος πάνω στις αποκαλούμενες επιθέσεις εμπρησμών, θα εμπνεύσει τους Έλληνες και Ελληνοκύπριους να εκτιμήσουν την αξία να έχουν ως γείτονα μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία. Ένα φασιστικό πνεύμα και ένα αυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία δεν θα μπορούσε να σκοτώσει μόνο τούρκους και κούρδους αλλά επίσης απειλεί την ειρήνη με την Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά προφανές σε καθέναν ενδιαφερόμενο.
Απο την πλευρά της Τουρκίας, ελπίζω ότι η Τουρκία, μπορεί να φέρει σε πέρας μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα γι αυτούς τους ισχυρισμούς, η οποία πρέπει να οδηγήσει στην τιμωρία όλων των υπεύθυνων γι αυτές τις επιθέσεις. Η χώρα πρέπει επίσης να αποζημιώσει κάθε ελληνική απώλεια. Ελπίζω ότι αυτός ο διάλογος δεν θα καταλήξει με την καλά γνωστή εθνικιστική υστερία η οποία είναι η ρίζα τόσο πολλών εσωτερικών και εξωτερικών διαμαχών και στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
ORHAN KEMAL CENGİZ
o.cengiz@todayszaman.com, infognomonpolitics.blogspot.com
Σχόλια