ΝΔ: εφιάλτης τα νέα τεκμήρια!
Χρυσές δουλειές με τα νέα αυξημένα, έως και 70%, τεκμήρια διαβίωσης θα κάνει η Εφορία το 2012. Χιλιάδες φορολογούμενοι αναμένεται να πέσουν στη φάκα των νέων τεκμηρίων, αφού δεν θα φορολογηθούν για τα πραγματικά τους εισοδήματα, αλλά με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματά τους, που προκύπτουν απλώς από την κατοχή και χρήση ενός μικρομεσαίου Ι.Χ. και μιας κατοικίας. Χθες το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε στις εφορίες τα νέα, τσουχτερά τεκμήρια διαβίωσης, που θα ισχύσουν για αυτοκίνητα, κατοικίες, πισίνες, σκάφη αναψυχής και βοηθητικό προσωπικό.
Μισθωτοί που έκαναν το «σφάλμα» να αποκτήσουν σπίτι και να διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού κινδυνεύουν να πληρώσουν πολύ υψηλό φόρο εισοδήματος, αφού με την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης θα φορολογηθούν για το τεκμαρτό εισόδημα και όχι για το πραγματικό. Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και ειδικά όσοι μέχρι πρότινος είχαν υψηλά μισθολόγια. Μετά τις δραματικές μειώσεις που επέφερε στις αποδοχές τους το ενιαίο μισθολόγιο, όσοι απέκτησαν στο παρελθόν κατοικία μεγάλης επιφάνειας και όχημα υψηλού κυβισμού θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα τεκμήρια και κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο για εισόδημα που δεν απέκτησαν ποτέ.
Για παράδειγμα, σε έναν άγαμο με κύρια κατοικία 80 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.600 κ. εκ. προέκυπτε, με βάση τα περσινά τεκμήρια, τεκμαρτό εισόδημα 9.600 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είχε εισόδημα 10.000 ευρώ και γλίτωνε από την τεκμαρτή φορολόγηση και δεν πλήρωνε ούτε φόρο εισοδήματος. Φέτος, με την αύξηση των τεκμηρίων, το τεκμαρτό του εισόδημα ανέρχεται στα 12.600 ευρώ. Συνεπώς θα φορολογηθεί για τα 12.600 ευρώ και όχι για τα 10.000 ευρώ που είναι το πραγματικό του εισόδημα. Με δεδομένο ότι από φέτος έχει μειωθεί το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 808 ευρώ για εισόδημα που δεν έχει αποκτήσει!
Οι νέες «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» για τα ακίνητα έχουν ως εξής: 40 ευρώ το τετραγωνικό για πρώτη κατοικία έως 80 τετραγωνικά μέτρα, από 30 που ήταν έως σήμερα, 65 ευρώ το τετραγωνικό για κατοικία από 81 έως 120 τετραγωνικά μέτρα, από 50 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, 110 ευρώ το τετραγωνικό για κατοικίες από 121 έως 200 τετραγωνικά μέτρα, από 80 ευρώ που ήταν έως σήμερα. Για τις πολύ μεγάλες κατοικίες το τεκμήριο ανέρχεται στα 200 ευρώ το τετραγωνικό, από 300 έως 400 τετραγωνικά μέτρα, από 150 ευρώ που ήταν έως σήμερα, και 400 ευρώ το τετραγωνικό για χώρους κύριας χρήσης, από 301 τετραγωνικά μέτρα και άνω.
Για τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης η ετήσια αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται στα 4.000 ευρώ μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά, ενώ ήταν 3.000 ευρώ έως τώρα. Ακολούθως, η αύξηση είναι 600 ευρώ για κάθε 100 κυβικά μέχρι τα 2.000 κ. εκ., ενώ ήταν 300 ευρώ μέχρι σήμερα, 900 ευρώ για κάθε 100 κυβικά από 2.000 κ. εκ. μέχρι 3.000 κ. εκ., ενώ ήταν 500 ευρώ έως σήμερα, και 1.200 ευρώ για κάθε 100 κυβικά από 3.000 κ. εκ. και άνω, όταν έως σήμερα ήταν 700 ευρώ.
ΝΔ: εφιαλτικά τα νέα τεκμήρια
Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων τεκμηρίων διαβίωσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ανακοίνωση των νέων επαχθών τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2011, απορρέει από τον ήδη ψηφισμένο Ν. 3896/2011, που η Ν.Δ. δεν ψήφισε.
Η αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου- επί 2,5 χρόνια – να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, έχει αφενός αποδομήσει πλήρως το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και αφετέρου έχει μετατρέψει το φορολογικό σύστημα σε μηχανισμό φοροεπιδρομών. Με οριζόντια και άδικη λειτουργία, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τα τεκμήρια διαβίωσης.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, με πρόσχημα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιστράτευσε τα τεκμήρια διαβίωσης ως εργαλείο σύλληψής της. Τεκμήρια διαβίωσης, που όχι μόνο έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο, αλλά έχουν πλέον μετατραπεί σε “φορολογικό εφιάλτη”, καθώς επιβάλλονται αδιάκριτα και προσδιορίζουν υψηλά τεκμαρτά εισοδήματα ακόμη και σε εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε αξιοποιήσει το χαμένο χρόνο –αν και είχε ευκαιρίες, 14 φορολογικά νομοσχέδια – θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που όχι μόνο θα είχε αποδώσει περισσότερα έσοδα στο κράτος, αλλά θα είχε επιπλέον διαμορφώσει και κλίμα φορολογικής δικαιοσύνης..
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που προτείνει η Ν.Δ., το ηλεκτρονικό προφίλ για τον κάθε φορολογούμενο, η σύνδεση της ΓΓΠΣ με τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ, θα έδιναν τη δυνατότητα της κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης και την αντικατάστασή τους με τις πραγματικές δαπάνες του κάθε φορολογούμενου.
Σχόλια