Ναι στο Μνημόνιο, όχι στα -πρόσθετα- μέτρα
Ναι στο νέο Μνημόνιο, που θα πρέπει να υπογράψει η χώρα, ως απόρροια της νέας δανειακής σύμβασης, όχι, όμως, στην λήψη πρόσθετων μέτρων τώρα, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες το αποτέλεσμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση.
Με εξαίρεση τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου ο οποίος, όπως αναμενόταν, είπε «ναι σε όλα», οι κ. κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης επαναβεβαίωσαν, μεν, την στήριξή τους, προς τον κ. Παπαδήμο, θέτοντας, όμως, όρους και προϋποθέσεις, που ενδέχεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου με την Τρόικα.
Σύμφωνα με στελέχη της Ν.Δ., ο κ. Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στην πάγια γραμμή ότι πρόκειται για κυβέρνηση προκαθορισμένου έργου, με βασικό σκοπό την «δίδυμη» διαπραγμάτευση, με την Τρόικα, για τη νέα δανειακή σύμβαση και το παρελκόμενο Μνημόνιο καθώς και για τη διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας του χρέους.
Ως εκ τούτου η Ν.Δ., όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παράσχει και συνεχίζει να παρέχει πλήρη στήριξη στην υλοποίηση του έργου που αποτελεί προϋπόθεση για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Κάπου εκεί προσδιορίζεται και η "κόκκινη γραμμή" καθώς στην Συγγρού επιμένουν ότι τον προϋπολογισμό του 2012 και το νέο Μνημόνιο καλείται να τα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση. Επομένως τα οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα απαιτηθούν λόγω των αποκλίσεων στους στόχους του φετινού προϋπολογισμού θα πρέπει να ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.
Η θέση της Ν.Δ. πρακτικά δεν έχει διαφοροποιηθεί τονίζουν στελέχη της, θυμίζοντας ότι και στο θέμα με τις επικουρικές συντάξεις, η Ν.Δ. δεν αρνήθηκε ότι αποτελεί δέσμευση της χώρας, έναντι της Τρόικας, ζήτησε, όμως, να μην αποφασισθούν περικοπές πριν εξετασθεί σε συνολικό πλαίσιο, όπως ζητούν οι θεσμικοί εταίροι, μέτρα αναμόρφωσης της λειτουργίας των ταμείων επικουρικής ασφάλισης.
Το θρίλερ με τις δεσμεύσεις
Η επιμονή της Ν.Δ. ότι τυχόν πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από κυβέρνηση με νωπή εντολή αναμένεται να αποτελέσει το ένα στοιχείο θρίλερ του Ιανουαρίου.
Και αυτό γιατί η Τρόικα έχει διαμηνύσει σε κυβέρνηση και πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν ληφθούν τα μέτρα τώρα θα πρέπει να δοθούν εκ νέου γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών ότι προτίθενται να εφαρμόσουν το νέο Μνημόνιο όπως βεβαίως και τον προϋπολογισμό του 2012, μετά την επικαιροποίηση που θα δεχθεί αφού οριστικοποιηθεί το PSI plus.
Επιπρόσθετα έχει καταστήσει, ήδη, σαφές ότι αν δεν δοθούν οι δεσμεύσεις δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η σούπερ δόση των 80+9 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την μείωση του χρέους και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων. Η δε χώρα θα βρεθεί ενώπιον στάσης πληρωμών καθώς το Μάρτιο υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων.
Σε αυτή την περίπτωση η έξοδος από το ευρώ θα έρθει περίπου αυτόματα. «Ουδείς μας πιστεύει και ουδείς μας εμπιστεύεται να μας δώσει τόσα πολλά λεφτά, χωρίς να έχει τη βεβαιότητα ότι οι υπογραφές ισχύουν και οι δεσμεύσεις ισχύουν», επαναλαμβάνει, εδώ και καιρό ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Πρακτικά περιγράφει το νέο θρίλερ που θα παιχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012 με διακύβευμα, την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, το οποίο σκιαγράφησε και η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τη συνάντηση Παπαδήμου-Παπανδρέου κάνοντας λόγο για ανάγκη τήρησης των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Ελλάδα ώστε να υπερασπισθεί την ισότιμη θέση της εντός της Ευρωζώνης.
Οι ελάχιστοι παρονομαστές Παπαδήμου και οι εκλογές του …οβελία
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του έθεσε τους ελάχιστους παρονομαστές τόσο ως προς τον σκοπό όσο και ως προς την λειτουργία της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα πέτυχε να κοπάσει, προς ώρας, η εκλογολογία καθώς όσο περνάει ο καιρός καθίσταται αντιληπτό ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν μετά την ολοκλήρωση της δίδυμης διαπραγμάτευσης και την ανταλλαγή των ομολόγων. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διενεργηθούν και τον Απρίλιο πριν ή μετά το Πάσχα.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τους πολιτικούς αρχηγούς ότι όσες υποχρεώσεις απορρέουν από την πέμπτη αναθεώρηση του Μνημονίου αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας που πρέπει να υλοποιηθούν πριν την συμφωνία για το νέο Μνημόνιο.
Έτσι πέραν της εκ θεμελίων επανεξέτασης του τρόπου λειτουργίας των Επικουρικών και του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, θα πρέπει να προωθηθεί το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, καταργήσεις-συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου, απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου, αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μείωση της γραφειοκρατίας, συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων – κέντρων υγείας κ.ά.
Ως προς την λειτουργία της κυβέρνησης έθεσε ως προϋπόθεση, που έγινε αποδεκτή από τους πολιτικούς αρχηγούς, την έγκριση σχεδίων νόμου κατά πλειοψηφία όπου δεν είναι εφικτή σε επιμέρους θέματα η επίτευξη ομοφωνίας. Euro2day
Σχόλια