Τουρκία: Με τέλη υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας επιβαρύνονται πιστωτικές κάρτες, μεταβιβάσεις ακινήτων και οχημάτων

 

Όταν θέλεις να βρεις χρήματα για να ενισχύσεις την Αμυντική σου Βιομηχανία και να μην εξαρτάσαι αποκλειστικά από αμφίβολες αγορές από το εξωτερικό, βρίσκεις τρόπο να χρηματοδοτήσεις την εγχώρια παραγωγή οπλικών συστημάτων.

Έναν μεγάλο πόρο εσόδων για να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, προωθεί η Τουρκική κυβέρνηση μέσω της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα αποδίδονται στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας».

Μερικά από τα ποσά που θα εισπράττονται ως τέλη υπέρ του Ταμείου είναι:


- Στις πιστωτικές κάρτες με όριο άνω των 100.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 2.700 ευρώ) ετήσιο τέλος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ).
- Στις μεταβιβάσεις ακινήτων 750 λίρες Τουρκίας (20 ευρώ) ξεχωριστά από τον αγοραστή και των πωλητή.
- Στις υπόλοιπες υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία 375 λίρες Τουρκίας (10 ευρώ).
- Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση καινούργιων οχημάτων 3.000 λίρες Τουρκίας (80 ευρώ).
- Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση μεταχειρισμένων οχημάτων 1.500 λίρες Τουρκίας (40 ευρώ).
- Στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις 75 λίρες Τουρκίας (2 ευρώ) για κάθε μία.

Τα συνολικά έσοδα που υπολογίζεται να συγκεντρώνονται ετησίως για το «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» στην Τουρκία, εκτιμώνται στα 75-80 δισ. τουρκικές λίρες, δηλαδή πάνω από 2 δισ. ευρώ [1€=38TL].

Το Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας δημιουργήθηκε το 1985 από την κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί τα αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της κυβέρνησης στην Τουρκία, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται «ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού».

Το ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού. Όμως, μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του προϋπολογισμού.

Στην Ελλάδα και εξαιτίας των απαράδεκτων νόμων περί ανταγωνισμού, ουσιαστικά απαγορεύεται η χρηματοδότηση των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής Αμυντικού Υλικού, ενώ οι κρατικές μεγάλες εταιρείες απαξιώνονται ή πωλούνται.

Μια πραγματικά πατριωτική κυβέρνηση, θα είχε ήδη βρει τον τρόπο να εξασφαλίσει κονδύλια για την ανάπτυξη Ελληνικών οπλικών συστημάτων. Δεν χρειάζεται να ναυπηγηθεί φρεγάτα ή κορβέτα. Η αρχή μπορεί να γίνει με σύγχρονα περιπολικά, κανονιοφόρους, πυραυλακάτους και αρματαγωγά. Το επόμενο στάδιο θα είναι Κορβέτες και Φρεγάτες. Θα μπορούσε να στηθεί γραμμή παραγωγής για νέα οχήματα όλων των ειδών, που πλέον είναι απαραίτητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι μόνο μπορείς να υποστηρίξεις έναν ισχυρό στρατό και να διαφυλάξεις αποτελεσματικά την κυριαρχία σου.



Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ από άρθρο του ανταποκριτή Γιάννη Μανδαλίδη





Πηγή: https://cosmostatus.blogspot.com/2024/10/blog-post_12.html

 https://www.efenpress.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»