Ο Πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια: Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Βόρεια Μακεδονία είναι μονόδρομος

 

Η απόφαση για την τροποποίηση του συντάγματος είναι μια κυρίαρχη απόφαση της κυβέρνησης (της Βόρειας Μακεδονίας) και είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, η διαδικασία είναι αρκετά απλή και μπορεί να είναι άμεση. Η ένταξη στην ΕΕ δεν έχει εναλλακτική και η διεύρυνση είναι η πιο επιτυχημένη πολιτική της Ένωσης.

 Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουλίου 2022 για τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρουν ξεκάθαρα ότι η χώρα πρέπει να εγκρίνει τις συνταγματικές τροποποιήσεις και μόλις εγκριθούν, η διακυβερνητική διάσκεψη για το σύμπλεγμα 1 θα ξεκινήσει αυτόματα.

Αυτό δήλωσε ο νέος πρέσβης της ΕΕ, Μιχάλης Ρόκας, σε συνέντευξή του στο MIA.

Αυτή είναι η πρώτη του συνέντευξη από τότε που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα στη χώρα τον περασμένο μήνα.

«Ο μόνος στόχος στην θητεία μου είναι να βοηθήσω τη χώρα να εισέλθει στην ΕΕ όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε.

«Η διεύρυνση είναι μια διαδικασία ομοφωνίας, όλοι γνωρίζουμε αυτή την πρόταση της κυβέρνησης (να αναβληθεί η ένταξη των Βουλγάρων στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας) . Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι είναι απίθανο να γίνει αποδεκτό γιατί, όπως εξήγησα προηγουμένως, υπάρχει μια θέση της ΕΕ των 27 επ’ αυτού. Οπότε, φυσικά, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε αυτό το πλαίσιο», είπε ο Ρόκας.

«Η απόφαση για την τροποποίηση του συντάγματος είναι μια κυρίαρχη κυβερνητική απόφαση και είναι πολύ σημαντική, έχουμε μεγάλο σεβασμό για το πώς θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση και τις λύσεις που θέλει να επιτύχει, αλλά η διαδικασία είναι αρκετά σαφής και μπορεί να είναι άμεση». Είναι σημαντικό όλοι οι υποψήφιοι να δείξουν την πλήρη δέσμευσή τους για ένταξη στην ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει και τη Βόρεια Μακεδονία», συνέχισε ο πρέσβης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χωρισμό Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στον δρόμο προς την ΕΕ και την προσφορά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε τα εξής:

«Θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω απόψεις, δηλώσεις χωρών μελών, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι τα γεγονότα – και αυτό είναι ότι τον Ιούλιο του 2022 ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις οποίες ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου.

 Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουλίου 2022 για τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρουν ξεκάθαρα ότι η χώρα πρέπει να εγκρίνει τις συνταγματικές τροποποιήσεις και μόλις εγκριθούν, η διακυβερνητική διάσκεψη για το σύμπλεγμα 1 θα ξεκινήσει αυτόματα.

 Αυτή τη στιγμή, η διεύρυνση είναι σίγουρα στην ατζέντα της ΕΕ. Εμείς (από την ΕΕ) πιστεύουμε ότι αυτή είναι η στιγμή που δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την ευκαιρία».

Ο Ρόκας σχολίασε επίσης τους φόβους της κυβέρνησης στα Σκόπια ότι «η Βουλγαρία μπορεί να αποφασίσει να θέσει νέους όρους» για την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην ΕΕ:

«Θα επανέλθω ξανά σε αυτό που σημαίνει η διαδικασία της διεύρυνσης – που είναι ότι βασίζεται στην ομοφωνία. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι απαιτείται ομοφωνία σε όλη τη διαδικασία, από τη στιγμή που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος όταν η χώρα σας γίνει μέλος της ΕΕ. Επομένως, θεωρητικά, όταν δεν υπάρχει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις ή στην εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης ή της νομοθεσίας της ΕΕ με αυτό, ένα ή άλλα κράτη μέλη μπορούν να αντιταχθούν σε ορισμένα μέρη των διαπραγματεύσεων, είτε στο τέλος είτε στη μέση των διαπραγματεύσεων».

Ο πρέσβης πρόσθεσε ότι παρά αυτές τις δυσκολίες, έχουν γίνει «έξι γύροι διεύρυνσης της ΕΕ από την αρχή της ΕΕ με διαφορετικό αριθμό χωρών, παρά τα εμπόδια, παρά τις δυσκολίες, παρά τις απογοητεύσεις, παρά τη μακρά διαδικασία που πήρε περισσότερο χρόνο, οι χώρες έγιναν μέλη της Ε.Ε.».

«Νομίζω ότι πρέπει να το έχουμε υπόψη μας, αλλά και να έχουμε πλήρη επίγνωση του τι περιλαμβάνει η διαδικασία. Και αυτό προϋποθέτει την ομοφωνία και τη στήριξη των 27 μελών της ΕΕ σε όλη τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθείστε στο Χ το  @Valkaniko

https://echedoros.blog/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»