«Η ήττα της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ θα φέρει νέα κράτη στην περιοχή»
Οκτώβριος 3, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.
Εάν η Χεζμπολάχ χάσει τη δύναμή της και δεν μπορεί πλέον να στηρίξει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι πολύ πιθανό η Συρία να χωριστεί σε τρία μέρη.
Αυτό δήλωσε στην εκπομπή «Η Ημέρα Αρχίζει» η Μίρα Μάγιερ – Αναπλ. ειδικός στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, όπως δημοσιεύει η βουλγαρική κρατική ραδιοτηλεόραση.
Σύμφωνα με αυτήν, η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε φαινόμενο ντόμινο μεταξύ άλλων άλλων ομάδων που υποστηρίζονται (πληρεξούσιοι) του Ιράν.
«Είναι ανοιχτό μυστικό ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει διατηρήσει την εξουσία του χάρη στους στρατιώτες της Χεζμπολάχ.
Και στην πραγματικότητα χάρη στην υποστήριξη δύο χωρών.
Από τη μια το Ιράν και από την άλλη η Ρωσία.
Αλλά ο Μπασάρ αλ Άσαντ στην ουσία δεν έχει ισχυρό στρατό, είναι γνωστό ότι ο συριακός στρατός είναι πολύ αδύναμος. Επιπλέον, η Συρία είναι πρακτικά χωρισμένη στα τρία έτσι κι αλλιώς, αλλά εάν η Χεζμπολάχ χάσει την ισχύ της και δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει τον Μπασάρ Άσαντ, είναι πολύ πιθανό η Συρία να διασπαστεί σε τρία μέρη.
Και αυτά είναι η περιοχή όπου βρίσκονται οι Κούρδοι. αλλά έχουν κάνει μια τακτική εκεχειρία με τον Μπασάρ Άσαντ και δεν επιτίθενται ο ένας στον άλλον, η άλλη περιοχή είναι αυτή όπου υπάρχουν 3 εκατομμύρια Σουνίτες που δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ και βρίσκονται υπό ριζοσπαστικών ανταρτικών οργανώσεων, αλλά εκεί η Τουρκία έχει μεγάλη επιρροή.
Ο Ερντογάν δεν συλλυπήθηκε για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα
Και εδώ εφιστώ την προσοχή σας στον θάνατο του Χασάν Νασράλα. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ερντογάν, εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι το απαραβίαστο του Λιβάνου είναι υποχρεωτικό, αλλά δεν υπήρξε καμία λέξη συλλυπητήρια για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα.
Ο Χασάν Νασράλα είχε τη φήμη ως δολοφόνος των Σύρων Σουνιτών, οδηγώντας τις ένοπλες δυνάμεις της Χεζμπολάχ στο έδαφος της Συρίας μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011.
Ήταν γνωστός για τη σκληρότητα των δυνάμεών του, κυρίως προς τον πληθυσμό των Σουνιτών.
Για το λόγο αυτό, υπάρχουν ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο, που είναι γενικά σουνίτες, που τώρα κάποιο μέρος τους, ας πούμε, προσπαθεί να επιστρέψει στο έδαφος της Συρίας, κάτι που δεν θα ευχαριστήσει καθόλου τον Μπασάρ αλ Άσαντ, γιατί είναι εχθροί του, του καθεστώτος», εξήγησε η καθηγήτρια Μάγιερ.
Οι Ιρανοί δεν ήθελαν θανάτους Ισραηλινών
Η ίδια σχολίασε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου που έρχεται ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές του στρατού του Νετανιάχου και στην χερσαία επίθεση στον Λίβανο.
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα συνέβαλαν σε αυτή τη γρήγορη απάντηση από το Ιράν. Ξεκινώντας από τον πιο παγκόσμιο παράγοντα, και είναι γνωστό σε όλους, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν κανένα πόλεμο πλήρους κλίμακας μέχρι την ημέρα των εκλογών, στις 5 Νοεμβρίου.
Σε κανέναν ψηφοφόρο δεν αρέσει ο πόλεμος. Κανένας λαός, θα έλεγα στον κόσμο, σε κανέναν δεν αρέσει ο πόλεμος. Το Ιράν, από την άλλη, άργησε να απαντήσει.
Μέχρι στιγμής, η μόνη τέτοια απάντηση ήταν στις 13 Απριλίου, όταν εξαπέλυσαν επίσης ένα μπαράζ, ένα βαρύ βόλι ρουκετών, έναν συνδυασμό ρουκετών και drones.
Αυτή τη φορά ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι. Γιατί απόψε, με τη δύση του ηλίου, ξεκινά η εβραϊκή νέα χρονιά. Και μετά έχουν 10 μέρες αργίες. Δηλαδή, η πιθανότητα απωλειών αν καθυστερούσαν οι ρουκέτες θα συνέπεφταν με την έναρξη της εβραϊκής γιορτής και οι δρόμοι θα ήταν γεμάτοι. Και θα ήταν μεγάλη η συγκέντρωση πολλών ομάδων ανθρώπων σε ένα μέρος.
Και οποιαδήποτε ρουκέτα εκτοξευόταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ήταν μοιραία και θα είχε ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες. Κάτι που σημαίνει ότι (οι Ιρανοί) σε κάποιο βαθμό έδειξαν ότι δεν ήθελαν ανθρωποθυσίες» τόνισε η ειδικός στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν βλέπει ότι χάνει προπύργια του στην περιοχή
Σύμφωνα με την Μάγιερ, η απάντηση του Ιράν δείχνει ότι η Τεχεράνη δυσκολεύεται να αντέξει τις απώλειες των πληρεξουσίων της.
«Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε, αν τραβήξουμε τη γραμμή ως ισορροπία, οι πληρεξούσιοι του Ιράν χάνουν. Χάνουν στη Λωρίδα της Γάζας, αργά, αλλά σταθερά. Χάνουν στον Λίβανο, σημαντικά ταχύτερα και πολύ πιο αντισυμβατικά, με πολύ πιο σύγχρονα κεφάλαια, έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερες απώλειες και οι Χούθι παραμένουν ανεπηρέαστοι μέχρι στιγμής.
Και τώρα θέλω να το εξηγήσω, γιατί απολύτως όλοι με ρωτούν γιατί έχουν πληρεξούσιους εκεί.
Από πού μέχρι πού βρίσκονται αυτοί οι πληρεξούσιοι ακριβώς σε αυτές τις χώρες. Δυστυχώς, στη ρίζα αυτών των αντιπροσώπων βρίσκονται οι θρησκευτικές διαιρέσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.
Και οι πέντε πληρεξούσιοι που το Ιράν υποστηρίζει υλικά, υλικοτεχνικά και στέλνοντας πνευματικούς δασκάλους και καταδρομείς για να τους εκπαιδεύσουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες είναι της σιιτικής δοξασίας.
Το δόγμα των Σιιτών είναι περίπου το 10-15% του συνόλου του μουσουλμανικού πληθυσμού του κόσμου, που είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια.
Και θα πρέπει να είναι σεβαστοί για τις πεποιθήσεις τους, αρκεί να μην βλάπτουν τους άλλους», πρόσθεσε η Μάγιερ.
—
Σχόλια