Ποιοι είναι οι Τούρκοι που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία
Οκτώβριος 2, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.
Οι Τούρκοι που ζουν στην περιοχή των Σκοπίων και στα νοτιοανατολικά της Βόρειας Μακεδονίας και στη δυτική Βουλγαρία, αναφέρεται ότι η καταγωγή τους ανάγεται στους Γιουρούκους Τούρκους (τουρκικά: Yörükler ή Yürük) που ήρθαν στην περιοχή με τον οθωμανικό στρατό πριν από περίπου 6 αιώνες από τα βάθη της Ανατολίας.
Η πραγματική τους πατρίδα είναι στην Κεντρική Ασία από έχουν καταγωγή Ογκούζ που ήταν κυρίως νομάδες εξ ου και η ονομασία τους.
Οι Γιορούκοι, που εγκαταστάθηκαν στα Σκόπια και τα περίχωρά τους στη Βόρεια Μακεδονία μετά την κατάκτηση των Βαλκανίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τραβούν την προσοχή με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους.
Χαρακτηρίζονται ως Τουρκο-μακεδόνες και δεν έχουν καμία σχέση με τους Σλαβομακεδόνες, αφού τη μοναδική γλώσσα που μιλούν ακόμη και σήμερα είναι τα τουρκικά και βλέπουν μόνο τουρκικά δορυφορικά κανάλια.
Οι Γιορούκοι αυτοί δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους παρά τις μεταναστεύσεις πληθυσμών στις αρχές του 20ου αιώνα.
Οι Γιορούκοι, φορούν στην καθημερινότητά τους πολύχρωμα φορέματα που ονομάζονται «φιστάν», δίνουν μεγάλη σημασία στη δομή της οικογένειάς τους. Δεν παντρεύουν τις κόρες τους με αλλοδαπούς (Σλάβους, Αλβανούς, Σέρβους) και κερδίζουν γενικά το ψωμί τους ασχολούμενοι με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως εδώ και αιώνες.
«Οι άνθρωποι, εδώ, δεν έχουν αλλάξει, αλλά κάποια έθιμα έχουν αλλάξει», θα πει η 69χρονη Φεϊζίγιε Ντεμίροβα από το χωριό Κοτζαλί του δήμου Ράντοβιτς της Βόρειας Μακεδονίας.
«Ζούμε εδώ, δεν είμαστε πλούσιοι, είμαστε εργάτες γης, αν βρέχει, υπάρχει αφθονία, αν δεν βρέχει, θα αρκεστούμε σε ό,τι έχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Φεϊζίγιε Ντεμίροβα, η οποία είπε ότι αν και ζουν στη Βόρεια Μακεδονία, δεν ξέρουν σλαβικά, διαβάζουν μόνο τουρκικά και λυπούνται, είπε: «Μαθαίνουμε πληροφορίες για τα Σκόπια (τα γεγονότα εδώ) από τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια. Ακούμε τα νέα από αυτούς Δεν ξέρουμε σλαβικά Βλέπουμε ποτέ το Master Chef.» «Μαθαίνουμε συνταγές», είπε χαμογελώντας.
«Σήμερα υπάρχει μόνο γάμος, χωρίς προίκα, αυτές οι παραδόσεις τελείωσαν».
Η 80χρονη Φατιμέ Αμέντοβα από το χωριό Κοτζαλί είπε ότι στο παρελθόν φτιάχνονταν κεσκέκ, ζαχαροπλαστεία και χαλβά στους γάμους και ότι αυτή η παράδοση συνεχίζεται ακόμα και ότι πιάτα όπως σούπα και ξερά φασόλια σερβίρονταν επίσης στους γάμους.
Ο Μιουμιούν Αλιόφ, 92 ετών, από το χωριό Άλυκος, είπε ότι βρίσκονται στη Βόρεια Μακεδονία εδώ και πέντε γενιές, ότι οι κόρες και τα εγγόνια τους ζουν ακόμα εδώ και ότι αγαπά πολύ την Τουρκία.
Μιλώντας για τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) στους Τούρκους Γιορούκ, ο Αλιόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και είπε, «Η Τουρκία είναι το θεμέλιο μας. Χωρίς την Τουρκία, η δουλειά μας θα ήταν δύσκολη εδώ. Η Τουρκία είναι το δεξί μας χέρι. Η Τουρκία είναι ο πατέρας μας», είπε ευχαριστώντας για τα δώρα που λαμβάνουν από την Άγκυρα.
Anadolu
—
Σχόλια