Το σύννεφο του αντισημιτισμού εξαπλώνεται πάνω από την Ευρώπη: Έχει «μορφή λύκου με προβιά προβάτου»

Για ξεκάθαρη άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, η οποία έχει τη μορφή λύκου με προβιά προβάτου, αφού φαίνεται να υποστηρίζει το δικαίωμα ενός κράτους για αυτοδιάθεση και εν προκειμένω της Παλαιστίνης, ωστόσο, βασικός του στόχος είναι να αρνηθεί τα δικαιώματα του κράτους του Ισραήλ, κάνει λόγο  ο διεθνολόγος και διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούρτης.

Όπως αναφέρει, ταυτόχρονα υπάρχει και μία άρνηση προς τους εβραϊκής καταγωγής ευρωπαίους πολίτες να εκφράσουν την όποια στήριξή τους με το κράτους που αισθάνονται ότι έχουν θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και άλλους δεσμούς, αυτό του Ισραήλ.

«Κάθε φορά που υπάρχει μία σύρραξη στη Μέση Ανατολή ανατροφοδοτείται αυτή η τάση και δαιμονοποιείται ο εβραϊκός παράγοντας. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία έκφραση αντισημιτισμού. Δεν είναι δυνατόν οι Εβραίοι στην καταγωγή και στο θρήσκευμα ευρωπαίοι πολίτες να αναλαμβάνουν μία οιωνεί συλλογική ευθύνη για τις ενέργειες ενός κράτους, του οποίου δεν είναι πολίτες. Σε θεωρητικό πλαίσιο όλοι θα συμφωνήσουμε ότι έχουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης οι Παλαιστίνιοι, όμως, δεν μπορεί η κρίση να χαρακτηριστεί ως συλλογική ευθύνη ανθρώπων. Έτσι, δημιουργείται μία ριζοσπαστική αύξηση του αντισημιτισμού, η οποία είναι προβληματική. Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρούμε σε κράτη με αντισημιτικό παρελθόν, όπως η Γερμανία και μία κατάτμηση φωνών ακόμα και Εβραίων που διαφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ», αναφέρει ο κ. Κούρτης.

Κατά τον ίδιο, στην αύξηση του αντισημιτισμού συμβάλλει -και μοιραία- η δραματοποίηση των εξελίξεων με τις τραγικές εικόνες των αμάχων.

«Έτσι χειραγωγείται η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και υιοθετείται μία περίεργη λογική αντιστάθμισης των ανθρώπινων ζωών. Από τη μία οι όμηροι και οι άμαχοι νεκροί του Ισραήλ και από την άλλη οι άμαχοι νεκροί Παλαιστίνιοι. Όμως, η κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία», σημειώνει ο κ. Κούρτης.

Ρητορική εξομοίωσης Ισραήλ με ναζιστική Γερμανία

Σύμφωνα με το διεθνολόγο και διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, εδώ και πέντε δεκαετίες, σε κάθε σύρραξη στη Μέση Ανατολή στην οποία συμμετέχει το Ισραήλ, αυξάνεται η ρητορική αντισημιτισμού και επιχειρείται εξομοίωση του Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία.

«Αυτή η ρητορική αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία σε ομάδες πληθυσμού που αποστρέφονται οποιαδήποτε κρατική εξουσία ή έστω είναι καχύποπτοι με αυτήν. Αυτοί οι άνθρωποι υιοθετούν την αντισημιτική ρητορική χωρίς, να το καταλάβουν. Αισθάνονται ότι υπερασπίζονται τον αδύναμο, τον Δαυίδ, που σε αυτήν την περίπτωση είναι οι Παλαιστίνιοι, εναντίον του Γολιάθ. Έτσι, υιοθετούν μία ρητορική προπαγάνδας, η οποία μπορεί να προέρχεται ακόμα και από τη Χαμάς ή άλλους αντίστοιχους χώρους και χύνεται νερό στο μύλο αυτών που επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν το κράτος του Ισραήλ αλλά και τον οποιονδήποτε Εβραίο στη γη. Αυτές οι ακραίες φωνές μονοπωλούν και το ριζοσπαστικό διαδίκτυο», σημειώνει στο ethnos.gr o κ. Κούρτης.

Αύξηση κινδύνου για χτυπήματα σε εβραϊκούς στόχους στην Ευρώπη

Ο ίδιος εκφράζει φόβους ότι θα αυξηθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις ή έστω οι απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων σε εβραϊκούς στόχους στην Ευρώπη.

«Δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα έχουμε χτυπήματα, με κύριους στόχους να αποτελούν οι συναγωγές και διάφορα πολιτιστικά κέντρα που σχετίζονται με τοπικές εβραϊκές κοινότητες. Θα έχουμε σίγουρα τουλάχιστον απόπειρες επιθέσεων. Για το λόγο αυτό στην Ευρώπη ξεκίνησε ήδη η φύλαξη τέτοιων σημείων αλλά έχει αυστηροποιηθεί και το καθεστώς ελέγχου στις πτήσεις από και προς τη Μέση Ανατολή», τονίζει ο κ. Κούρτης.

Από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υφέρπων αντισημιτισμός

Κατά τον διεθνολόγο και διδάκτορα Νομικής, ήδη από την εποχή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει ένας υφέρπων αντισημιτισμός σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.  Επίσης, έξαρση του αντισημιτισμού σημειώθηκε και την περίοδο του millenium, με αποτέλεσμα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υιοθετούν νομοθετήματα που ποινικοποίησαν την άρνηση του Ολοκαυτώματος

Όπως λέει ο κ. Κούρτης, αυτή η κατάσταση οφείλεται στο έλλειμα εκπαίδευσης για τα τραγικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και σε πολιτικές επιλογές να αφήσουν στη λήθη γεγονότα του παρελθόντος, προκειμένου να μη δοθούν αποζημιώσεις σε εβραϊκές οικογένειες. 

https://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»