Αποχωρεί ένας «μεγάλος φίλος της Ελλάδας»: Μετά από 19 χρόνια ο Ζαν Άσελμπορν, ο μακροβιότερος ΥΠΕΞ στην ΕΕ, φεύγει από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου [photos]
Λήψη συνδέσμου
Facebook
X
Pinterest
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Άλλες εφαρμογές
-
FILE PHOTO: Foreign and European Affairs Minister of Luxembourg Jean Asselborn talks to the media at the start of a Foreign Affairs Council meeting in Brussels, Belgium, 13 November 2023. EPA, OLIVIER HOSLET
Πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Αθήνα για την επέτειο των 90 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεωνανάμεσα στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο. Ο Έλληνας ομόλογός του, Γιώργος Γεραπετρίτης, τον υποδέχθηκε με θέρμη, αποκαλώντας τον «μεγάλο φίλο της Ελλάδας».
Τώρα ο Ζαν Άσελμπορν αποχωρεί από την κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου στα 74 χρόνια του και μετά από 18 συναπτά έτη στο «τιμόνι» του υπουργείου Εξωτερικών.
«Καταλαβαίνω ότι κάποτε θα ερχόταν το τέλος μετά από 20 χρόνια στο υπουργείο, νομίζω ότι θα το αντιμετωπίσω» λέει ο ίδιος. Όμως δεν αποχωρεί οικειοθελώς.
Η κάλπη της 8ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο (και κυρίως η εκλογική κατάρρευση των Πρασίνων) άλλαξε τους συσχετισμούς δυνάμεων, με το κεντροδεξιό Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV) να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, μπροστά από το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (DP) του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Ξαβιέ Μπετέλ.
Αποτέλεσμα: Την Παρασκευή ο Λικ Φρίντεν του CSV ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός και ο Μπετέλ υπουργός Εξωτερικών, ενώ δεν υπάρχει πλέον θέση στην κυβέρνηση για τον Άσελμπορν και το κόμμα του, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (LSAP).
Σημειωτέον ότι ο Λικ Φρίντεν είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα μάλιστα με τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) οι δύο άνδρες είχαν έρθει σε σύγκρουση, καθώς ο Φρίντεν κατηγορούσε τον Γιούνκερ ότι, ως επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, έδειχνε υπερβολική ανοχή απέναντι στις υπερχρεωμένες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο ίδιος ο Άσελμπορν είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα.
48 επισκέψεις στη Νέα Υόρκη, 80 στο Βερολίνο
Ήδη από το 2010 ο Γιαν Άσελμπορν ήταν ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών στην ΕΕ των «27». Το 2004, όταν ανέλαβε το υπουργείο, συνομιλητές του ήταν, μεταξύ άλλων, η Κοντολίζα Ράις στις ΗΠΑ και ο Γιόσκα Φίσερ στη Γερμανία. Συνολικά συναντήθηκε διά ζώσης με 241 ομολόγους του στη διάρκεια της θητείας του. Επισκέφθηκε 48 φορές τη Νέα Υόρκη και 80 φορές το Βερολίνο.
Ο Άσελμπορν λέει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις του» ήταν η άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, όταν η χώρα παραδόθηκε στους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.
Στον αντίποδα, δηλώνει ο ίδιος στο περιοδικό DER SPIEGEL, μία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις του ήταν όταν επέστρεψε στο Λουξεμβούργο από την Ελλάδα παίρνοντας μαζί του δώδεκα παιδιά από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.
Στο μεταξύ έχουν γίνει δεκτοί στο Λουξεμβούργο και οι γονείς των παιδιών. Ήταν μία προσπάθεια του Άσελμπορν να δώσει το «καλό παράδειγμα» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολλές από τις οποίες δεν ανταποκρίθηκαν.
Αυτό είναι σωστό: το δελφίνι, ένα φιλικό θαλάσσιο πλάσμα, είναι το σύμβολο που χρησιμοποιείται για την εκπροσώπηση της Ελλάδας - γεγονός άγνωστο σε πολλούς. Και ενώ δεν είναι σαφές πώς επιλέχθηκε το δελφίνι, μια ματιά στις μυθολογικές και αρχαίες πεποιθήσεις μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του λόγου. Από την ετυμολογική άποψη, η λέξη «δελφίνι» προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά δελφίνια, τα οποία σχετίζονται με το ελληνικό δελφού ή τη μήτρα, επομένως το όνομα του ζώου μάλλον σημαίνει «ψάρι» με μήτρα ». Ως εκ τούτου, ο ρόλος του δελφινιού στον ανθρώπινο πολιτισμό μπορεί να ανιχνευθεί στους αρχαίους χρόνους, όπου εμφανίζονται σε πολλούς μύθους. Πράγματι, ο μινωικός πολιτισμός έχει αποδείξει τη σημασία του δελφινιού μέσω των πολλών τοιχογραφιών που κοσμούν τα παλάτια τους και φαίνεται ότι εξακολουθούν να αναφέρονται έντονα στη μυθολογία από τους μεταγενέστερους Έλληνες, οι οποίοι είχαν έναν μύθο να εξηγήσουν την προέλευση του δελφινιού. θρύλος λέει ότι ο Διονύσιος, θεός του κρασιού ...
«Το Ισραήλ, κράτος στυγνής τρομοκρατίας, επιτίθεται με άγριο και ανήθικο τρόπο στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ που δεν έχουν άλλη ανησυχία από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τη χιλιετή χώρα τους όπως και τις ιερές αξίες τους», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τα επεισόδια που σημειώνονται στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ . Λίγες ώρες αργότερα, όμως, δεν άργησε να έρθει και η πρώτη απάντηση από το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Jerusalem Post, το οποίο κατά καιρούς έχει απογυμνώσει την «επίθεση φιλίας» του Τούρκου προέδρου τόσο προς το ίδιο το Ισραήλ όσο και προς άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. «Κατηγορώντας το Ισραήλ ότι είναι στυγνός τρομοκράτης είναι μέρος της επιθυμίας της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί την ένταση στην Ιερουσαλήμ για να παρέμβει εντονότερα στα παλαιστινιακά ζητήματα», σχολιάζει ο Ισραηλινός αναλυτής Σεθ Φράντζμαν (Seth Frantzman) . «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε το Ισραήλ έ...
Σχόλια