Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στην «καρδιά» της Γάζας ο ισραηλινός στρατός

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με γραπτή του ανακοίνωση, επiσήμανε ότι «βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης» καταγράφοντας «εντυπωσιακές επιτυχίες».

Γάζα.– Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας από τρεις πλευρές και, πλέον, επιχειρούν εντός της πόλης και τις συνοικίες της. Όπως τόνισε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Χέρτσι Χαλέβι, «βρισκόμαστε στην καρδιά της Γάζας με τον εκπρόσωπο των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, να υπογραμμίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται κατά φυλακίων, αρχηγείων και άλλων υποδομών που χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς.

Πριν την έναρξη του πολέμου, η πόλη της Γάζας ήταν το πιο πυκνοκατοικημένο σημείο στη Λωρίδα όμως, ο ισραηλινός στρατός από τις 13 Οκτωβρίου επαναλαμβάνει την εντολή οι πολίτες της να κατευθυνθούν προς τον νότο. Αυτή τη στιγμή άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των αμάχων που παραμένουν σε αυτό το σημείο του χάρτη με τις εικόνες που φτάνουν από τη γεμάτη από ερείπια πόλη της Γάζας να μαρτυρούν την καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με γραπτή του ανακοίνωση, επiσήμανε ότι «βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης» καταγράφοντας «εντυπωσιακές επιτυχίες».

Κατά τους αναλυτές, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ξεκίνησαν με αργό ρυθμό την προέλασή τους εντός της Λωρίδας της Γάζας. Όπως σημειώνουν, πριν την έναρξη του πολέμου 15 λεπτά ήταν αρκετά για να κινηθεί κανείς από τον βορρά, στα σύνορα με το Ισραήλ, μέχρι το κέντρο της πόλης της Γάζας. Ωστόσο, με τις εχθροπραξίες σε πλήρη εξέλιξη χρειάστηκε περίπου μία εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, οι IDF μετρούν 17 Ισραηλινούς στρατιώτες νεκρούς στο πεδίο έπειτα από αντιαρματικούς πυραύλους που έπληξαν θέσεις τους ενώ, την ίδια στιγμή, δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο με τις επιχειρήσεις τους σε άγνωστες τοποθεσίες.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού σχετικά με την περικύκλωση της πόλης της Γάζας, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποίησε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ και οι στρατιώτες του θα βγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα νεκροί, «σε μαύρους σάκους».

Την ίδια ώρα, Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο με ρουκέτα να εκτοξεύεται από τη χώρα και να χτυπά κατοικία στην πόλη Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ τη στιγμή που η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση ισχυριζόταν ότι έχει χρησιμοποιήσει δύο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των ισραηλινών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χέρτζι Χαλέβι, προειδοποίησε ανοιχτά τη σιιτική οργάνωση ότι «λιγότερες από τις μισές» αεροπορικές δυνάμεις των IDF επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας «με το μεγαλύτερο μέρος της (αεροπορικής) δύναμης να είναι έτοιμο και εξοπλισμένο με βόμβες για να επιτεθεί και σε άλλα μέτωπα».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύ».

Σήμερα στη Βηρυτό αναμένεται η πρώτη δημόσια ομιλία από την έναρξη του πολέμου, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα ενώ στο Ισραήλ θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος σύμφωνα με ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης θα προτρέψει την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια σειρά σύντομων παύσεων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα για να επιτραπεί η ασφαλής απελευθέρωση ομήρων και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»