Ta fake news της Άγκυρας και η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
kkokkaliari@naftemporiki.gr
Στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων είναι αποφασισμένη να πορευθεί η τουρκική πλευρά που δυναμιτίζει το κλίμα στην περιοχή και εκτοξεύει σχεδόν καθημερινά ανυπόστατες κατηγορίες για την Ελλάδα. Με εμμονή η γειτονική χώρα συνεχίζει να αλλοιώνει την πραγματικότητα για να καλύψει πίσω από fake news τα αναθεωρητικά της όνειρα.
Ουσιαστικά η Άγκυρα επιχειρεί να «καμουφλάρει» στη διεθνή σκηνή τις βαρύτητες ευθύνες της για τα ταραγμένα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως από την μια πλευρά απειλεί (με διαρκείς αναφορές στη Μικρασιατική καταστροφή και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο) και από την άλλη πλευρά θέλει να εμφανιστεί ως … αδικημένη.
Μάλιστα η τουρκική πλευρά έχει φτάσει στο σημείο να μιλά για παραβιάσεις του δικού της εναέριου χώρου και για δήθεν… παρενόχληση αεροσκαφών της. Υιοθετεί μάλιστα αυτή την ρητορική τη στιγμή που η ίδια συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και συντηρεί την εμπρηστική ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών.
Τις τελευταίες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί όλο και πιο υψηλούς τόνους απέναντι στην Ελλάδα και όλα δείχνουν πως το κλίμα αυτό θα συνεχιστεί έως ότου γίνουν οι εκλογές το 2023. Ουσιαστικά διεξάγεται μια μάχη εντυπώσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας με στόχο την προσέλκυση ενός σκληροπυρηνικού ακροατηρίου.
Δεν είναι τυχαίο πως ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη φράση «ένα βράδυ μπορεί να έρθουμε ξαφνικά», φράση από στίχο τραγουδιού που είχε συνδεθεί με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Παράλληλα έριξε λάδι στη φωτιά, μιλώντας για νησιά «υπό κατοχή» και κάλεσε τους Έλληνες να μην ξεχνάνε «τι έπαθαν στη Σμύρνη».
Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ισχυρίστηκε πως «είναι εύκολο να διασχίσουμε το Αιγαίο». Με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να συντηρούν το κλίμα έντασης και τα fake news για την Ελλάδα να συνεχίζονται ακόμα και με ισχυρισμούς περί δήθεν εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Λαύριο (υπήρξε για το θέμα σαφής απάντηση από την Αθήνα).
O Τούρκος πρόεδρος φρόντισε χθες να ρίξει λάδι στη φωτιά με νέες δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ειδικότερα συνέχισε να προκαλεί ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα «δεν είναι ισότιμη σε πολιτικό, οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο» και κατηγόρησε τη χώρα μας για «αγένεια»…
Η απάντηση ΗΠΑ και Ε.Ε.
Η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας - που όλο και κλιμακώνεται - δεν βρίσκει πάντως απήχηση σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Αυτό γίνεται εμφανές και από μια σειρά δηλώσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, μετά το μπαράζ προκλητικών τοποθετήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χθες «πηγή μεγάλης ανησυχίας» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ. Για «απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών-μελών» έκανε λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας - χώρα που ασκεί την προεδρεία της Ε.Ε.- με ανάρτηση στο Twitter σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας.
Τις προηγούμενες ημέρες στο κενό είχαν πέσει οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να κατηγορήσει την Ελλάδα πως χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα S-300 στην Κρήτη προκειμένου να «κλειδώσει» τουρκικά F 16. Είναι χαρακτηριστικό πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Άλλωστε η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, ενώ ο νόμος CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από τις 2 Αυγούστου 2017 και μετά.
Με διεθνοποίηση του θέματος απαντά η Αθήνα
Σε μία διπλωματική αντεπίθεση προχωρά η ελληνική πλευρά απέναντι στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα παρατίθενται αυτούσιες οι πρωτοφανείς δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές. Μάλιστα ο κ. Δένδιας έχει ήδη προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο.
Να σημειωθεί πως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην Αθήνα με την Γαλλίδα ομόλογο του και πρόκειται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν .
Στο μεταξύ αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στην Αθήνα για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στον Έβρο. Ο υπουργός θα ενημερωθεί για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για την φύλαξη των συνόρων και το σχέδιο «Ακρίτας», με το οποίο θωρακίζεται ακόμα περισσότερο η χώρα και περιλαμβάνει επίσης την επέκταση του φράχτη.
Σχόλια