Βρετανία: Κατάρρευση για τη λίρα – Υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου



Η στερλίνα υποχώρησε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι τα οικονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τη Λιζ Τρας θα οδηγήσουν στα όριά τους τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.

Στην Ιαπωνία, οι Αρχές επανέλαβαν ότι είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, μετά την παρέμβασή τους την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από το 1998, που ως στόχο είχε την ενίσχυση του γεν.

Ωστόσο, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκε η απότομη πτώση της λίρας.

Η στερλίνα υποχώρησε έως και 4,9% στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,0327 δολαρίου πριν σταθεροποιηθεί γύρω στο 1,0699 δολάριο.

Η πτώση αυτή ήρθε σε συνέχεια της βουτιάς κατά 3,6% που είχε σημειώσει την Παρασκευή, όταν ο νέος υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ανακοίνωσε πρωτοφανείς μειώσεις φόρων που θα χρηματοδοτηθούν από την μεγαλύτερη αύξηση στον δανεισμό μετά το 1972.

Η στερλίνα σημείωσε επίσης βουτιά 1,3% έναντι του ευρώ, έχοντας υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020 έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις κινήσεις στην αγορά, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μετά την υποχώρηση της στερλίνας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και ενώ τα βρετανικά ομόλογα επλήγησαν από τις ανησυχίες για το δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σχολιάζει τις κινήσεις στην αγορά και το ίδιο ισχύει για την πρωθυπουργό», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγές στα μέτρα που παρουσιάστηκαν στον λεγόμενο «μίνι προϋπολογισμό» από τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ την Παρασκευή.

Ο Κουάρτενγκ απέρριψε χθες την ελεύθερη πτώση της λίρας που ξεκίνησε την Παρασκευή, λέγοντας ότι η στρατηγική του πρόκειται να επικεντρωθεί στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και όχι στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς. Την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει μια σειρά από φόρους αλλά δεν διευκρίνισε πώς η συντηρητική κυβέρνηση, υπό την νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, θα χρηματοδοτήσει τις κινήσεις αυτές.

Σήμερα η λίρα υποχώρησε έως και 5% έναντι του δολαρίου κάποια στιγμή κατά τη διαπραγμάτευση στην Ασία, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των διετών βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν έως και κατά 54 μονάδες βάσης στο υψηλό επίπεδο του 4,53%. Η απόδοση έχει αυξηθεί σχεδόν κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, γεγονός που αποτυπώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της βρετανικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε σήμερα σύγκληση του κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση καθώς συνεχίστηκαν οι τριγμοί στις χρηματοοικονομικές αγορές ύστερα από τον μίνι προϋπολογισμό της Παρασκευής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

https://www.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!