Σχεδιάζει «ατύχημα» ο Ερντογάν σε Έβρο και Αιγαίο-Ανησυχία στην Αθήνα-Συναγερμός στα σύνορα



ου Κώστα Σαρικά

Επιδιώκει ατύχημα ο Ερντογάν σε Έβρο και Αιγαίο;

Πεπεισμένοι φαίνεται ότι είναι τις τελευταίες ώρες Έλληνες Επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ αλλά και του Λιμενικού Σώματος ότι η Άγκυρα δείχνει να «ψάχνει» το ατύχημα τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.

Μια σειρά από προκλητικές ενέργειες τόσο πάνω στα χερσαία σύνορα όσο και στη θάλασσα αλλά και οι πληροφορίες που φτάνουν στα κέντρα επιχειρήσεων παραπέμπουν ξεκάθαρα σε διάθεση κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η μεταφορά στον Έβρο των 1.000 ανδρών της Polis Ozel Harekat. Βίντεο και φωτογραφίες τα οποία ήδη ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αλλά και στοιχεία που διαθέτουν οι Ελληνικές αρχές δείχνουν ότι οι επίλεκτοι άνδρες της Τουρκικής αστυνομίας πέρα από την πρόθεση της Άγκυρας για επίδειξη ισχύος έχουν διαταγές να οργανώσουν και να κατευθύνουν τους απελπισμένους μετανάστες ώστε να προχωρήσουν σε προκλητικές και επιθετικές ενέργειες κατά μήκος των συνόρων.


Από τις πρώτες ώρες που οι Τούρκοι βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στα σύνορα φαίνεται ότι εξοπλίζουν τους μετανάστες και τους ωθούν συχνά ακόμα και με χρήση βίας να κινηθούν προς το Ελληνικό έδαφος. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα επιχειρούν και ίδιοι με «βροχή» από καπνογόνα, δακρυγόνα και αντικείμενα είτε πάνω από τον φράχτη είτε κατά μήκος του ποταμού να προκαλέσουν τις Ελληνικές δυνάμεις.

Ακόμα και με τεθωρακισμένο όχημα επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο φράχτης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εμφανίστηκαν άνδρες της Polis Ozel Harekat μέσα σε λέμβους στον Έβρο ποταμό. Αφού η προσπάθεια των πρώτων ημερών με τα fake news περί νεκρών μεταναστών απέτυχαν οι γείτονες φαίνεται ότι αλλάζουν «επιχειρησιακό» σχέδιο και επιδιώκουν πιθανότατα ένα πραγματικό επεισόδιο πάνω στο ποτάμι ή ακόμα και μέσα σε Ελληνικό έδαφος. Με στόχο να το «χρεώσουν» στις δυνάμεις που λειτουργούν αποτρεπτικά.
Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα αιφνιδιάστηκε από την αποφασιστική αντίδραση των Ελλήνων «φρουρών» απέναντι στην ασύμμετρη επίθεση που εξαπολύθηκε. Η δήλωση Soylu ότι «ακόμη δεν έχουν δει τίποτα οι Έλληνες» είναι ενδεικτική της διάθεσης που έχουν οι Τούρκοι να οξύνουν την κατάσταση προς όφελός τους.

Ήδη πάντως οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σε όλες τις δυνάμεις που περιπολούν πάνω στη συνοριογραμμή να προσέχουν κάθε ενέργειά τους και να αποφύγουν πιθανές παγίδες των Τούρκων αστυνομικών με «δούρειο ίππο» εξαπατημένους μετανάστες. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα το οποίο θα συνεχίσουν να εκπέμπουν δυναμικά οι Ελληνικές δυνάμεις θα είναι μήνυμα αποτροπής και αποφασιστικής αντίδρασης.

Ανάλογη όμως είναι η ανησυχία και στο Αιγαίο. Τόσο το βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσιάζει την προσπάθεια Τουρκικού πλωτού ακόμα και να εμβολίσει Ελληνικό σκάφος του Λιμενικού όσο και μια σειρά από προκλητικές ενέργειες οι οποίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας προβληματίζουν την Αθήνα. Η αλλαγή της στάσης του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και των Αμφίβιων Καταδρομέων που ακολουθούν πλέον το δόγμα της προωθημένης επιτήρησης και αποτροπής στα όρια των Ελληνικών θαλάσσιων συνόρων δείχνει ότι έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Η δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκική ακτοφυλακή θα απαγορεύσει τις διελεύσεις μεταναστών στο Αιγαίο εκτιμάται ότι κρύβει δόλο παρά καλές προθέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει πιθανότατα να δείξει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές την ώρα που ο ίδιος τους υποκινεί να περάσουν στα Ελληνικά νησιά. Όπως στον Έβρο έτσι και στο Αιγαίο θα τον βόλευε ένα ατύχημα με θύματα μετανάστες σημειώνουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Ειδικά σε κρίσιμες για την Εθνική Ασφάλεια περιοχές όπως μικρά νησιά και βραχονησίδες τα οποία έχουν μπει ούτως ή άλλως στο «στόχαστρο» των γειτόνων. Όμως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Ακτοφυλακής διαθέτουν και την εμπειρία και τη ναυτοσύνη για να μην πέσουν στην παγίδα της Άγκυρας.
https://www.enoplos.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!