«Δεν αποκλείεται και ο πόλεμος για τον EastMed»- Ανάλυση




Φεβρουάριος 3, 2020. 19:35

Είναι σχεδόν αναπόφευκτο, πως το φυσικό αέριο της Μεσογείου θα αποτελέσει τελικά την κύρια πηγή πολιτικού διαλόγου, αν όχι πολέμου, καθώς η Τουρκία έχει ανασκουμπωθεί για εκδίκηση στον αγωγό φυσικού αερίου ‘EastMed’, γράφει ο δημοσιογράφος Ραμζί Μπαρούντ.



Σε άρθρο του, στο (αμερικανικό) ‘Counter Punch», υπενθυμίζει ότι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει συμφωνία για σχέδιο αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.


Το σχεδιαζόμενο έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που ανέρχεται στα 6 δισ. Ευρώ και αναμένεται να καλύψει το 10% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεκινά εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων με την Άγκυρα, η οποία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στις πλούσιες σε φυσικό αέριο περιοχές της Μεσογείου.
Σε απάντηση, η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τη δημιουργία μιας νέας οικονομικής τουρκικής-λιβυκής ζώνης, η οποία θα διασχίζει τον αγωγό EastMed, σύμφωνα με το άρθρο του αναλυτή.


Η σύναψη αυτής της συμφωνίας έχει στόχο να προσδώσει στην Τουρκία μεγαλύτερη επιρροή στο έργο.


«Η Τουρκία πιστεύει ότι η συμφωνία, στην οποία συμμετέχουν οι δικοί της περιφερειακοί ανταγωνιστές, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να την απομονώσει οικονομικά, εξαλείφοντας την, από τη μεσογειακή έκρηξη υδρογονανθράκων», σημειώνει ο Μπαρούντ.


Παρά την καταδίκη της συμφωνίας της Λιβύης, η Άγκυρα «κατάφερε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, στοιχηματίζοντας σε τεράστιες περιοχές, για τις οποίες  η Ελλάδα και η Κύπρος ισχυρίζονται ότι βρίσκονται μέσα στις αποκαλούμενες αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους (ΑΟΖ)», προσθέτει ο συγγραφέας.


Εκτός από τις γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Λιβύης και τα αμφισβητούμενα ύδατα κοντά στην Κύπρο για την εξόρυξη φυσικού αερίου, όπως γράφει ο Μπαρούντ, η Άγκυρα κατηγορεί επίσης την Κύπρο για παραβίαση  της «Ίσης αξίωσης στην ανακάλυψη»- τη συμφωνία που ακολούθησε τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών το 1974 και στην τουρκική εισβολή και κατοχή στο νησί.


Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, το έργο του EastMed θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατραπεί σε άλλη μορφή μεταφοράς, τονίζει ο δημοσιογράφος.


 Αυτό που φαινόταν σαν μια συμφωνία που είχε τεράστια γεωπολιτική σημασία από την άποψη του Ισραήλ, φαίνεται να είναι μια άλλη συνέχεια της ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.


Η Άγκυρα είναι ήδη ένας τεράστιος ενεργειακός κόμβος, που φιλοξενεί τον TurkStream, ο οποίος τροφοδοτεί την Ευρώπη, με το 40% περίπου των αναγκών φυσικού αερίου που προέρχονται από τη Ρωσία. 

Το γεγονός αυτό δίνει τόσο στη Μόσχα όσο και στην Άγκυρα όχι μόνο οικονομικά πλεονεκτήματα αλλά και γεωστρατηγική επιρροή. 

Εάν ο αγωγός EastMed γίνει πραγματικότητα, η Τουρκία και η Ρωσία θα χάσουν τα μέγιστα, γράφει ο συντάκτης -σύμφωνα με τη  “Moskovsky Komsomolets”.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!