Το μπρα ντε φερ στο ΣτΕ για τα αναδρομικά



Σε κλίμα έντασης η δίκη για τα αναδρομικά στο ανώτατο δικαστήριο. Που έβαλε τον πήχη του κόστους ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο. Τι υποστήριξαν οι συνταξιούχοι. Από 5.600 έως 62.400 ευρώ ανά περίπτωση τα ποσά που διεκδικούνται.
Σε κλίμα έντασης συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το θέμα των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και η κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού.

Οι δικηγόροι Σωματείων των συνταξιούχων υποστήριξαν ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ενώ παραβιάζεται πληθώρα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, κ.λπ.
Οι ίδιοι απέδωσαν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές.
«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα», προσέθεσαν με νόημα οι δικηγόροι.
Οι συνήγοροι αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται στα 26,5 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:
-Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε ποσό 11 δισ. ευρώ,
-Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) ποσό 3,9 δισ. ευρώ και
-Από 12/5/2-16 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δισ. ευρώ.
Ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε είχε δικαίωμα να ζητήσει πρότυπη-πιλοτική δίκη πλέον του ότι ήταν μονόδρομος για εκείνον, καθώς δεν είχε άλλη δικονομική δυνατότητα να ανακόψει τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμεί ένας απίστευτος αριθμός δικών στην Διοικητική Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ υποστήριξαν ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ και καταλαμβάνει το χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016.
Ακόμη, ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο υποστήριξαν επίσης ότι και εάν ακόμη οι δικαστές του ΣτΕ, δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.
Με τις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι ζητούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ, περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχε για τους 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται προσεχώς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!