Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική θα ενισχύσει την επιρροή του





Ιανουάριος 28, 2020. 18:50

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί μια επιθετική εξωτερική πολιτική προκαλώντας  την επιδείνωση των σχέσεων με τους συμμάχους και τους γείτονες  της Τουρκίας, γράφουν οι Financial Times (FT).

«Η επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στις γειτονικές χώρες δεν είναι καινούργια. Αλλά η ολοένα και πιο τολμηρή επιθυμία για επίτευξη των στόχων της ενοχλεί τόσο τους Ευρωπαίους, όσο και τους ηγέτες των αραβικών χωρών», αναφέρει το άρθρο.

Οι FT αναφέρουν ότι η Τουρκία ξεκίνησε τρεις σημαντικές στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία, η τελευταία από τις οποίες σημειώθηκε τον Οκτώβριο, παρά τις αντιρρήσεις των δυτικών συμμάχων. 

Συντάχθηκε, επίσης, με το Κατάρ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Κόλπου το 2017 και παρενέβη στη Λιβυκή σύγκρουση, αντιπαραθέτοντας τον εαυτό της με αρκετές χώρες του Περσικού Κόλπου και διεθνείς δυνάμεις.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν κάποια ευθύνη για την χαοτική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, προσθέτει ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέρ - πρόεδρος του Κέντρου Ανάλυσης ‘Edam’ της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνοντας τη ζημία που προκλήθηκε στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον καθώς και την αναποτελεσματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εναλλακτικού εταίρου ασφάλειας στην Άγκυρα.

Αλλά η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν εξακολουθεί να έχει ένα αδύναμο σημείο, σύμφωνα με τον Ίλκε Τοϊγκούρ, αναλυτή στο Elcano Royal Institute της Μαδρίτης.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους (διεθνείς) συνεργάτες του για να αντλήσει βοήθεια προκειμένου να επεκτείνει την ικανότητά του, με στόχο να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αλλά η Άγκυρα είναι οικονομικά ευάλωτη επειδή εξακολουθεί να βασίζεται στους δυτικούς συμμάχους της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!