Translate

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα απειλεί με κλιμάκωση και δηλώνει πως «δεν μπορείτε να μας διαβάσετε»Διαβουλεύσεις Μητσοτάκη με Ροζάκη, πρέσβεις και την ηγεσία του ΕΛΙΑΜΕΠ
«ΚΟΚΚΙΝΟΣ» συναγερμός επικρατεί πλέον στην καρδιά της Κυβερνήσεως για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Όπως πληροφορείται η «Εστία», την προηγούμενη Τρίτη το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συνεκάλεσε έκτακτη μυστική σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες, πρέσβεις, καθηγητές και κορυφαία στελέχη του Ελληνικού Ινστιτούτου Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), η οποία έγινε αμέσως μετά από πολύωρη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΕΛΙΑΜΕΠ και κορυφαίους Έλληνες αξιωματούχους σε θέματα εθνικής ασφαλείας ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα. Συνάντηση η οποία περιείχε εκπλήξεις, αποκαλύψεις και απειλές.

Στην σύσκεψη που συνεκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Άκη Σκέρτσου, μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο διευθυντής του γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, ο νέος γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, οι πρώην πρέσβεις Γιώργος Κακλίκης και Παύλος Αποστολίδης, Γιώργος Ζέππος, Βασίλης Κασκαρέλης και οι καθηγητές-δραστήρια μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ, Χρήστος Ροζάκης, Ιωάννης Γρηγοριάδης, Αλέξης Ηρακλείδης, Λουκάς Τσούκαλης (πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ), Παναγιώτης Τσάκωνας, Αλέξης Ηρακλείδης, Δημήτρης Καιρίδης κ.ά.
Από το προφίλ και την προϊστορία ενός εκάστου των προσκεκλημένων ήταν εμφανής και η ταυτότης της συσκέψεως. Ο πρέσβυς Ζέππος υπήρξε επί αρκετά χρόνια διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών. Ο έμπειρος πρέσβυς Αποστολίδης ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σημίτη. Ο καθηγητής Ηρακλείδης αξιοποίησε την σύσκεψη που έγινε για εθνικούς λόγους, προκειμένου να επιτεθεί (!) στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και να «χαρακτηρίσει την διετία της ακινησίας της θητείας του» ως –κατά την γνώμη του– «τήν χειρότερη διετία στην εξωτερική πολιτική της χώρας». Ωστόσο, το θέμα της συσκέψεως δεν ήταν αυτό.
Η απαράδεκτη αναφορά του καθηγητού, άλλωστε, έγινε δεκτή με «παγωμάρα» και χωρίς ενθουσιασμό στο τραπέζι της συσκέψεως. Το ζήτημα που απησχόλησε ήταν τα νέα που κόμισε στον Πρωθυπουργό η ηγεσία του ΕΛΙΑΜΕΠ. Το μεσημέρι της αυτής ημέρας η ηγεσία του ΕΛΙΑΜΕΠ υπό την ηγεσία του καθηγητού Παγουλάτου έκανε κάτι εξαιρετικώς χρήσιμο. Κάλεσε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κύκλος των Πρεσβευτών» τον Τούρκο πρέσβυ στην Αθήνα Burak Özügergin στα γραφεία του Ινστιτούτου στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 49 για άτυπο διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση.
 Η ενημέρωσις του Τούρκου πρεσβευτού, ο οποίος θεωρείται first class κατά τα λεγόμενα συναδέλφων του στην Αθήνα, επειδή ξέρει στην λεπτομέρειά τους όλα τα επίμαχα θέματα που σχετίζονται με το Διεθνές Δίκαιο, την Χάγη, τα θέματα έρευνας διασώσεως, αεροναυτιλίας (FIR) κ.λπ., ήταν μία ανώμαλη προσγείωσις για τους συμμετέχοντες.
Όσα είδαν το φώς της δημοσιότητος Κυριακή [27.01.2020], ήταν ελάχιστα σε σύγκριση με ό,τι ειπώθηκε. Ο Τούρκος πρεσβευτής απήντησε στα ερωτήματα των συνομιλητών του ευγενώς μέν αλλά με την υπεροψία μιάς υπερδυνάμεως της περιοχής που αυτοπροσδιορίζεται ως «χώρα-κέντρο». Όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό. «Δέν μπορείτε να μας διαβάσετε πλέον» είπε και ανέλυσε την εξωτερική πολιτική μιάς χώρας η οποία διεισδύει στην Αφρική και τις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια ή παράγει στο έδαφός της φίλμ και σήριαλ με τα οποία κάνει πλύση εγκεφάλου στις χώρες της Ανατολής. Στην πραγματικότητα περιέγραψε τον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό της νέας Τουρκίας, εκτός από τον στρατιωτικό. Στην ερώτηση για το αν η Τουρκία συμφωνεί να παραπέμψουμε τις διαφορές μας στην Χάγη, η Τουρκία διά του πρέσβεως έδωσε μία απάντηση τακτικής. Συμφώνησε αλλά ζήτησε παραπομπή για τα Ίμια, τις «γκρίζες ζώνες», την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κ.λπ. Είναι προφανές ότι ο Τούρκος διπλωμάτης έθεσε αυτούς τους όρους για να σταματήσει η δημόσια πίεσις των Αθηνών για το Διεθνές Δικαστήριο. Και αφού επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Τουρκία προχώρησε στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επειδή η Κύπρος την προκάλεσε με τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, στο τέλος «έριξε» την βόμβα: «Άν συνεχίσουμε έτσι, δεν αποκλείεται κλιμάκωσις».
Μετά ταύτα είναι προφανές, επίσης, γιατί συνεκλήθη το απόγευμα της ιδίας ημέρας η σύσκεψις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ρωτούσε και άκουγε κατά βάσιν. Δεν ετοποθετείτο. Η «Εστία» έχει καλή εικόνα για το τι ειπώθηκε στην σύσκεψη αυτή, για τις συμμαχίες μας, για τις επιπλοκές στις σχέσεις μας με την Ρωσσία, για το δέον γενέσθαι (ο καθηγητής Ροζάκης ήταν αναλυτικός). Εθνικοί λόγοι, όμως, δεν μας επιτρέπουν ούτε θα το κάνουμε, να αποκαλύψουμε τι ειπώθηκε στην καρδιά του πρωθυπουργικού γραφείου. Η πρακτική Μητσοτάκη να ρωτά και τις γνώμες ειδημόνων είναι σωστή.
Την ακολούθησε και ως υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συνεκάλεσε μήνες πρίν το πραξικόπημα αντίστοιχη σύσκεψη για να αξιολογηθεί σωστά η τουρκική προκλητικότης. Ωστόσο, στην σύνθεσή της τότε περιελαμβάνοντο και ρεαλιστές και σκληροί. Όχι μόνο ρεαλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: