Αντιδράσεις Αλβανοτσάμηδων για απονομή τιμητικής διάκρισης στην Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα



Αύγουστος 21, 2019. 22:31

Τίρανα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, απένειμε στην πρέσβειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ελένη Σουράνη, τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Σκεντέρμπεη».


Ο σύλλογος ‘Τσαμουριά’ αντέδρασε σε αυτήν την τελετή και με επίσημη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι με οργή και έκπληξη πληροφορήθηκε για την εκδήλωση αυτή.


«Σήμερα είδαμε με έκπληξη και δίκαιη οργή την τελετή απονομής στη Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Ελένη Σουράνη, του τίτλου του «Ιππότη του Τάγματος του Σκεντέρμπεη». 

Πρέπει να θρηνήσουμε για το πώς ο Ιππότης του Τάγματος του Σκεντέρμπεη θα πολεμήσει την εμπόλεμη κατάσταση με την Ελλάδα που υπάρχει χωρίς ντροπή με τη χώρα του Σκεντέρμπεη», γράφει η ανακοίνωση και συνεχίζει:


«Δεν γνωρίζουμε για ποιες ιδιαίτερες αξίες τιμήθηκε το άτομο αυτό που προσπάθησε να υπονομεύσει τη συνύπαρξη των Αλβανών και των μειονοτήτων, όπως συνέβη με τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

 Ή όταν ζήτησε την αφαίρεση της πλάκας της ‘τσαμουριάς’ από την πλατεία Σκεντέρμπεη των Τιράνων, ή όταν αρνήθηκε τις ταλαιπωρίες αυτής της κοινότητας (των αλβανοτσάμηδων) χαρακτηρίζοντας τους ως μέρος του γερμανικού ναζισμού και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, για το ρόλο που έπαιξε σε ευαίσθητα και ανεπίλυτα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών;»


Το κείμενο επισημαίνει ότι δεν είναι κατανοητό ποια είναι τα κριτήρια αυτής της απονομής όταν (η Ελλάδα) αρνείται την είσοδο στους Αλβανοτσάμηδες στη Ελλάδα επειδή γράφουν στα διαβατήρια τους ότι γεννήθηκαν σε πόλεις της  ‘τσαμουριάς’ με αλβανικές ονομασίες.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!