Σημαντική Ανακάλυψη στην Αλεξάνδρεια από Ελληνίδα Αρχαιολόγο


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για μία από τις πλέον σημαντικές πόλεις που ίδρυσε ο Μ. Αλέξανδρος, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, έκανε η αρχαιολόγος Καλλιόπη Λιμναίου-Παπακώστα.
Πρόκειται για μια μεγάλη σήραγγα στους κήπους Σαλαλάτ, περιοχή που τοποθετείται εντός του βασιλικού τετραγώνου της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας.


Σημαντική Ανακάλυψη στην Αλεξάνδρεια από Ελληνίδα Αρχαιολόγο

Όπως η ίδια επισημαίνει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», «οι κήποι Σαλαλάτ φαίνεται ότι κατά την αρχαιότητα αποτελούσαν τους κήπους των ανακτόρων των Πτολεμαίων». Στην ίδια περιοχή το 2009 είχε εντοπίσει τον μαρμάρινο Αλέξανδρο, ενώ μόλις πέρσι η τύχη και η επιμονή της την έφεραν μπροστά στη χαμένη παλάμη του περίφημου γλυπτού.

Σε αυτήν, λοιπόν, τη φορτισμένη με μνήμες περιοχή, στην καρδιά της σύγχρονης αιγυπτιακής μεγαλούπολης, η κ. Παπακώστα βρέθηκε μπροστά σε ένα νέο σημαντικό εύρημα.
Έναν αρχαίο δρόμο, ο οποίος χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια. Ο δρόμος «ταυτίζεται με την οδό L2, την πρώτη παράλληλη οδό προς την Κανωπική, την κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας πόλης, η οποία διασχίζει ακόμα και σήμερα τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια». Η ταύτιση του δρόμου με την οδό L2 «έγινε σύμφωνα με το χάρτη του Αιγύπτιου αστρονόμου Mahmud Bey El Falaki τον 19ο αιώνα, όταν ακόμα υπήρχαν ορατές αρχαιότητες στην πόλη».

Σημαντική Ανακάλυψη στην Αλεξάνδρεια από Ελληνίδα Αρχαιολόγο

Ποια ήταν, όμως, η τύχη της συγκεκριμένης περιοχής μετά το τέλος της ελληνιστικής περιόδου;
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, «η περιοχή εγκαταλείφθηκε μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ρωμαίους και πιθανότατα καταστράφηκε όταν η Αλεξάνδρεια κυριεύτηκε από τη βασίλισσα της Παλμύρας, Ζηνοβία, το 267 μ.Χ.». Η αποκάλυψη του δρόμου «επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες», επισημαίνει η αρχαιολόγος.
Η ρωμαϊκή οδός εντοπίστηκε έξι μέτρα ψηλότερα από την ελληνιστική θεμελίωση, προς νότο, και έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα σε μήκος 24 μέτρων. Είναι κατασκευασμένη από μαύρες πέτρες του Ασουάν και από κάτω εντοπίστηκε αποχετευτικό κανάλι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!