Πολιτοφυλακές Άσαντ - Ιράν εισήλθαν στο Αφρίν, πλήγματα τουρκικού πυροβολικού



Οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας (NDF), δυνάμεις πολιτοφυλάκων φιλικών προς το καθεστώς Άσαντ, καθώς και σιιτικές πολιτοφυλακές που ενισχύονται από το Ιράν εισήλθαν πριν λίγα λεπτά από νοτιοανατολική κατεύθυνση στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους συριακό καντόνι του Αφρίν, όπου διεξάγεται επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων πολιτοφυλάκων.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, λίγο πριν τις 5 μ.μ., το τουρκικό πυροβολικό εκτόξευσε πυρά κατά του κονβόι των καθεστωτικών δυνάμεων, σταματώντας το έξω από το χωριό Ζιγιαρέχ, στο νότιο τμήμα του Αφρίν.

Η είσοδος των συγκεκριμένων δυνάμεων έρχεται μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ του καθεστώτος και των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), προκειμένου οι τελευταίες να αποφύγουν μια ολοκληρωτική κατάληψη του Αφρίν από την Τουρκία και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Ωστόσο, το πρωί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι, μετά από συνομιλίες του με τους προέδρους Ρωσίας και Ιράν, Βλάντιμιρ Πούτιν και Χασάν Ρουχανί αντίστοιχα, είχε αποτρέψει την είσοδο των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στο κουρδικό καντόνι.
Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εάν μεν οι καθεστωτικές δυνάμεις πλήξουν τις κουρδικές YPG, η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα, εάν όμως τις προστατέψουν, «κανείς δεν θα μπορεί να συγκρατήσει την Τουρκία και τον στρατό της».
Η Τουρκία επιχειρεί κατά των YPG από τον Ιανουάριο, καθώς τις θεωρεί παρακλάδι του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και άρα κίνδυνο για την ακεραιότητά της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!