1,5 εκατ. κόσμος στο Σύνταγμα -Επεισόδια στα προπύλαια

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σϋνταγμα, επεισόδια ξέσπασαν στα Προπύλαια και τα Εξάρχεια.
Από τη μία ο κόσμος που έφτασε στο Σύνταγμα, αν και η ώρα έχει περάσει τις 16:00, παραμένει εκεί και από την άλλη στα Προπύλαια ομάδα ακροδεξιών προσπαθούσε να περάσει τα μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. και να φτάσουν στο σημείο που βρίσκονται οι αντιεξουσιαστές. Την ίδια στιγμή αντιεξουσιαστές έστησαν καρτέρι και χτύπησαν ανθρώπους που είχαν ελληνικές σημαίες στην πλάτη.
Το 1,5 εκατομμύριο έφτασε ο αριθμός των πολιτών που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Τι έγραψε ο ανταποκριτής του Spiegel στο twitter
Στο βήμα ο καθηγητης Συνταγματολογος Γιώργος Κασιμάτης
Μετά τον Μίκη Θεοδωράκη και τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο στο βήμα ανέβηκε ο καθηγητης Συνταγματολογος Γιώργος Κασιμάτης.
 Μητροπολίτης Δωρόθεος: Η Εκκλησία δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία 
Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, η οποία συμμετέχει επισήμως στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, μετέφερε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικαίωμα της υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας και στις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων. Μάλιστα είπε πως η Εκκλησία δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία
Ιστορική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη
Νωρίτερα στην εξέδρα που έχει στηθεί για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ανέβηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και μίλησε στους χιλιάδες πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί.
Συγκινημένος, βουρκωμένος εμφανίστηκε ενωτικός και ζήτησε δημοψήφισμα αν αυτή ή κάποια άλλη κυβέρνηση συμφωνεί να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία, θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα και να απαντήσει ο λαός
Πριν ξεκινήσει το λόγο του ο κ.Θεοδωράκης σιγοτραγουδούσε το τραγούδι «θα σημάνουν οι καμπάνες» που ακουγόταν από τα μεγάφωνα.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Θεοδωράκης ξεκίνησε με αναφορά στην επίθεση που έκαναν χθες στο σπίτι του. Από τις πρώτες του φράσεις που είπε ήταν «κυρίαρχε λαέ, προσπάθησαν να με εμποδίσουν να μιλήσω εδώ σε σένα».
Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση και αποκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση μειοψηφίας: «Αν διανοηθεί να βάλει υπογραφή σε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει πρώτα τον ελληνικό λαό».
Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη
καλοί μου Ελληνες
αδέρφια μου
φασίστες, ναζιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι
θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους οι αριστεριστές μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου
γιούχα κόσμου
για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ
για να μην σου μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξε κυρίαρχε ελληνικέ λαέ.
Να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή με κάθε θυσία και σε ευχαριστώ για αυτό.
Λοιπόν άκουσε. Σήμερα το πρωί, έλαβα μία ποιητική συλλογή από τη Θεσσαλονίκη και σας τη διαβάζω ένα σημαδιακό απόσπασμα.
Το πνεύμα, ο νους, ανθίζουν με τον Θαλή, τον Θουκυδίδη, τον Πρωταγόρα, τους τραγικούς, την τόλμη του Θεμιστοκλή και του Κολοκοτρώνη
Φίλοι και φίλες, αφιερώνω την ομιλία μου στον Ελληνα που μας έβγαλε από τον Οθωμανικό ζυγό και που πέθανε σαν σήμερα, στις 4 Φλεβάρη 1843, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, να παραμείνω πιστός στις ιερές αξίες των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα
μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου
ναι είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλους του τις μορφές και προπαντός στην πιο πολύ απατηλή και επικίνδυνη μορφή, την αριστερόστροφη σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι δειλοί τρομοκράτες
σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας
οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες των πολιτών που είναι θλιβερές αποφύσεις ενός συστήματος που μας δαγκώνει και μας πονά επειδή πεθαίνει και το ξέρει και για αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο
και τώρα που ξεδίπλωσα την ταυτότητά μου προς όλες τις κατευθύνσεις, μπορώ να αρχίσω την ομιλία αγαπητοί μου πατριωτες
σε μια δύσκολη ώρα για την πατρίδα μας όπου μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται γύρω μας απειλητικά εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι όσο ποτέ αυτά τα νέα αλλά απροσδόκητα για εμάς προβλήματα
τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρoς των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του αιγαίου
ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας μα αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατευθείαν απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου
με μια κολοσσιαία προπαγάνδα, κατόρθωσαν να παρασύρουν σε αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών, επωφελούμενοι από τη στάση των Ελλήνων κατά καιρούς υπευθύνων που δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων αυτή τη χονδροειδή παραποίηση της ιστορίας
πρέπει κι εμείς να αναγνωρίσουμε ότι είναι και δική μας ευθύνη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να ανατρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών με τις ιδέες που ανέφερα ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μάταιο η ακόμη και άδικο να ζητάμε αυτούς να αλλάξουν το όνομά τους που έχει γίνει ένα με τον εαυτό τους
κ να έχουμε φτάσει σε θλιβερό σημείο που μας θίγει ως λαό να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμαστε για τον πατριωτισμό μας.
Χιλιάδες στο Σύνταγμα
Χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς στο Σύνταγμα, καθώς καταφτάνουν με κάθε μέσο, από όλη την Ελλάδα, για να μετάσχουν στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.
Το Σύνταγμα είναι γεμάτο από πολίτες κάθε ηλικίας που κατέφθασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Το κέντρο της Αθήνας έχει κλείσει από νωρίς το πρωί, όπως και οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο. Εκατοντάδες πολίτες συνεχίζουν να κατευθύνονται προς το κέντρο, για να δώσουν το παρών στην κινητοποίηση.
Εως τώρα δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των πολιτών που έχει κατέβει στο Σύνταγμα, ωστόσο όλοι μιλούν για το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών.
Σαμαράς: Συγκλονιστική εικόνα ενότητας
Στο Σύνταγμα βρέθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε συγκινημένος από την εικόνα ενότητας που στέλνει ο ελληνικός λαός με το συλλαλητήριο.
«Αυτη η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουν όλοι. Και ποιος δεν είναι συγκινημένος», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Στο συλλαλητήριο και ο Βασίλης Λεβέντης
Παράλληλα η αστυνομία έχει δημιουργήσει «νεκρή ζώνη» στα Προπύλαια, καθώς αντιεξουσιαστές πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση. Περίπου 1.000 άτομα είναι εκεί και φωνάζουν συνθήματα κατά του συλλαλητηρίου.
Δείτε live εικόνα από το Σύνταγμα
Λίγο μετά τις 12:00 έφτασε στο Σύνταγμα και ο Μίκης Θεοδωράκης, που θα είναι από τους κεντρικούς ομιλητές του συλλαλητηρίου.
Στο Σύνταγμα βρίσκεται ήδη και ο Αδωνις Γεωργιάδης
Νωρίς το πρωί έφτασαν στον Πειραιά περίπου 1.000 Κρητικοί- με τρία πλοία από τα Χανιά και το Ηράκλειο- πολλοί από αυτούς φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και με ελληνικές σημαίες στα χέρια. Μετά την αποβίβαση, έψαλαν τον εθνικό Υμνο και τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και το «Μακεδονία Ξακουστή» συνοδεία κρητικής λύρας.
Παράλληλα, άρχισαν να φτάνουν και τα πρώτα πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη και διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι διοργανωτές εκτιμούσαν ότι συνολικά 2.500 λεωφορεία θα μεταφέρουν κόσμο στην Αθήνα για το συλλαλητήριο. Πολίτες θα ταξιδέψουν και με ΙΧ.
Ντυμένοι Κολοκοτρώνηδες αναχωρούν από τη πλατεία του ΄Αργους για το συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Μακεδονία/ Φωτογραφία: Eurokinissi
Στο Σύνταγμα από νωρίς τα πάντα κινούνταν στον ρυθμό του συλλαλητηρίου. Μικροπωλητές πουλούσαν σημαίες σε κάθε γωνιά, κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από το πρωί, ενώ η αλλαγή φρουράς των Ευζώνων έγινε υπό επιφωνήματα και χειροκροτήματα των πολιτών που ήταν στην πλατεία.
Τα λεωφορεία που προέρχονται από Νότια Ελλάδα θα σταθμεύσουν στη λεωφόρο Συγγρού, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σταθμό του Μετρό ΦΙΞ και τα λεωφορεία από τη Βόρεια Ελλάδα θα σταθμεύσουν στο Μπάντμιντον, ώστε οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν το σταθμό του Μετρό Κατεχάκη.
Οι ομιλητές
Στους κεντρικούς ομιλητές στο συλλαλητήριο θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι Μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Ποιοι δρόμοι κλείνουν
Για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, η ΕΛ.ΑΣ. θα θέσει σταδιακά σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους εξής δρόμους:
28ης Οκτωβρίου – Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Χαλκοκονδύλη , στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Κάνιγγος.
Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Πλατεία Συντάγματος.
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) , στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.
Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).
Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
Λ. Βασ. Αμαλίας , σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Γέλωνος , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.
Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ιπποκράτους, σε όλο το μήκος της.
Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.
Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Λ. Κατεχάκη , στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας.
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Φωτογραφίες: EUROKINISSI, INTIME, SOOC   
iefimerida.gr,http://www.anixneuseis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!