Το οπλοστάσιο Ελλάδας και Τουρκίας σε αριθμούς. Τι στρατιωτικές δυνάμεις και ποια πλεονεκτήματα διαθέτει η κάθε πλευρά


Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα α αντιμετωπίσει μία σοβαρή κρίση με την Τουρκία, ακόμα και έναν πόλεμο; Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο προβληματίζει αρκετούς ειδικά μετά και τα τελευταία επεισόδια που προκάλεσε η γείτονας χώρα τόσο στο Αιγαίο με τα Ίμια, όσο και στην Κύπρο με την ΑΟΖ.

Αν και αυτό όμως δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο που θα κληθούν, τουλάχιστον άμεσα, να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Realnews σε δημοσίευμά της παρουσιάζει με αριθμούς τα δεδομένα των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας όπως και τα πλεονεκτήματα της κάθε χώρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αριθμητικά δεδομένα προέρχονται από τη μελέτη του δρ Αρίστου Αριστοτέλους ο οποίος «προχώρησε σε σύγκριση των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων με στοιχεία που περιλαμβάνουν και το πρώτο τρίμηνο του 2018» με στοιχεία που προέρχονται από «έγκυρες, ανεξάρτητες και προσβάσιμες πηγές» όπως το ISS, το SIRPI, o OSCE, το ΝΑΤΟ, η CIA και το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω:
Σε ανθρώπινο δυναμικό η Ελλάδα διαθέτει 141.000 ενεργό προσωπικό, ενώ η Τουρκία 355.000.
Η Ελλάδα διαθέτει 1.341 άρματα μάχης και η Τουρκία 2.492.
Η Ελλάδα διαθέτει 398 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και η Τουρκία 650.
Η Ελλάδα διαθέτει 11 υποβρύχια και η Τουρκία 13.
Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 18.
Η Ελλάδα διαθέτει 5 κορβέτες και η Τουρκία 6.
Η Ελλάδα διαθέτει 43 περιπολικά και η Τουρκία 54.
Η Ελλάδα διαθέτει 19 αποβατικά και η Τουρκία 54 (5 πλοία).
Η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα σκάφος υποστήριξης διαφόρων τύπων, αλλά η Τουρκία διαθέτει 79.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει ναυτική αεροπορία, ενώ το σύνολο των αεροπορικών δυνάμεων που υπάγονται στον έλεγχο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας είναι 13.
Η Ελλάδα διαθέτει 270 μαχητικά αεροσκάφη και η Τουρκία 360.
Η Ελλάδα διαθέτει 4 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, όπως και η Τουρκία που τώρα διαθέτει και τα B-737 ΑEW.
Τουρκία διαθέτει 7 αεροσκάφη ιπτάμενου ανεφοδιασμού.
Στην αντιαεροπορική άμυνα η Ελλάδα διαθέτει τους αμερικανικούς Patriot και τους ρωσικούς S-300 PMU-1, ενώ η Τουρκία διαθέτει τους MIM-23 HawkMIM-NikeHercules.
Τι προβληματίζει
Τα στοιχεία που προβληματίζουν από την πλευρά της Τουρκίας είναι μεταξύ άλλων σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real:
Ο επαγγελματικός στρατός της πλησιάζει πια το 42% της συνολικής του δύναμης.
Η χρηματοδότηση του εξοπλιστικού προγράμματος είναι μερικώς αποδεσμευμένη από τις εκάστοτε δυνατότητες της εθνικής της οικονομίας.
Αποκτά σταδιακά οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς.
Σύντομα θα παραλάβει τα πρώτα αεροσκάφη F-35 με προγραμματισμό το 2022 να έχει την πρώτη μοίρα έτοιμη για επιχειρησιακή δράση, ενώ πολύ πιθανή είναι και η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος S-400.
Τουρκιά UAVs, με διάρκεια πτήσης 22-24 ώρες, πετούν ήδη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζει το ηλεκτρονικό πυροβόλο, όπως και το όπλο laser για τις φρεγάτες TF-2000.
Πριν από 15 χρόνια η εξάρτηση των εξοπλιστικών αναγκών της Τουρκίας από το εξωτερικό έφθανε στο 80%. Σήμερα είναι στο 40%, με στόχο να πέσει στο 20%.
Τι αντιπαρατάσσει η Ελλάδα
Τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία αυτή τη στιγμή θεωρούνται τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια του κόσμου. Με αυτά τα τέσσερα υποβρύχια σε κατάδυση σε διάφορα σημεία, το Αιγαίο «κλειδώνεται» για το τουρκικό ναυτικό οπότε δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι έχουν σπεύσει να παραγγείλουν τα ίδια υποβρύχια από τους Γερμανούς, τα οποία όμως ακόμη ναυπηγούνται.
Η Ελλάδα διαθέτει στο αεροπορικό της οπλοστάσιο όπλα που χαρακτηρίζονται στρατηγικά και -το κυριότερο- είναι δοκιμασμένα σε πεδία μαχών με εκπληκτικά ποσοστά επιτυχίας. Πρόκειται για τον πύραυλο Scalp που εκτοξεύεται από μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000. Εξίσου σημαντική είναι η σημασία των πυραύλων Exocet που προορίζονται να πλήξουν ναυτικούς στόχους. Όπως σημειώνει η Real κανένα από τα δύο όπλα δεν υπάρχει στο οπλοστάσιο των Τούρκων.
Παράλληλα, τονίζει ότι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σύμφωνα με τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού των ελληνικών Ε.Δ., ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, που οδήγησε σε μαζικές διώξεις έμπειρων στρατιωτικών.
Πηγή: Realnews
http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!