Βούλγαρος πρόεδρος στα Σκόπια: Δεν υποστηρίζουμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό
«Ράντεφ: Η Βουλγαρία δεν δέχεται όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό»
Φεβρουάριος 16, 2018. 20:19
Η Βουλγαρία δεν θα συμφωνήσει σε έναν γεωγραφικό καθοριστικό παράγοντα για το πιθανό νέο όνομα της FYROM.
Ο πρόεδρος Ράντεφ είναι αποφασισμένος ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει ένα όνομα που θα υπονοεί, όπως είπε, βουλγαρικό έδαφος.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, ο ομόλογός του, ο Γκεόργκι Ιβάνοφ επισήμανε ότι η επίλυση της διαφοράς δεν θα ήταν επιζήμια για τρίτους. Αλλά, τόνισε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία και την ετυμηγορία της Χάγης.
«Το νέο όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δεν πρέπει να περιέχει γεωγραφικό καθοριστικό παράγοντα που θα ήταν επιζήμιο για την Βουλγαρία, η Βουλγαρία δεν παρεμβαίνει στην επίλυση της διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά- όπως σημείωσε- τέτοια θέματα αφορούν τη Βουλγαρία, ως γειτονική χώρα», είπε ο Ράντεφ.
«Οι συνομιλίες σχετικά με το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομα μας, θα συνεχισθούν στον ΟΗΕ, σύμφωνα με την Χάρτα, τα προσωρινά ψηφίσματα, την ενδιάμεση συμφωνία και την ετυμηγορία της Χάγης. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση η οποία δεν θα είναι επιζήμια για τις τρίτες χώρες, που θα τους έμπλεκε στη διαδικασία», δήλωσε ο Ιβάνοφ.
‘Έχουμε κοινό παρελθόν’
Ο Ράντεφ δήλωσε αποφασιστικά, ότι πρέπει το αμφισβητούμενο κοινό παρελθόν να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν από την κοινή επιτροπή των δύο χωρών, διότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων εξαρτάται από αυτό.
«Με άλλα λόγια, γράφει το δημοσίευμα, εάν δεν απαλειφθούν τα αμφισβητούμενα ιστορικά γεγονότα όπως γράφονται στα βιβλία μας, τότε η είσοδός μας στην ΕΕ θα αποκλεισθεί».
«Είναι πολύ σημαντικό η Επιτροπή Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Θεμάτων να αξιολογήσει εάν υπάρχουν αμφισβητούμενα θέματα μεταξύ μας και πως μπορούν αυτά να επιλυθούν.
» Έχουμε ένα κοινό παρελθόν και ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του παρελθόντος εξαρτάται από την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε ο Ράντεφ.
«Πρέπει να εξετάσουμε τη συμφωνία από τη σκοπιά του μέλλοντος και ως εκ τούτου η Επιτροπή πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον των σχέσεων μας, όχι να παρασυρθεί στα χαρακώματα των ζητημάτων για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αφεθούν σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για αυτά, αυτοί είναι οι Ακαδημίες της Επιστήμης», τόνισε ο Ιβάνοφ.
(Στοιχεία από alfa.mk)
Σχόλια