Μήνυμα Κοτζιά στην Άγκυρα: «Συνέλθετε! Ούτε περιπάτους ούτε καταλήψεις μπορείτε να κάνετε στην Ελλάδα»


Μήνυμα Κοτζιά στην Άγκυρα: «Συνέλθετε! Ούτε περιπάτους ούτε καταλήψεις μπορείτε να κάνετε στην Ελλάδα»

«Να συνέλθει» κάλεσε την Άγκυρα το Σάββατο το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προειδοποιώντας αυστηρά τη γείτονα ότι «η Ελλάδα δεν είναι καμιά χώρα στην οποία μπορεί να κάνει διάφορους περιπάτους, που έχουν στο μυαλό τους, ούτε διάφορες καταλήψεις».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
«Οι Τούρκοι προσπαθούν από το 1996, αν δείτε τις διατυπώσεις των δηλώσεων τους, άλλοτε να χαρακτηρίζουν νησιά και το Αιγαίο ως γκρίζα και άλλοτε αυτά που χαρακτήριζαν ως γκρίζα την προηγούμενη και την επόμενη να τα χαρακτηρίζουν την   ενδιάμεση μέρα ως ως δικά τους.

»Θα έλεγα μάλιστα ότι δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης Ερντογάν. Η αντιπολίτευση είναι πολύ χειρότερη» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
Αναφερόμενος στον τουρκικό ισχυρισμό ότι η χώρα μας δήθεν κατέλαβε στρατιωτικά από το 2004 έως και σήμερα μια σειρά από «τουρκικά νησιά» στο Αιγαίο, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε:
«Δηλαδή ότι νησιά που κατοικούνται εδώ και χιλιετηρίδες από Έλληνες, που ανήκουν βάσει όλων των διεθνών νόμων και κανόνων στην Ελλάδα, που είναι κατοχυρωμένα σε όλους τους διεθνείς χάρτες και διεθνείς συνθήκες ότι είναι ελληνικά, ότι αυτά δήθεν τα κατέλαβαν τα τελευταία 10 χρόνια, εμείς και οι προηγούμενες συγκυβερνήσεις.
»Πρόκειται για ένα ψέμα που φτιάχνει συνείδηση στον τουρκικό λαό που δεν είναι καθόλου καλό.
»Και, δεύτερον, πρόκειται για ένα ψέμα που χρησιμοποιείται εκατέρωθεν ενόψει των εκλογών.
»Χρησιμοποιείται, επίσης, για να επιδείξει ο Ερντογάν δύο πράγματα: πρώτον, ότι είναι ζωντανός ο στρατός του και δεν έχει πάθει τίποτα από το πραξικόπημα του 2016.
»Και, δεύτερον, ότι είναι σε θέση να κάνει ταυτόχρονα δύο και τρεις πολέμους σε διαφορετικές πλευρές της τουρκικής επικρατείας, κάτι που είναι μία επίδειξη δύναμης.
»Αλλά ξέρετε, αυτές οι επιδείξεις δυνάμεις, αν συνεχίσουν τις εντατικοποιήσεις, δεν καταλήγουν σε καλό ούτε για αυτόν που το κάνει.
»Αλλά εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να συνδράμουμε σε αυτήν την συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει εντάσεις στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο».
Εξηγώντας σε τι εξυπηρέτησε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο Νίκος Κοτζιάς είπε:
«Κοιτάξτε, ποτέ δεν είναι σωστός ο χρόνος από αυτήν τη σκοπιά για να συζητάς με την Τουρκία, αλλά είναι σωστή η πολιτική να συζητάς, γιατί, αν η Τουρκία θέλει να προκαλέσει εντάσεις, το χειρότερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να την ακολουθήσει, διότι την εποχή και τον τρόπο αυτής της έντασης τον έχει επιλέξει η Τουρκία.
»Εμείς πρέπει να αποδεικνύουμε σε όλη τη διεθνή κοινότητα ποια είναι η φιλειρηνική δύναμη που είμαστε πράγματι εμείς, να προσπαθούμε να κατεβάσουμε τους τόνους από πλευράς Τουρκίας και να μην εξάγει πάνω στο κορμί της Ελλάδος την κρίση».
Καταλήγοντας στις αναφορές του σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και απέναντι στη χώρα μας, ο Νίκος Κοτζιάς απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα:
«Νομίζω ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνέλθει, να κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν είναι καμιά χώρα στην οποία μπορεί να κάνει διάφορους περιπάτους, που έχουν στο μυαλό τους, ούτε διάφορες καταλήψεις και, κατά συνέπεια, όπως του λέω πάντα του Ερντογάν, κοίταξε να δεις, ο Αλλάχ σου σας έριξε εδώ δίπλα στην Ελλάδα και πρέπει να αποφασίσεις να συμπεριφερθείς ως ένας φιλειρηνικός πιστός και όχι σαν κάποιος φιλοπόλεμος άπιστος».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!