Γιατί τα φλαμίνγκο στέκονται στο ένα πόδι;

Γιατί τα φλαμίνγκο στέκονται στο ένα πόδι;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα φλαμίνγκο είναι διάσημα. Το ροζ φτέρωμά τους είναι δύσκολο να αγνοηθεί, αλλά είναι και αυτά τα πόδια που μοιάζουν με ξυλοπόδαρα και η τάση των πτηνών να στέκονται στο ένα ενώ χώνουν το κεφάλι στο φτέρωμά τους για να κοιμηθούν. Γιατί, όμως, επιλέγουν να χρησιμοποιούν το ένα μόνο πόδι κατά την ανάπαυση; Είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ή η ανάπαυση των μυών τους; Αυτό ήταν λίγο μυστήριο – μέχρι τώρα.
Οι ερευνητές με έδρα την Ατλάντα Young-Hui Chang (από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας) και η Lena Ting του Πανεπιστημίου Emory πειραματίστηκαν με ζωντανά και νεκρά φλαμίνγκο για να καταλάβουν τον φυσικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν τα πουλιά για να σταθούν στο ένα πόδι. Αποδεικνύεται ότι ακόμα και τα νεκρά πτηνά μπορούν να σταθούν σε ένα πόδι χωρίς στήριξη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενέργεια που να απαιτείται για να γίνει αυτό.
“Τα φλαμίνγκο δεν κάνουν κάποια μυϊκή προσπάθεια όταν είναι στο ένα πόδι, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια”, αναφέρει το BBC. “Ένας παθητικός μηχανισμός εμπλέκεται στη διαδικασία, επιτρέποντας στα φλαμίνγκο να μένουν όρθια στο ένα τους πόδι”. Οι ερευνητές το ονομάζουν αυτό “παθητικό μηχανισμό βαρυτικής παραμονής”. “Για να σταθείς σε ένα πόδι απαιτείται λιγότερη ενέργεια από το να στέκεσαι σε δύο. Όλοι φτάνουν στην ελαχιστοποίηση της ενέργειας κατά την ηρεμία και τα φλαμίνγκο έχουν εξελιχθεί ως πραγματικοί επαγγελματίες στη στάση του ενός ποδιού κατά την κατάσταση του ύπνου”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!