Η Νέα Διεθνής Διάσκεψη και η Λογική της Ενδιάμεσης Συμφωνίας


του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη
ΝΕΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ
Γιατί και ποιοι επενδύουν στις συγκλίσεις, πώς προσδοκούν να δέσουν τον επόμενο Πρόεδρο, εάν δεν θα είναι ο Ν. Αναστασιάδης, πού οδήγησε η πολιτική του απογαλακτισμού 
· Πώς η νέα διεθνής διάσκεψη σχετίζεται με τις Προεδρικές; 
· Πώς ο εξευμενισμός ενίσχυσε την πολιτική της προσάρτησης; 
· Μπορούν οι ξένες εταιρείες να αποτρέψουν την τουρκική απειλή; 
Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν να κρατήσουν τη διαδικασία των συνομιλιών ζωντανή και να συγκαλέσουν μια νέα διεθνή διάσκεψη για την κατοχύρωση των συγκλίσεων στη λογική μιας μορφής ενδιάμεσης, εκ των πραγμάτων, συμφωνίας, με την προσδοκία να δεσμεύσουν και τον επόμενο Πρόεδρο, εάν δεν επανεκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Βρετανοί και Έιντε ευνοούν ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο θεωρούν, όπως ισχυρίζονται στο παρασκήνιο, ότι θα βοηθούσε και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει εκλογών, αφού θα διατηρήσει τη διαδικασία ζωντανή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ να αποκρούουν τους ισχυρισμούς για αποτυχία των συνομιλιών και της πολιτικής τους. 
Συναφώς, όπως τονίζεται από διπλωματικές πηγές, θα πρέπει να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση και η τουρκική πλευρά με τη στάση της στις συνομιλίες, ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μπορεί επαρκώς να δικαιολογήσει γιατί θα συμμετάσχει σε μια νέα διεθνή διάσκεψη. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνεται, δεν εντοπίζεται στον κ. Ακιντζί, αλλά στις εντολές που θα δοθούν από την Άγκυρα, η οποία, όμως, συνεχίζει στη σκληρή της πολιτική, θεωρώντας, μάλιστα, ότι έχει πιο σημαντικά ζητήματα να ασχοληθεί από το Κυπριακό. 
Εκτιμάται, πάντως, από διπλωμάτες και στη Λευκωσία και στις Βρυξέλλες ότι η Κυβέρνηση δεν κρατεί χαμηλούς σχετικά τόνους έναντι των τουρκικών προκλήσεων μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για κάτι άλλο: Δεν θέλει να διαταραχθεί η πορεία των συνομιλιών. 
Βομβαρδισμός με NAVTEX 
Η Τουρκία εργάζεται επί τη βάσει του δικού της στρατηγικού πλάνου, που επικεντρώνεται στον έλεγχο των κυπριακών θαλασσών. Στις 12 Απριλίου, η Άγκυρα με επιστολή της προς τα Ην. Έθνη θέτει υπό αμφισβήτηση την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ταυτοχρόνως, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το οικόπεδο 6 δεν ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ότι εμπίπτει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 
Τονίζει δε, ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καθώς και ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες τις έρευνες της κυπριακής κυβέρνησης, καθότι δεν τις θεωρεί νομίμως εγκεκριμένες. Είναι πρόδηλο το υπονοούμενο. Ότι δηλαδή δεν θα επιτρέψει τις έρευνες εντός του οικοπέδου 6. 
Αφενός η Άγκυρα εγείρει ζήτημα καθορισμού υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, και αφετέρου με εύσχημο τρόπο αναφέρει ότι η εν λόγω ενέργεια της κυπριακής κυβέρνησης ενδέχεται να αποτελέσει και αιτία στρατιωτικής επέμβασης. Πώς αλλιώς θα εμποδίσει τις εταιρείες οι οποίες θα επιχειρήσουν να διενεργήσουν τέτοιες έρευνες; Με τον τουρκικό στόλο. Ο οποίος αλωνίζει ήδη την Κυπριακή ΑΟΖ.
Τι προάλλες, μάλιστα, με την ευκαιρία της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η Τουρκία εξέδωσε τρεις NAVTEX (450, 449, 403/17) για τη διεξαγωγή ασκήσεων. Η τελευταία -με κωδικό 403/17- με πραγματικά πυρά στα δυτικά του Ακάμα, στο σημείο όπου διεκδικεί την υφαλοκρηπίδα της (συντεταγμένες 32 16 18). 
Η περιοχή που δεσμεύτηκε καταλαμβάνει έκταση 4050,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερη των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού. Οι περιοχές των ασκήσεων με κωδικούς 449 και 450/17 εμπίπτουν εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες με δική της NAVTEX, από τις 7 Απριλίου ώς τις 15 Αυγούστου. 
Οι στόχοι της Άγκυρας 
Είναι πρόδηλο τι η Τουρκία επιδιώκει: 
1. Αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβολή των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και επανακαθορισμό της Κυπριακής ΑΟΖ. 
2. Αποτροπή των ξένων εταιρειών να ενεργήσουν για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δυο επίπεδα. Το ένα είναι ό,τι η Άγκυρα θεωρεί δικό της κυριαρχικό δικαίωμα. Το άλλο είναι ό,τι θεωρεί πως ανήκει και στους Τουρκοκυπρίους. Δηλαδή, αναφέρεται σε ολόκληρη την Κυπριακή ΑΟΖ υπό τη μορφή της συνιδιοκτησίας. Από τη μια επικαλείται την Κυπριακή Δημοκρατία για να επικαλεστεί τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενώ από την άλλη τη θεωρεί ως εκλιπούσα. 
3. Τριχοτόμηση της Κυπριακής ΑΟΖ, μεταξύ του ψευδοκράτους, των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας. 
4. Άσκηση πιέσεων με την επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και τη χρήση του τουρκικού πολεμικού στόλου. Η Κύπρος είναι έντεκα φορές μεγαλύτερη στη θάλασσα απ’ ό,τι στην ξηρά. Χωρίς όμως να διαθέτει δικά της πολεμικά πλοία και χωρίς να έχει φροντίσει για συμμαχίες, και με την Ελλάδα να μην εκπληρώνει τα συμβατικά της δικαιώματα που αφορούν στην υπεράσπιση του Ελληνισμού του νησιού, που τελεί υπό κατοχή και υπό διαρκή απειλή. 
Βεβαίως, η απουσία της Ελλάδας δεν είναι μόνο δική της ευθύνη, αλλά τόσο της υφιστάμενης Κυβέρνησης όσο και εκείνης του ΑΚΕΛ και των προηγουμένων, που θεωρούσαν μετά την κατάρρευση του Δόγματος ότι θα πρέπει να απογαλακτιστούμε από την Ελλάδα. Η θέση αυτή θα είχε νόημα, εάν στηριζόταν στην αρχή της αμοιβαιότητας. 
Ότι δηλαδή θα αποσυρόταν και η Τουρκία από την Κύπρο και θα σταματούσε να επεμβαίνει στα εσωτερικά του νησιού. Τέτοια εξέλιξη ανήκει στη σφαίρα της ουτοπίας. Συνεπώς, τα περί απογαλακτισμού αποδυναμώνουν τη θέση της Κυβέρνησης. Πρόκειται για ευφυολόγημα που τροφοδοτεί, όμως, επί της ουσίας την τουρκική απειλή. 
Η αποτροπή και οι αντοχές της
Είναι σημαντική μορφή αποτροπής έναντι της τουρκικής απειλής η εμπλοκή κολοσσών όπως η ENI/KOGAS, η TOTAL και η EXON/MOBILL. Η αξιοπιστία μιας τέτοιας μορφής αποτροπής συναρτάται με τις αντοχές της. Και οι αντοχές αυτές είναι συναφείς με: 
Πρώτο, τα συμφέροντά τους εντός της Τουρκίας. 
Δεύτερο, τις ζημιές που θα έχουν εάν δεν προχωρήσουν σε προγραμματισμένες έρευνες εντός των οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ. 
Εκτός και αν πάρουν ισοδύναμα ανταλλάγματα. Η λογική επιβάλλει ότι: Η Τουρκία δεν θα τολμήσει να κτυπήσει τις εξέδρες και τα τρυπάνια των ξένων εταιρειών. Είναι, δε, δύσκολη η αναστολή προγραμματισμένων ερευνών εκτός και αν υπάρχει ισοδύναμο, όπως ελέχθη ήδη, αντάλλαγμα, ή εάν το Κυπριακό βρίσκεται ένα βήμα προ της λύσης. 
Βεβαίως, καμιά εταιρεία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επένδυση, εάν δεν υπάρχουν συνθήκες ασφάλειας από το παράκτιο κράτος, το οποίο έχει και τα δικαιώματα, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν συγκληθεί διεθνής διάσκεψη τον Ιούνιο και δεν πραγματοποιηθούν οι έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα συνιστά υποχώρηση της Κυβέρνησης ή και αντάλλαγμα οικονομικό και άλλο που θα δοθεί προς τις εμπλεκόμενες εταιρείες. 
Η προσάρτηση 
Στα διαπλεκόμενα του Κυπριακού εμφανίζεται εκ νέου η διεθνής διάσκεψη. Όμως, χωρίς δείγματα υποχώρησης της τουρκικής πλευράς, η διεθνής διάσκεψη θα είναι μια φόρμουλα για να προχωρήσουν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ χωρίς να παραδεχτούν την αποτυχία της υφιστάμενης εξευμενιστικής πολιτικής, η οποία επέτρεψε στην Άγκυρα: 
1. Να μεταφέρει χωρίς διαμαρτυρίες από την Κυβέρνηση νερό στα κατεχόμενα. 
2. Να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, ηλεκτρισμό και τηλεπικοινωνίες των κατεχομένων. Τώρα, μάλιστα, Τούρκοι επενδυτές -ιδιωτικά δηλαδή κεφάλαια- ελέγχουν την τουριστική βιομηχανία του ψευδοκράτους με νέα έργα στο Πέντε Μίλι, στη Βουκολίδα και στη Μόρφου. Η Τουρκία προσήρτησε τα κατεχόμενα. Το επόμενο βήμα είναι η προσάρτηση των ελεύθερων περιοχών μέσω των συνταγματικών δομών της ομοσπονδίας και των τεσσάρων βασικών ελευθεριών προς τους Τούρκους πολίτες, γεγονός που θα νομιμοποιήσει τα νέα εποικιστικά ρεύματα και θα καταστήσει την Κύπρο τουρκική επαρχία. 
Το κερασάκι, δε, στην τούρτα θα είναι, με βάση τα όσα επιδιώκονται στο παρασκήνιο, μια διεθνής όπως ελέχθη διάσκεψη, για την επικύρωση των συγκλίσεων, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες και προσδοκίες για τη δέσμευση και του επόμενου Προέδρου, εάν δεν εξευρεθεί λύση ώς τους επόμενους μήνες και αν δεν κερδίσει τις εκλογές ο Νίκος Αναστασιάδης.
 ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/charalambidesg/2017/05/2090/i-nea-diethnis-diaskepsi-kai-i-logiki-tis-endiamesis-symfonias#.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!