«Είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη!» – Μοναδική εκδήλωση με πρωταγωνιστή τον Διον.Σιμόπουλο


Σπάνιας ποιότητας και γοητείας ήταν η εκδήλωση που παρακολούθησαν όσοι κατέκλυσαν το Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο προχθές το βράδυ, για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Ηλείου αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλο με αντικείμενο τα «μηνύματα από το Σύμπαν». Ο κ.Σιμόπουλος, εμφανώς συγκινημένος από την ανταπόκριση των συμπατριωτών, ευχαρίστησε άπαντες για την τιμή και στη συνέχεια παρουσίασε  με εκλαϊκευμένο και ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου επιστημονικό λόγο τη γνώση που κατέχει η επιστήμη της Αστροφυσικής για το σύμπαν, επιχειρώντας να απαντήσει σε πολύ γνωστά ερωτήματα της κοινής γνώμης, όπως τι είναι το μποζόνιο Χιγκς, ο χωροχρόνος, κ.ά.

Με άφθονο χιούμορ και επικοινωνία με το κοινό, απάντησε αρχικά σχετικά με την ηλικία του σύμπαντος.
«Το σύνολο του υδρογόνου που υπάρχει στο σύμπαν δημιουργήθηκε τα πρώτα τρία λεπτά της δημιουργίας του, δηλαδή πριν από 13,8 δις χρόνια. Αν σκεφθούμε ότι ο άνθρωπος αποτελείται κατά 62% από υδρογόνο, η ηλικία του καθενός μας είναι 13,8 δις χρόνια. Τη στιγμή που σταμάτησε η πληθωριστική διαστολή του σύμπαντος, δημιουργηθήκαν παράλληλα σύμπαντα, όσα η μονάδα ακολουθούμενη από 506 μηδενικά ακριβώς», εξήγησε ο κ.Σιμόπουλος και πρόσθεσε ότι ο άνθρωπος κατά 99% αποτελείται από τα ίδια χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται και τα αστέρια (υδρογόνο, άνθρακας κ.λπ.).
«Αν θέλετε να αγγίξετε ένα αστέρι, χαϊδέψτε έναν αγαπημένο σας, είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη!», είπε με χιούμορ κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρόντων.

«Είμαστε στην ακρογιαλιά του σύμπαντος»
Με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια, ο καταγόμενος από τον Γρύλλο του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων αστροφυσικός τόνισε ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα πάντα για το σύμπαν, αν και υπάρχουν πολλά που έχουμε μάθει.
«Η προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει το σύμπαν είναι ένα ταξίδι δίχως τέλος και ίσως τα νέα παιδιά, οι νέοι επιστήμονες θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις. Προς το παρόν είμαστε στην ακρογιαλιά του σύμπαντος», σχολίασε ο κ.Σιμόπουλος, σημειώνοντας ότι όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για το Σύμπαν, προέρχονται από τη μελέτη και τον εντοπισμό των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών που έρχονται από το Σύμπαν και οι οποίες συλλαμβάνονται από τα διάφορα επίγεια οπτικά τηλεσκόπια, κ.ά. Ο Ηλείος αστροφυσικός αναφέρθηκε λεπτομερώς στη  διαμόρφωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας το 1915 από τον Άλμπ. Αϊνστάιν, αλλά και στο σωματίδιο Χιγκς.
«Η αναζήτηση του Αϊνστάιν για μια απάντηση, τον οδήγησε σε μια εκπληκτική εκτίμηση: ακριβώς όπως υπάρχουν κύματα φωτός που μεταφέρουν ενέργεια από μέρος σε μέρος, έτσι θα πρέπει να υπάρχουν και βαρυτικά κύματα, τα οποία μεταφέρουν ενέργεια από τόπο σε τόπο. Θεώρησε, δηλαδή, ότι οι βαρυτικές δυνάμεις ακτινοβολούνται προς τα έξω σαν τα κύματα που δημιουργούνται από την πτώση μιας πέτρας στο νερό μιας λίμνης», εξήγησε με σαφήνεια στο κοινό.
Απαντώντας στο ερώτημα για τα άστρα που βλέπουμε τα βράδια, υπογράμμισε ότι είναι μόνο το 5% των συστατικών του Σύμπαντος.
«Το 27% είναι υλικά, που ονομάζουμε σκοτεινή ύλη, που δεν γνωρίζουμε τι είναι, και το υπόλοιπο 68% είναι αυτό που κάνει το Σύμπαν να διαστέλλεται επιταχυνόμενο. Η επιτάχυνση αυτή μάλλον οφείλεται σε κάποια απωθητική ίσως δύναμη, που δεν γνωρίζουμε τι είναι και γι’ αυτό την έχουμε ονομάσει σκοτεινή ενέργεια. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το 95% των συστατικών του Σύμπαντος μάς είναι ακόμη άγνωστο.
Τα οφέλη της διαστημικής τεχνολογίας
Τέλος,  περιέγραψε τα οφέλη από τη διαστημική τεχνολογία και την εξέλιξη της επιστήμης της Αστροφυσικής και της Αστρονομίας, με ειδική αναφορά στο  στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο CERN. Όπως ανέφερε, οι 4.000 περίπου δορυφόροι, που βρίσκονται σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη, μας στέλνουν καθημερινά χιλιάδες πληροφορίες που μας βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος και του πλανήτη, ενώ οι νέες τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν για το διαστημικό πρόγραμμα, έχουν πρόσθετες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας, Κων/νος Τριανταφυλλόπουλος, καλωσόρισε τον Διονύση Σιμόπουλο, επισημαίνοντας τη βαθιά του γνώση και το κύρος του, και ευχαρίστησε το κοινό για την τεράστια ανταπόκριση στην πρόσκληση του συλλόγου σε μια ποιοτική εκδήλωση. Πριν από την εκδήλωση προβλήθηκε οκτάλεπτο βίντεο για το σύμπαν, επιμέλειας του αντιπροέδρου Γ.Μισύρη. την εκδήλωση έντυσαν μουσικά με δύο ξεχωριστές ερμηνείες η σχολική σύμβουλος Κωστούλα Σακκά και η Χορωδία Συλλόγου Φιλοπροόδων Ζαχάρως υπό τη διεύθυνση της κ. Σοφίας Παναγοπούλου. Στον χώρο λειτούργησε και έκθεση αστροφυσικής και αστρονομίας, επιμέλειας του Ηλ.Καλογήρου, στην οποία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές δράσεις από μέλη του ΕΚΦΕ. Την εκδήλωση συντόνισε ο Χρήστος Σκυλλάκος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»