Η Άγκυρα «απαγορεύει» ασκήσεις σε 7 ελληνικά νησιά

  • (Φωτ. αρχείου / hellenicnavy.gr)
Οι Τούρκοι συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών του Αιγαίου, αξιώνοντας ουσιαστικά τη συνδιαχείριση του πελάγους. Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν, επιχείρησαν παράνομα να ακυρώσουν ελληνικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες δεσμεύονται περιοχές στο βορειοανατολικό Αιγαίο προκειμένου να διεξαχθούν από 29 Μαΐου έως 1 Ιουνίου ορισμένες φάσεις της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα».

Η Άγκυρα πρόβαλε το επιχείρημα ότι τα νησιά Θάσος, Σαμοθράκη, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Ψαρά, Χίος και Σάμος βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα σχέδια της άσκησης.
Την ίδια στιγμή μάλιστα εξέδωσαν NAVTEX για τη δέσμευση περιοχής στο κεντρικό Αιγαίο προκειμένου στις 5 Ιουνίου να πραγματοποιήσουν άσκηση οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Χθες, ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Χουλουσι Ακάρ παρακολούθησε την τελική φάση της «Θαλασσόλυκος», παρουσία 21 στρατιωτικών ακολούθων από 19 χώρες του εξωτερικού. Ο Έλληνας ΑΚΑΜ δεν παρέστη. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα είχε καλέσει τις ξένες χώρες να μην στείλουν εκπροσώπους, αφού η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε βάρος της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν προτού αναχωρήσει για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε πως η χώρα του δεν επιδιώκει τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, όπως είπε η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
http://www.pontos-news.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!