Financial Times: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει στάση, θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ
Αν και δημόσια όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, κάθε ημέρα που περνά χωρίς την Αθήνα και τους δανειστές να βρίσκουν κοινή βάση συζήτησης, η έξοδος έρχεται ακόμη πιο κοντά, προειδοποιούν οι Financial Times
Σε άρθρο γνώμη με τίτλο «Η Ελλάδα γλιστρά προς την καταπακτή του ευρώ», οι Financial Times εκτιμούν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει στάση, θα οδηγήσει τους Ελληνες εκτός της ζώνης του κοινού νομίσματος. Στο κείμενο σημειώνεται ότι όποια κι αν είναι τα λάθη των δανειστών, οι ελληνικές αρχές αποδεικνύονται «αναξιόπιστοι διαπραγματευτικοί εταίροι».
Αυστηρή κριτική ασκεί όμως το άρθρο και στον Γιάνη Βαρουφάκη, για τον οποίο αναφέρει ότι μπορεί να είναι εξαιρετικός στην αυτοπροβολή αλλά όχι αξιόπιστος συνομιλητής. Η ενόχληση στους εταίρους, σημειώνουν οι Financial Times στους γνωστούς δυσαρεστημένους, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει αποξενώσει αξιωματούχους που ήταν περισσότερο φιλικοί προς τους στόχους του.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδείγματος χάριν, μέσω του Πιέρ Μοσκοβισί, έχει προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή. Αλλά η Κομισιόν δεν έχει μόνο δει ανεπίσημα έγγραφά της να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά εργαλεία, αλλά έχει απογοητευτεί και από την αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει υποσχέσεις και να έρθει σε επαφές πριν καταθέσει νέα νομοσχέδια».
Το σενάριο Grexit δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν, γιατί δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας που πηγάζουν σε μία χρόνια έλλειψη παραγωγικότητας. Και ενώ οι αγορές φαίνεται να έχουν αντιμετωπίσει την προοπτική μιας ελληνικής εξόδου με ψυχραιμία, δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι η πρώτη έξοδος ενός μέλους, θα αυξήσει περαιτέρω τις εικασίες σχετικά με αποχωρήσεις, καθιστώντας δυσκολότερη την αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων χρέους, αναφέρουν οι Financial Times.
Τα μονοπάτια προς τα εμπρός είναι ξεκάθαρα, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Περιλαμβάνουν το να διατηρηθεί λειτουργικό το ελληνικό χρηματοδοτικό σύστημα- και τους καταθέτες και επενδυτές σίγουρους για λύση- ενώ θα επεξεργάζεται μία συμφωνία. Ομως, με κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και κενή πράξη ανυπακοής, περισσότερες καταθέσεις θα φεύγουν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η έξοδος που όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν ότι θέλουν να εμποδίσουν, θα έρχεται πιο κοντά, καταλήγει το άρθρο.
Σχόλια