Τα 10 βήματα προς τη δραχμή -Η διαδικασία εξόδου από το ευρώ σύμφωνα με σενάρια τραπεζών και μελέτες

(EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού έχουν «τρέξει» αρκετές φορές τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μέχρι σήμερα και διαρκώς τα προσαρμόζουν στις νέες συνθήκες. Η «Καθημερινή» μίλησε με αυτές τις πηγές, όπως και συγκέντρωσε πανεπιστημιακές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για ακαδημαϊκούς λόγους ή για λογαριασμό κρατών και κεντρικών τραπεζών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με βάση αυτά, προκύπτουν δέκα βήματα μετάβασης, από τη στιγμή που η χώρα ως λύση ανάγκης- καθώς δεν θα έχει χρήματα να λειτουργήσει- αναγκαστικά θα πρέπει να βγει από το ευρώ και να «κόψει» δικό της νόμισμα. Αφού λυθούν τα νομικά πολιτικά και διαδικαστικά προβλήματα, ξεκινά η διαδικασία αποχώρησης από την ευρωζώνη και η μετάβαση σε νέο νόμισμα, π.χ. τη δραχμή. Τα βήματα που ακολουθούν είναι τα εξής, σύμφωνα με την εφημερίδα:
1ο βήμα: Παγώνουν όλα τα διαθέσιμα των τραπεζών σε ευρώ.
2ο βήμα: Μετατρέπονται όλα τα υπόλοιπα (καταθέσεις και δάνεια) σε δραχμές με ισοτιμία 1 ευρώ=1 δραχμή. Αυτό ισχύει και για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΤτΕ και των δανείων (ακόμη και ELA) που έχουν λάβει.
3ο βήμα: Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να αποφασιστεί ένα προκαταβολικό «κούρεμα» χρέους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τεχνικά αυτό γίνεται με προκαταβολική υποτίμηση της δραχμής πριν από την κυκλοφορία.
4ο βήμα: Απαγορεύεται η μεταφορά κεφαλαίων από τους νέους λογαριασμών καταθέσεων σε δραχμές προς λογαριασμούς σε ευρώ.
5ο βήμα: Μισθοί, τιμές προϊόντων, αξίες υπηρεσιών, δανείων κτλ. θα μετατραπούν σε ισοτιμία 1 προς 1.
6ο βήμα: Η ΕΚΤ δανείζει εκτάκτως την ΤτΕ ώστε να έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα σε ευρώ.
7ο βήμα: Ξεκινά η κυκλοφορία της δραχμής και η διαπραγμάτευση στις αγορές. Αναμένεται μεγάλη υποτίμηση, που μπορεί να φτάσει το 60%. Ουσιαστικά χάνεται όλο το όφελος από το προηγούμενο «κούρεμα».
8ο βήμα: Παραμένει το πάγωμα λογαριασμών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων μέχρι να ηρεμήσουν οι μεγάλες μεταβολές στην ισοτιμία.
9ο βήμα: Ανταλλακτήρια θα δέχονται τη συγκεκριμένη περίοδο τα ευρώ για μετατροπή σε δραχμές. Με νόμο, όλες οι συναλλαγές στο εσωτερικό θα γίνονται σε δραχμές.
10ο βήμα: Ο πληθωρισμός που θα προκύψει από την υποτίμηση της δραχμής θα εκτινάξει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Πιο άμεση η επίπτωση στα εισαγόμενα, όπως τα καύσιμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!