Αγρίεψε και ο Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν θα μείνει στο ευρώ με κάθε κόστος

Αγρίεψε και ο Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν θα μείνει στο ευρώ με κάθε κόστος

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, υποστήριξε πως  οικονομικά ατυχήματα συμβαίνουν και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ μόνο με αυστηρούς κανόνες που θα είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές.
Η Ελλάδα δεν θα παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος
Ο τίτλος της Die Welt για τη συνέντευξη Μοσκοβισί είναι από μία αποστροφή του λόγου του Γάλλου πολιτικού: «Η Ελλάδα δεν θα παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος». Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει πως πρέπει να γίνει σεβαστό ότι οι Ελληνες διάλεξαν νέα κυβέρνηση, αλλά και πως οι Ελληνες πρέπει να σεβαστούν ότι η χώρα τους έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της. Μάλιστα, εξέφρασε και τον έντονο προβληματισμό του πως η διαδικασία στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις καθυστερεί πολύ. «Τα πράγματα πάνε αργά, πολύ αργά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αν μιλάς για plan B, σημαίνει πως έχει διαγράψει το plan A
Ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν έκρυψε την αγωνία του για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως είπε, «οικονομικά ατυχήματα συμβαίνουν. Δουλειά μας δεν είναι να τα προκαλέσουμε, αλλά να τα αποφύγουμε. Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα με κάθε κόστος στο ευρώ, παρά μόνο με αυστηρούς κανόνες που θα είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές».
Τόνισε δε πως «όταν αρχίζεις να μιλάς για plan B, πάει να πει ότι σταμάτησες να πιστεύεις στο plan A. Υπάρχει μια πολύ έντονη επιθυμία του Eurogroup να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ».
«Χρειαζόμαστε μία Ελλάδα που θα έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Η Ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Ωστόσο, τυχόν έξοδος θα προκαλέσει μεγάλη πολιτική ζημιά, καθώς όλοι θα αναρωτιούνται ποιος θα ακολουθήσει», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Reuters: Θυμός των δανειστών για τη στάση της Ελλάδας -Το παρασκήνιο
Εκνευρισμό προκάλεσε στους δανειστές η στάση της Αθήνας την Τρίτη, όταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να ενημερώσει τους εταίρους.
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης η Αθήνα δεν έδωσε πληροφορίες για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο, αλλά επέμεινε ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Περιγράφοντας την ενόχληση που προκαλεί στις χώρες της Ευρωζώνης η προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε: «Για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτού του απογεύματος θα μπορούσε να είναι η τελευταία σταγόνα».
Τρεις πηγές του Reuters, που είχαν γνώση της τηλεδιάσκεψης, ανέφεραν ότι αντί για ενημέρωση ένας Ελληνας αξιωματούχος είπε ότι τα ζητήματα που ήταν προγραμματισμένα να αναλυθούν θα τα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Δύο πηγές ανέφεραν πως ο ένας από τους αξιωματούχους της τηλεδιάσκεψης δήλωσε ότι μετά την άρνηση της Ελλάδας για ενημέρωση, οι συζητήσεις είναι σε αδιέξοδο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι δεν καταλαβαίνουν τι ελπίζει να πετύχει η Ελλάδα πηγαίνοντας το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, όπου μπορεί να συζητηθεί μόνο στις συναντήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο και μόνο με γενικούς πολιτικούς όρους. Οπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προσφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα τίποτα περισσότερο απ' ό,τι το Eurogroup, γιατί οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Αθήνα εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα.
Και οι τρεις πηγές που είχαν γνώση της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσαν, όπως αναφέρει το Reuters, τον θυμό των υπουργών της Ευρωζώνης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν θέλει να τιμήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της, με αντάλλαγμα σχεδόν 240 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!