Συναγερμός στις Βρυξέλλες: υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας!











Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Βρυξέλλες, μερικά 24ωρα πριν τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα, καθώς διαπιστώνουν ότι ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα μια από τις επόμενες πληρωμές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πραγματικός και δεν αποτελεί διαπραγματευτική μπλόφα της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την Παρασκευή, που θα πρέπει να γίνει η πρώτη πληρωμή στο ΔΝΤ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, μέχρι και τις 19 Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια «αφαίμαξη» της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ, με συνολικά 11 διαδοχικές πληρωμές στο Ταμείο.

Η διαδρομή αυτή είναι μεγάλη και δύσκολη και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος, όπως εκτιμούν στις Βρυξέλλες. Το ζητούμενο είναι να μην χρειασθεί να απαντήσει η κυβέρνηση στο δίλημμα «πληρωμή μισθών και συντάξεων ή πληρωμή του Ταμείου», καθώς σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι θα επιλεγεί η εξυπηρέτηση των εσωτερικών υποχρεώσεων και θα έχει ανοίξει ένας πολύ επικίνδυνος κύκλος αθέτησης υποχρέωσης προς το Ταμείο.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, παρά τις περί του αντιθέτου κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ενδιάμεση εκταμίευση στην Αθήνα, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς.
Οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα από το Eurogroup, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος «ατυχήματος» θα είναι πολύ υψηλός, όπως εκτιμούν στις Βρυξέλλες.
Για να προχωρήσει αυτή η εκταμίευση, που πιθανότατα θα αφορά τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα, διαμηνύθηκε στην Αθήνα να παρουσιασθούν την Δευτέρα μέτρα, τα οποία θα μπορούν να εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών, ώστε να προσφέρουν την «πολιτική βάση» για την εκταμίευση.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στο Eurogroup δέσμη μέτρων που θα αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ενίσχυση των εισπράξεων του Δημοσίου, μέσω της νέας ρύθμισης για τις 100 δόσεις, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνού, την πάταξη της διαφθοράς.
Μια άλλη μεταρρύθμιση, «φιλική» προς την τρόικα, θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ, με καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 16%, όπως έχει προτείνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη προκύπτει σαφώς ότι αυτή η μεταρρύθμιση βρίσκεται τώρα υπό εξέταση.
Το ζητούμενο, πάντως, από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών είναι τα μέτρα που θα έλθουν για συζήτηση στο Eurogroup να έχουν την έγκριση των τριών θεσμών. Δύο σενάρια υπάρχουν γι’ αυτό το θέμα: να φθάσουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και να συζητήσουν επί τόπου με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ή να υπάρξουν συζητήσεις το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι την Δευτέρα, ακόμη και οι «σκληροί» του Eurogroup θα αναζητήσουν πολιτικές προφάσεις για να προχωρήσει μια ενδιάμεση εκταμίευση στην Αθήνα και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος», που θα προκαλούσε παγκόσμιους κραδασμούς.          http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»