Παράταση τουρκικών ερευνών στη Χίο - Η Άγκυρα "μαγειρεύει" θερμό επεισόδιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

 
Την παράταση των ερευνών νότια της Χίου για τον εντοπισμό του τουρκικού μαχητικού F-16D και της σορού του ενός εκ των δύο χειριστών του Νάιλ Ερντογάν ζήτησε η Άγκυρα τη στιγμή που η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και τα ΜΜΕ «παίζουν» το σενάριο της «κατάρριψης» του από το ελληνικό μαχητικό Mirage-2000EGM, με το οποίο είχε γίνει η αερομαχία στις 8 Οκτωβρίου του 1996.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται από την Άγκυρα με αφορμή τις έρευνες νότια της Χίου, τις οποίες η Τουρκία επέκτεινε με NAVTEX μέχρι και την 1ης Μαίου (επρόκειτο να ολοκληρωθούν σήμερα) προκαλεί σκεπτικισμό στο ελληνικό Πεντάγωνο μήπως και η Τουρκία επιδιώκει τελικώς κάτι άλλο.
Ίσως την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της Χίου, όπου γίνονται οι έρευνες από τέσσερα πολεμικά πλοία της Άγκυρας ή και την επιχείρηση πρόκλησης ενός «θερμού επεισοδίου» σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει αυξήσει την προκλητική της συμπεριφορά στο Αιγαίο.
Αυτό δείχνουν οι παρενοχλήσεις ερευνητικών σκαφών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η επαναφορά στις εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών και η παραβίαση των χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου ταυτόχρονα με άνευ προηγουμένου περιστατικά, όπως αυτό στην Ανάφη.
Έλληνες επιτελείς παρακολουθούν με προσοχή και τα τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στις έρευνες στην περιοχή νότια της Χίου. Οι εφημερίδες «Μιλιέτ» και «Βατάν» αναφέρουν πώς βρέθηκαν κάποια κομμάτια στον βυθό της Χίου, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν αν ανήκουν στο τουρκικό F-16D.
Μιλούν δε για κατάρριψη από το ελληνικό Mirage-2000EMG, ενώ μέχρι και πριν ένα χρόνο τα τουρκικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο απλά για συντριβή.
Πληροφορίες από ελληνικής πλευράς αναφέρουν πώς δεν έχει εντοπιστεί απολύτως τίποτα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί μετά από 18 ολόκληρα χρόνια.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι Τούρκοι παίζουν ένα ύποπτο «παιχνίδι» με στόχευση μάλλον στην αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αφού εντός αυτής γίνονται οι έρευνες και η Άγκυρα οφείλει να ζητήσει την άδεια της Ελλάδας και βέβαια να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν στενά τις έρευνες που διεξάγονται νότια της Χίου από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, στα όρια των εθνικών χωρικών υδάτων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πώς μετά την παράταση των ερευνών έως την 1η Μαίου, έχει δοθεί εντολή για ακόμη πιο στενή παρακολούθηση τόσο από τις μονάδες του Στόλου, όσο και από άλλα μέσα, επίγεια και εναέρια.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος δε, είχε προειδοποιήσει εμμέσως τον Τούρκο ομόλογο του κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχαν τη Μεγάλη Πέμπτη πώς η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβατική συμπεριφορά από την Άγκυρα εν’ όσο γίνονται οι έρευνες εντοπισμού του F-16D στη Χίο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Φαίνεται πώς υπήρχαν εξ’ αρχής εκτιμήσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για ενδεχόμενη τουρκική «μπαμπεσιά», όταν το υπουργείο Εξωτερικών του κ. Βενιζέλου ενέκρινε με τη μία το τουρκικό αίτημα για έρευνες.   http://www.defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!