Πρόγρονος του ανθρώπου οι ... τσούχτρες!



Πρόγρονος του ανθρώπου οι ... τσούχτρες! 
Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα κενά που είχαν στην αλληλουχία του γονιδιώματος των κτενοφόρων, θαλάσσιων οργανισμών με σύσταση ίδια με εκείνη της μέδουσας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτά σχετίζονται και με όλα τα άλλα είδη ζωής του πλανήτη. Για την ακρίβεια, έχουν τόσες ομοιότητες που οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος (NHGRI) στο Μέριλαντ αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτά τα πλάσματα μπορεί να ήταν πρόγονοί μας!

Για τη μελέτη τους ανέλυσαν ένα συγκεκριμένο τύπο κτενοφόρων, το Mnemiopsis leidyi, που εντοπίζεται στον Ατλαντικό Ωκεανό. Οταν χαρτογράφησαν το γονιδίωμα και το συνέκριναν με το γονιδίωμα των υπόλοιπων οργανισμών, διαπίστωσαν ότι μοιράζεται το ίδιο DNA με αυτούς.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο των επιστημόνων στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», τα κτενοφόρα μπορεί να είναι «το πιο πρώιμο παρακλάδι του ζωικού οικογενειακού δέντρου». Για πολλά χρόνια επικρατούσε το σενάριο ότι πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια το είδος μας προέκυψε από τα θαλάσσια σφουγγάρια. Μόνο που τα σφουγγάρια δεν έχουν νευρικό σύστημα ή μύες, σε αντίθεση με τα κτενοφόρα, που έχουν!

«Το γεγονός ότι έχουν δεδομένα για το γονιδίωμα των κτενοφόρων είναι ζωτικής σημασίας σε επίπεδο σύγκρισης των γονιδιωμάτων, αφού μας επιτρέπει να καθορίσουμε ποιες ήταν οι δομές που χαρακτήριζαν τους ζωικούς οργανισμούς πάρα πολλά χρόνια πριν» σχολιάζει ο δρ Αντι Βαξεβάνης προσθέτοντας ότι αυτά τα στοιχεία «αποτελούν ένα ανυπολόγιστης αξίας παράθυρο για να κατανοήσουμε τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην απίστευτη ποικιλία που βλέπουμε στο ζωικό βασίλειο».                                                                                                                                    http://www.madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!