«Λαγός από νεφρίτη» - σύμβολο της Κίνας στη Σελήνη


«Λαγός από νεφρίτη» - σύμβολο της Κίνας στη Σελήνη

Η Κίνα πέτυχε ένα νέο τεχνολογικό άλμα στο διαστημικό χώρο. Το κινεζικό πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης προς το παρόν δεν έχει στρατιωτική συνιστώσα, αλλά η επιτυχία της στο ειρηνικό διάστημα έχει «διπλό πάτο». Έτσι σχολίασαν Ρώσοι ειδικοί σε συνέντευξή τους στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» την έναρξη της μελέτης της επιφάνειας της Σελήνης από την κινεζική σεληνάκατο Jade Rabbit (Λαγός από νεφρίτη).


Την νύχτα από την 14η προς την 15η Δεκεμβρίου το σεληνιακό όχημα κατέβηκε ομαλά από την πλατφόρμα μεταφοράς της συσκευής καθόδου Chang'e-3 μετά από την επιτυχημένη προσελήνωσή του. Οι κάμερες του ρόβερ φωτογράφησαν τα πρώτα μέτρα κίνησής του και μετέδιδαν ήδη αυτές τις εικόνες στη Γη.
Είναι εξαιρετικό επίτευγμα της κινεζικής κοσμοναυτικής, - θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Άπω Ανατολή Αλεξάντρ Λάριν.
- Δείχνει ότι η Κίνα έχει κάνει σημαντικό άλμα στην ανάπτυξη προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών. Στον κόσμο θεωρούν ότι η Κίνα μπορεί μόνο να αντιγράφει την τεχνολογία άλλων χωρών, ενώ είναι ανίκανη να ασχολείται με τη δική της επιστημονική και τεχνική δημιουργικότητα. Οι Κινέζοι όμως έχουν αποδείξει ότι αυτό δεν είναι έτσι. Μπορούμε να αναμένουμε ότι στο μέλλον η Κίνα θα γίνει όχι μόνο μια από τις ισχυρότερες οικονομίες, αλλά και μια από τις ηγέτιδες της τεχνολογικής προόδου.
Στον τομέα της εξερεύνησης της Σελήνης συναγωνίζονταν μεταξύ τους η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ. Η Κίνα φιλοδοξεί να γίνει σαν αυτές διαστημικές δυνάμεις, - είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο ειδικός Αλεξάντρ Σαλίτσκι.
- Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι δεν συνέβη τίποτα το νέο – είχαν ήδη επισκεφτεί τη Σελήνη διάφορα σοβιετικά και αμερικανικά διαστημόπλοια. Όμως από το 1976, όταν εργάστηκε εκεί το σοβιετικό όχημα Lunokhod-2 δεν συνέβη τίποτα παρόμοιο. Ωστόσο, πέρασαν από τότε σχεδόν 40 χρόνια και οι Κινέζοι το έκαναν αυτό, μάλιστα, χρησιμοποιόντας τις δικές τους τεχνολογίες. Έδειξαν σε όλους ότι είναι ικανοί να κάνουν ό,τι νωρίτερα θεωρόταν μονοπώλιο της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ.
Η προσελήνωση του Jade Rabbit προκάλεσε αναρίθμητα δημοσιεύματα στα δυτικά ΜΜΕ για την πρόθεση της Κίνας να δημιουργήσει εκεί στρατιωτική βάση. Ο πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Γιεβσέεφ τα βλέπει ως καθαρές επινοήσεις. Ταυτόχρονα όμως θεωρεί ότι οποιαδήποτε πρόοδος στο διαστημικό χώρο έχει «διπλό προορισμό».
- Η Κίνα, όπως συνήθως, εργάζεται για το μέλλον. Η Σελήνη είναι μια από τις προοπτικές. Δεν βλέπω εκεί κανένα στρατιωτικό στόχο. Αλλά η ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας οδηγεί πάντα στην ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων μάχης. Όλα εδώ είναι αλληλοσυνδεδεμένα, είναι κρίκοι μιας και της ίδιας αλυσίδας. Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να επιδοθεί στην εξερεύνηση του ειρηνικού διαστήματος και να μην σκέφτεται για το αν είναι δυνατόν να εγκατασταθούν εκεί όπλα, πώς μπορεί να γίνει αυτό και πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η καταπολέμηση των δορυφόρων. Εγώ προσωπικά, πάντα έβλεπα το δεύτερο πάτο στις διαστημικές επιτυχίες της Κίνας.
Υποκινεί και ενθαρρύνει την Κίνα για την ανάπτυξη των διαστημικών της προγραμμάτων ο παγκόσμιος ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ, - πιστεύει ο Βλαντίμιρ Γιεβσέεφ.
- Η Κίνα ξέρει ότι αν ο στρατός των ΗΠΑ στερηθεί την στήριξη από το διάστημα, τότε θα χάσει το κύριο πλεονέκτημά του. Πρόκειται για το μπλοκάρισμα των διαύλων επικοινωνίας και των συστημάτων στόχευσης. Η Κίνα ετοιμάζεται εξαιρετικά επίμονα για αυτό και δεν αποκλείεται ότι δημιουργεί και αντίστοιχα συστήματα.
Το ερευνητικό πρόγραμμα του «Λαγού από νεφρίτη» είχε σχεδιαστεί για τρεις μήνες. Οι ειδικοί το βλέπουν αυτό ως γενική πρόβα και προετοιμασία για την προσελήνωση το 2017 διαστημικού λεωφορείου και την επιστροφή του στη Γη με δείγματα του σεληνιακού εδάφους και άλλων υλικών της Σελήνης.http://greek.ruvr.ru

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!