Κύπρος 1963: η Λευκωσία στα δύο από τη δημιουργία της «Πράσινης Γραμμής»

1963: Η Λευκωσία χωρίζεται στα δύο από τη δημιουργία της «Πράσινης Γραμμής», μετά τις διακοινοτικές ταραχές που κορυφώθηκαν με εκατέρωθεν νεκρούς την ημέρα των Χριστουγέννων. Τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963 σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου και δηλητηρίασαν τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Το ιστορικό λεύκωμα της «Καθημερινής» παρουσιάζει τα γεγονότα.

Η κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο τις 21 Δεκέμβρη του 1963 έχει τις απαρχές της στις 30 Νοέμβρη. Εκείνη τη μέρα ο πρόεδρος Μακάριος διαβιβάζει στον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Φαζίλ Κιουτσούκ μνημόνιο, που περιέχει 13 σημεία για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος.

Συνισταμένη των 13 σημείων είναι η κατάργηση της χωριστής πλειοψηφίας (ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής) για τη ψήφιση των νόμων, καθώς επίσης και η θέσπιση ενιαίων Δημοτικών Συμβουλίων στους δήμους. Το πρώτο μάλιστα σημείο προτρέπει στην κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας του προέδρου αλλά και του αντιπροέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απάντηση ωστόσο του Κιουτσούκ στις προτάσεις του Μακάριου είναι αρνητική, όπως επίσης απορριπτική είναι και η απάντηση του Τούρκου πρεσβευτή στη Λευκωσία. Στα μέσα του Δεκεμβρίου πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας (Σοφοκλής Βενιζέλος), της Κύπρου (Σπύρος Κυπριανού) και της Τουρκίας (Κεμάλ Ερκίν) στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, που όμως δεν κατορθώνει να μειώσει την ένταση που είχε στο μεταξύ δημιουργηθεί στην Κύπρο.

Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη του 1963 ξεσπούν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς την ημέρα των Χριστουγέννων. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων τουρκικά πολεμικά σκάφη εμφανίζονται προ της Κύπρου, ενώ βρετανικά τεθωρακισμένα παρεμβαίνουν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λευκωσία.

Στις 29 Δεκέμβρη υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «Πράσινη Γραμμή». Η διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την πόλη ονομάστηκε Πράσινη, από το μελάνι με το οποίο ο υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών χάραξε πάνω στο χάρτη της πόλης τη γραμμή αντιπαράταξης...


tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!