Το ρόδι περιορίζει τις βλάβες των φαστ φουντ στην καρδιά

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχουν στα ρόδια μπορεί να περιορίζουν τις βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό η κατανάλωση πρόχειρων φαγητών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι ουσίες λέγονται πουνικαλαγίνες και είναι ένα είδος πολυφαινολών. Η λήψη συμπληρώματος με αυτές φάνηκε να βοηθεί τα αιμοφόρα αγγεία να διατηρηθούν υγιή - ένα σημαντικό βήμα για την προστασία από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.
Στην πρώτη μελέτη του είδους, ισπανοί επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις του συμπληρώματος σε χοίρους, επειδή το καρδιαγγειακό τους σύστημα μοιάζει πολύ με αυτό των ανθρώπων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν τους τάιζαν με παχυντικά φαγητά, προκαλούνταν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία τους - ιδίως στο ευαίσθητο εσωτερικό τοίχωμά τους, που λέγεται ενδοθήλιο και απελευθερώνει ουσίες οι οποίες ρυθμίζουν την διαστολή και την συστολή των αγγείων.
Οι βλάβες στο ενδοθήλιο αποτελούν το πρώτο βήμα για την αθηροσκλήρωση (ή αρτηριοσκλήρυνση), δηλαδή την σκλήρυνση των αρτηριών που οδηγεί σε εμφράγματα και εγκεφαλικά.
Τα αγγεία των ζώων γίνονταν λιγότερο ελαστικά όταν έτρωγαν παχυντικά φαγητά, παρήγαγαν λιγότερο νιτρικό οξείδιο (ένα αέριο που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία) και παρουσίαζαν διάφορες άλλες βλάβες.
Εν τούτοις, μία δόση από το συμπλήρωμα ροδιού που περιείχε 200 mgπουνικαλαγινών, εμπόδιζε σε μεγάλο βαθμό αυτές τις βλάβες, είπαν οι επιστήμονες στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).
«Ο εμπλουτισμός της διατροφής με πολυφαινόλες του ροδιού μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και στην καθυστέρηση των ενδοθηλιακών δυσλειτουργιών», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίνα Μπαντιμόν, από το Καταλανιακό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών, στην Ισπανία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει ότι τα ρόδια παρέχουν οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός του μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας ίσως την παραγωγή ορμονών του στρες στον οργανισμό, ενώ ένα ποτήρι την ημέρα μπορεί να βελτιώσει κατά περισσότερο από το ένα τρίτο την ροή αίματος στην καρδιά πασχόντων από αθηροσκλήρωση.


Πηγή : Web Onlyhttp://ygeia.tanea.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!