"Κλειδώνουν" τα Στενά του Βοσπόρου: Ποιo ή ποια νησιά του Αιγαίου θα επιλεγούν από τις ΗΠΑ για δημιουργία στρατιωτικών βάσεων;
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δημιουργήσουν βάσεις σε νησιά μας στο Αιγαίο, θέλοντας να ελέγχουν τις κινήσεις του Ρωσικού στόλου σε Αιγαίο και Μεσόγειο, αλλά και την αφερέγγυα Τουρκία, υποβαθμίζοντας τη στρατηγική σημασία των στενών Βοσπόρου και αναβαθμίζοντας το ρόλο της Ελλάδας
ε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο, "Τρικλοποδιά στα σχέδια του Ερντογάν! Αμερικανικές βάσεις στα νησιά του Αιγαίου θα "στραγγαλίσουν" την Τουρκία", αναφερθήκαμε στην διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά, την οποία προβλέπει τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA).
Τα Ελληνικά στενά και η σφοδρή αντίδραση Ρωσικού ΜΜΕ
Όπως αντιλαμβανόμαστε η περαιτέρω σύσφιξη των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η δημιουργία νέων βάσεων των ΗΠΑ, αυτή τη φορά σε νησιά του Αιγαίου, αντιστρατεύεται τα ρωσικά συμφέροντα στο Αρχιπέλαγος και στην Μεσόγειο, αφού οι κινήσεις του ρωσικού στόλου θα παρακολουθούνται ακόμη στενότερα από την Ουάσιγκτον στην περιοχή.
Ουσιαστικά κανένα πολεμικό πλοίο της Ρωσίας δεν θα μπορεί να κινηθεί από την Μαύρη θάλασσα προς το Αιγαίο και εκείθεν προς την Μεσόγειο με προορισμό την Συρία, τη Λιβύη ή αλλού, αν δεν περάσει πρώτα από τα "Ελληνικά Στενά".
Όταν λέμε "Ελληνικά Στενά" εννοούμε τις παρακάτω γραμμές:
Λήμνος- Λέσβος - Χίος-Ψαρά- -Σκύρος-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος
Εύβοια-Κέα-Άνδρος-Τήνος-Μύκονος-Ικαρία-Σάμος
Πελλοπόνησος-Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κρήτη-Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος-Καστελόριζο.
Άλλωστε τα στενά του Ελλησπόντου-Βόσπορος-Κων/πολη ακόμη και σήμερα, έχουν στρατηγική σημασία με μια βασικότατη προϋπόθεση, αυτή είναι τα "Ελληνικά Στενά" να είναι ανοιχτά, αφού αν κλείσουν τίποτε δεν μπαίνει ή βγαίνει δια μέσου των στενών του Ελλησπόντου από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Κατόπιν των ανωτέρω και σε συγκερασμό με την στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης, η οποία χάρη στο λιμάνι της και τους κάθετους και παράλληλους σιδηροδρομικούς και οδικούς άξονές της έχει αποκτήσει ζωτικότατη σημασία για τις ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τον έλεγχο των Βαλκανίων, ρωσικό ΜΜΕ με δημοσίευμά του είναι ιδιαίτερα επικριτικό στη στάση της Ελλάδας έναντι των ΗΠΑ και στην πιθανότητα δημιουργίας νέων βάσεων σε νησιά μας στο Αιγαίο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: "Με την συναίνεση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Αιγαίο μετατρέπεται πλήρως σε κατεχόμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική περιοχή και σε «αμερικανική στρατιωτική λίμνη».
Υπάρχει φόβος ότι οι νέες βάσεις θα γίνουν πλατφόρμα για επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Ρωσία, καθώς και για έλεγχο από την Ουάσιγκτον και τη συμμαχία στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, η παρουσία των ΗΠΑ θα φέρει πιο κοντά τη διχοτόμηση του Αιγαίου και θα νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στα ύδατα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024. Αναφέρει τη δυνατότητα ίδρυσης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στα ελληνικά νησιά. Η απόφαση για τη δημιουργία επιπλέον υποδομών εκεί και την ενίσχυση της παρουσίας θα πρέπει να είναι έτοιμη σε 120 ημέρες."
Τι θα μας δείξει η επιλογή του ή των νησιών του Αιγαίου από τις ΗΠΑ ως βάσεις
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δημιουργήσουν νέες ή νέα βάση σε νησιά -νησί μας στο Αιγαίο, θέλοντας να ελέγχουν όχι μόνο την Ρωσία αλλά και την αφερέγγυα Τουρκία, υποβαθμίζοντας την στρατηγική σημασία των στενών Ελλησπόντου-Βοσπόρου-Κων/πολης και αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας.
Ωστόσο εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και λίαν ενδεικτική των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας για επίλυση του προβλήματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας -ΑΟΖ των δύο χωρών, να δούμε ποιό ή ποιά νησιά μας θα επιλεγούν για την δημιουργία των βάσεων των ΗΠΑ στο Αιγαίο.
Ο παράνομος χάρτης έρευνας και διάσωσης της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο
Βλέποντας τον αυθαίρετο και παράνομο χάρτη Έρευνας και διάσωσης της τουρκικής ακτοφυλακής που παρουσίαζεται στον επίσημο ιστότοπό της, βλέπουμε ότι η διαχωριστική γραμμή με την Ελλάδα ακολουθεί την παρακάτω όδευση:
Εκβολές Έβρου ποταμού-δυτικά Σαμοθράκης-δυτικά Λήμνου-Δυτικά Αγίου Ευστρατίου-Ανατολικά Σκύρου-Δυτικά Ψαρών-Χίο-Δυτικά Ικαρίας-Ανατολικά Αμοργού-Ανατολικά Αστυπάλαιας-Ανατολικά Καρπάθου και εκείθεν προς Κύπρο σε ευθεία γραμμή.
Οι περιοχές του Αιγαίου με τις παράνομες τουρκικές ΝΟΤΑΜ
Επίσης βλέποντας τις κατά καιρούς παράνομες τουρκικές ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο για δεσμεύσεις περιοχών του για βολές και ασκήσεις των Τούρκων, διαπιστώνουμε ότι αυτές είναι οι εξής πέντε (5):
Η θαλάσσια περιοχή, Βορείως Λήμνου-ΝΔ Σαμοθράκης-Νοτίως Θάσου-Δυτικά Αγίου Όρους, σε σχήμα Λ, που επιτρέπει την θαλάσσια επικοινωνία Λήμνου-Βορείου Αιγαίου μόνο μέσω μιας στενής θαλάσσιας λωρίδας Ανατολικά Αγίου όρους και Δυτικά Λήμνου. Σημειωτέον ότι εδώ βρίσκεται το τεράστιο κοίτασμα υδρογονανθράκων του ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ σε απόσταση 10 νμ περίπου ΝΑ της Θάσου και η κρίση του 1987 με την Τουρκία είχε να κάνει με την εν λόγω περιοχή.
Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου, σε σχήμα ορθογωνίου.
Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκύρου και Ψαρών, σε σχήμα ορθογωνίου. Σημειωτέον ότι μεταξύ των 2 και 3 θαλάσσιων περιοχών υπάρχει μια στενή θαλάσσια λωρίδα επικοινωνίας της Σκύρου με Λέσβο-Ψαρά-Χίο.
Η θαλάσσια περιοχή νοτίως Ικαρίας-Ανατολικά Νάξου- Δυτικά Πάτμου-Δυτικά Λέρου, Βορείως Κίναρου και Λεβίθας, σε σχήμα τραπεζίου στην πλάτη των Δωδεκανήσων.
Ανατολικά Ρόδου στο ύψος της Λίνδου και νότια συμπλέγματος Καστελορίζου σε σχήμα μεγάλου ορθογωνίου.
Ποιό ή ποιά νησιά θα επιλεγούν τελικά και με βάση ποιό κριτήριο από τις ΗΠΑ;
Η Νήσος Σκύρος
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η τυχόν επιλογή της Νήσου Σκύρου από τις ΗΠΑ, είναι εκείνη η οποία θα "διαταράξει" λιγότερο τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, χωρίς ωστόσο να παρέχει κάποιο περαιτέρω πλεονέκτημα για την Ελλάδα, πέραν του στρατιωτικού, αφού το εν λόγω νησί λόγω γεωγραφικής θέσης αποτελεί για την Ελλάδα όντως νήσο βατήρα ελέγχου του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου.
Το λέμε αυτό γιατί η Σκύρος δεν περιλαμβάνεται ούτε εντός των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας για Ελληνική κυριαρχία βάσει κάποιας συνθήκης, δεν ανήκει εντός της παράνομης-αυθαίρετης περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της τουρκικής ακτοφυλακής και δεν περιλαμβάνεται εντός κάποιας εκ των επίσης παρανόμων τουρκικών ΝΟΤΑΜ για βολές και ασκήσεις.
Ωστόσο δεν διασφαλίζει τον έλεγχο της εξόδου του Ρωσικού στόλου από την Μαύρη θάλασσα και τα στενά Κων/πολης-Βόσπορος-Ελλήσποντος-Αιγαίο αλλά και της Αλεξανδρούπολης όσο η Λήμνος, ούτε και την είσοδο στο Αιγαίο αυτού από την ΝΑ Μεσόγειο, όσο η Κάρπαθος.
Η Νήσος Λήμνος
Η δημιουργία βάσης των ΗΠΑ σε αυτήν θα εξασφάλιζε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον έλεγχο της εξόδου του Ρωσικού στόλου από την Μαύρη θάλασσα και τα στενά Κων/πολης-Βόσπορος-Ελλήσποντος-Αιγαίο αλλά και της Αλεξανδρούπολης.
Ωστόσο αυτή περιλαμβάνεται εντός της παράνομης-αυθαίρετης περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της τουρκικής ακτοφυλακής και βορειότερα φιλοξενεί το τεράστιο κοίτασμα υδρογονανθράκων του ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ όπως προαναφέραμε.
Η Νήσος Κάρπαθος
Η δημιουργία βάσης των ΗΠΑ σε αυτήν θα εξασφάλιζε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον έλεγχο εισόδου στο Αιγαίο του Ρωσικού στόλου από την ΝΑ Μεσόγειο, είναι εκτός της παράνομης-αυθαίρετης περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά εμπίπτει στις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας περί αποστρατικοποιήσεως των Δωδεκανήσων.
Η νήσος Αμοργός
Διασφαλίζει τον έλεγχο της εξόδου του Ρωσικού στόλου από και πρός το Αιγαίο, δεν ανήκει εντός της παράνομης-αυθαίρετης περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της τουρκικής ακτοφυλακής και δεν περιλαμβάνεται εντός κάποιας εκ των επίσης παρανόμων τουρκικών ΝΟΤΑΜ για βολές και ασκήσεις.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αν οι ΗΠΑ θελήσουν τελικά να δημιουργήσουν βάση ή βάσεις στα Ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, τότε αν τηρήσουν στάση ίσων αποστάσεων με την Τουρκία, πράγμα που αναμένουμε, θα επιλέξουν είτε τη Σκύρο, είτε τη Αμοργό για αυτές, με επικρατέστερη την πρώτη για τους λόγους που αναφέραμε νωρίτερα.
Αν όμως όντως θέλουν να δείξουν εμπράκτως στην Ελλάδα ότι την θεωρούν Στρατηγικό εταίρο τότε θα επιλέξουν είτε τη Λήμνο, είτε την Κάρπαθο, σκίζοντας τους παράνομους τουρκικούς χάρτες έρευνας και διάσωσης και τις ΝΟΤΑΜ.
Σχόλια