Νικόλαος Πλακίδας: Ένας ράφτης στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -Πώς η φήμη του έφτασε στις ΗΠΑ
Δέκα νέες εγγραφές στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην πλειονότητά τους, χοροί της παράδοσης και έθιμα του τόπου και ανάμεσά τους ένας ράφτης.
Ο Νικόλαος Πλακίδας, από την Αιτωλοακαρνανία, είναι ράφτης και μπήκε στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Πώς ξεχώρισε ο ράφτης από το Μεσολόγγι
Γιατί ξεχώρισε ο Νικόλαος Πλακίδας. Ο Νικόλαος Πλακίδας ράβει και κεντάει πιστά αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών, φτιάχνει κοσμήματα και πασούμια.
Η τέχνη της κατασκευής αντιγράφων παραδοσιακών ενδυμασιών, όπως ασκείται από τον Νικόλαο Πλακίδα, στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί παράδειγμα προσαρμογής στο σύγχρονο πολιτιστικό περιβάλλον της τέχνης του ελληνοράπτη.
Οι φορεσιές δημιουργούνται κατόπιν παραγγελίας, προκειμένου να φορεθούν σε γάμους, πανηγύρια, αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων, παρελάσεις.
Το εργαστήρι του Νικόλαου Πλακίδα βρίσκεται στην Κατοχή Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περιοχή όπου πραγματοποιούνται πολλές γιορτές και πανηγύρια, όπως η γιορτή της Εξόδου στο Μεσολόγγι, τα πανηγύρια της Αγίας-Αγάθης στο Αιτωλικό, του Αϊ-Συμιού στο Μεσολόγγι, της Αγίας Παρασκευής στο Νεοχώρι.
Ο Νικόλαος Πλακίδας ράβει και κεντάει πιστά αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών
Ο Νικόλαος Πλακίδας από μικρό παιδί έδειξε την αγάπη του για την λαϊκή παράδοση του τόπου του. Μεγαλώνοντας τον κέρδισε οριστικά. Άρχισε να μαζεύει αυθεντικές φορεσιές και να μελετά τον τρόπο κατασκευής τους και να καταγράφει τις παλιές βελονιές. Έτσι άρχισε σιγά-σιγά να στήνει το εργαστήρι του. Η ποιότητα όμως της δουλειάς του και ο σεβασμός προς την παράδοση τον έκαναν γρήγορα γνωστό.
Η φήμη του απλώθηκε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλα τα σημεία του πλανήτη, όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο.
Ο Νικόλαος Πλακίδας στο εργαστήριό του
Παράλληλα έχει εκθέσει σε 18 χώρες, όπου υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο και φιλελληνισμός. Κάθε στολή απαιτεί σκληρή δουλειά, λεπτομέρεια, και αγάπη.
Παράδειγμα η στολή της Αμοργού, μία φορεσιά επηρεασμένη από την Ευρώπη που γίνεται με στοφένια μεταξωτά υφάσματα. Αποτελείται από το πολύπτυχο φουστάνι με τα μακριά μανίκια, το εσωτερικό πουκάμισο, μία λευκή ποδιά, την ζώνη στη μέση. Στο κεφάλι τοποθετείται το σκληρό ψηλό καπέλο με το άσπρο κεντητό μαντήλι.
Φορεσιά της Αμοργού
Δείτε χαρακτηριστικές δουλειές του Νικόλαου Πλακίδα μέσα από το foustanela.gr
Η Φορεσιά της Καλύμνου είναι λιτή και αυστηρή. Αποτελείται από:
Το άσπρο βαμβακερό κεντητό πουκάμισο. Το ριγωτό βαμβακερό καβάδι. Την μακριά ζώνη. Το σταμπωτό άσπρο η κίτρινο μαντήλι.
Κάλυμνος
Στη Σκόπελο, η φορεσιά νυφική και γιορτινή αστικού τύπου καθηλώνει με την επιβλητικότητα της. Γίνεται από πλούσια υλικά και βλέπουμε την έντονη αντίθεση των πολύχρωμων κεντημάτων πάνω στο μαύρο ύφασμα.
Αποτελείται από: Το κολλαριστό μεσοφόρι. Το χρυσοκέντητο άσπρο πουκάμισο. Το πολύπτυχο ατλαζένιο αμάνικο μαύρο φουστάνι κεντημένο με πολύχρωμα μετάξια. Το βυσσινί βελούδινο κοντό χρυσοκέντητο γιλέκο. Τον εντυπωσιακό κεφαλόδεσμο. Το κέντημα στο στήθος με τις κορδέλες που κρατάει το γιλέκο. Τα χρυσοκέντητα πασούμια.
Φορεσια Σκοπέλου
Στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, η Φορεσιά είναι δυτικού αστικού τύπου και φορέθηκε σε 20 περίπου χωριά .
Αποτελείται από: Την άσπρη κεντητή τραχηλιά. Την πολύπτυχη ταφταδένια φούστα με τα προξενιά. Την κεντητή τούλινη ποδιά. Τη χρυσοκέντητη ζώνη. Το βελούδινο χρυσοκέντητο γιλέκο σε διάφορα χρώματα. Τον λουλουδένιο κεφαλόδεσμο με τα μπομπάρια και την άσπρη μπόλια. Αλυσίδες και καρφίτσες στολίζουν τη φορεσιά.
Κέρκυρα
Ο Νικόλαος Πλακίδας συνεργάζεται με λαογραφικά μουσεία, συλλέκτες, λαογράφους, το Θέατρο "Δόρα Στράτου" και Λύκεια των Ελληνίδων. Σήμερα πέρα από το χώρο εργασίας έχει δημιουργήσει ένα όμορφο εκθεσιακό χώρο και ένα βεστιάριο με φορεσιές από όλη την Ελλάδα.
Η δραστηριότητά του δεν περιορίζεται μόνο στην κατασκευή των φορεσιών αλλά και κοσμημάτων υποδημάτων και ότι άλλο συμπληρώνει την φορεσιά. Η εργασία γίνεται πάντα με τις παραδοσιακές τεχνικές και ότι κατασκευάζεται είναι πιστό αντίγραφο.
https://www.iefimerida.gr
Σχόλια