Nord Stream: Οι Ολλανδοί είχαν ενημερώσει την CIA για ουκρανικό σχέδιο καταστροφής του αγωγού



Νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση, στοχοποιεί το Κίεβο για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream 1 και 2

Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών είχε ενημερώσει ήδη από τον Ιούνιο του 2022 την CIA για ένα ουκρανικό σχέδιο καταστροφής των αγωγών Nord Stream 1 και 2.

Αυτό μεταδίδει ο ιστότοπος της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας, NOS. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ολλανδική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών MIVD προειδοποίησε τη CIA για την ύπαρξη αυτού του σχεδίου, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να προειδοποιήσει με τη σειρά της το Κίεβο να μην καταστρέψει τον αγωγό.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του NOS, τον Ιούνιο του 2022, τρεις μήνες πριν από το σαμποτάζ που κατέστρεψε τον Nord Stream, η αμερικανική CIA προειδοποίησε την Ουκρανία να μην ανατινάξει τον αγωγό. Οι Αμερικανοί το έκαναν αυτό αφού έλαβαν ένα ανησυχητικό μήνυμα από την ολλανδική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών MIVD, η οποία έμαθε για τα ουκρανικά σχέδια επικείμενης επίθεσης μέσω μιας πηγής στην Ουκρανία.

Αυτό προκύπτει από έρευνες των NOS, Nieuwsuur και των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Die Zeit και ARD.

Το σαμποτάζ δεν προχώρησε τον Ιούνιο, αλλά τον Σεπτέμβριο η επίθεση πραγματοποιήθηκε τελικά, με βάση σχεδόν το ίδιο σενάριο που είχε αποκαλύψει η MIVD τρεις μήνες νωρίτερα.

«Η επίθεση εκείνη την εποχή προκάλεσε παγκόσμιο σάλο και εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλά ερωτήματα. Αρχικά, πολλά δάχτυλα έδειχναν τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ουκρανία συμμετείχε στην ενέργεια, κάτι που ο πρόεδρος Ζελένσκι αρνείται κατηγορηματικά», σχολιάζει το NOS.

Ο ρόλος των Ολλανδών

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, συνεχίζει το NOS, είναι ο ρόλος της ολλανδικής MIVD, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση ανατίναξης του αγωγού σε πρώιμο στάδιο. Το ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος της MIVD παραμένει ασαφές, καθώς η υπηρεσία δεν επιθυμεί να σχολιάσει. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνήθεις διαδικασίες, η υπουργός  Άμυνας της Ολλανδίας, ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δεν μπορεί παρά να ενημερώθηκαν από την MIVD για τα δικά της ευρήματα και να ενημέρωσαν τους Αμερικανούς.

Έτσι, ένας μικρός κύκλος στην κορυφή της ολλανδικής πολιτικής ηγεσίας γνώριζε για τις σοβαρές υποψίες εναντίον της Ουκρανίας εδώ και ένα χρόνο.

Τον Μάρτιο, όταν αναφέρθηκε η πιθανή εμπλοκή της Ουκρανίας, η υπουργός Ενέργειας της Ολλανδίας τόνισε ότι η υποστήριξη που παρέχεται στη χώρα αυτή από την Ολλανδία και την Ευρώπη είναι ανεξάρτητη από το ζήτημα του κατά πόσον η Ουκρανία εμπλέκεται στην ανατίναξη του Nord Stream.

Το σχέδιο

Το σχέδιο που υπέκλεψε η MIVD ανέφερε ότι υπεύθυνος για την επιχείρηση θα ήταν ο στρατηγός Valeri Zaluzhny, ανώτατος διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Θα εμπλεκόταν μια μικρή ομάδα δυτών που θα πραγματοποιούσε το σαμποτάζ από ένα ιστιοφόρο. Ο Ζελένσκι δεν θα ήταν ενήμερος για το σχέδιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο σχέδιο αυτό αναφέρθηκε και η Washington Post, βασιζόμενη σε έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν. Ανέφερε ότι οι πληροφορίες για το σχέδιο ανατίναξης δόθηκαν στη CIA από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών. Από την έρευνα του NOS και τον υπολοίπων ολλανδικών και γερμανικών ΜΜΕ, προκύπτει ότι αυτή η υπηρεσία ήταν η MIVD.

Οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας έσπευσαν να ενημερώσουν τους Αμερικανούς στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, ελπίζοντας ότι η ενέργεια θα μπορούσε ακόμη να αποτραπεί.

Η επίθεση σχεδιάστηκε αμέσως μετά από μια άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία έληξε στις 17 Ιουνίου. Οι Αμερικανοί ήρθαν τότε σε επαφή με την Ουκρανία. Αργότερα, η MIVD ενημέρωσε και τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι ο ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουν Χέρς, ο οποίος υποστήριξε πως η CIA κρύβεται πίσω από την καταστροφή των αγωγών, ανέφερε στο δημοσίευμά του ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, από κοινού με τη Νορβηγία, χρησιμοποίησαν αυτή την άσκηση ως κάλυψη για να τοποθετηθούν εκρηκτικά στους αγωγούς, τα οποία ακολούθως ενεργοποιήθηκαν εξ αποστάσεως αρκετές εβδομάδες αργότερα.

Η προειδοποίηση

Όπως σημειώνει το NOS, η προειδοποίηση της CIA προς την Ουκρανία εγείρει ερωτήματα. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές αν οι Αμερικανοί προειδοποίησαν τους Ουκρανούς ομολόγους τους για τα σχέδια ανατίναξης του αγωγού πριν από την αρχική ημερομηνία της επίθεσης ή μετά. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι σαφές αν οι Ουκρανοί ακύρωσαν το αρχικό σχέδιο λόγω της αμερικανικής προειδοποίησης ή για κάποιο άλλο λόγο. Μια πηγή αναφέρει ότι το σχέδιο τέθηκε «σε αναμονή» μετά τον Ιούνιο, με την CIA να εκτιμά ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίθεση.

Λίγο μετά την επίθεση της 26ης Σεπτεμβρίου, η MIVD επικοινώνησε και πάλι με τη CIA (και πάλι με βάση μια πηγή στην Ουκρανία) με πληροφορίες σχετικά με την επίθεση που είχε διαπραχθεί. Αυτό ενίσχυσε τις υποψίες των υπηρεσιών ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από το σαμποτάζ.

Ωστόσο, πηγές των μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης βεβαιότητα σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την επίθεση, την οποίαν εξακολουθεί να ερευνά η MIVD.

Μια «άβολη αλήθεια»

Εκτός από το MIVD, υπηρεσίες στη Δανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία ερευνούν επίσης την υπόθεση εδώ και μήνες. Όπως σημειώνει το NOS, πηγή των μυστικών υπηρεσιών που γνωρίζει την προειδοποίηση των ΗΠΑ δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει σύντομα οριστικό συμπέρασμα, πόσο μάλλον μια ενιαία απάντηση από τις ευρωπαϊκές χώρες. «Υποψιάζομαι ότι το αποτέλεσμα της έρευνας θα είναι μια δυσάρεστη αλήθεια», δήλωσε το εν λόγω άτομο.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η Gazprom, ο ρωσικός κρατικός όμιλος φυσικού αερίου, κατείχε το 51% του Nord Stream, δυτικές ενεργειακές εταιρείες, μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, ήταν εταίροι και είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια στους αγωγούς. Η Ουκρανία διαμαρτυρόταν πριν ακόμα από την έναρξη του πολέμου ότι ο Nord Stream θα επέτρεπε στη Ρωσία να παρακάμπτει τους αγωγούν που διέρχονται από το έδαφός της, στερώντας από το Κίεβο τεράστια έσοδα από τα τέλη διέλευσης.

https://www.ot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»