Τουρκία: Ο Ερντογάν ορκίστηκε νέος πρόεδρος για τα επόμενα 5 χρόνια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος για μια νέα πενταετή θητεία. "Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάξω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους ... να τηρήσω το σύνταγμα, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, τις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και τις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας", δήλωσε ο Ερντογάν σε τελετή στο κοινοβούλιο της Άγκυρας, όπως σημειώνει το Reuters.

Πριν ορκισθεί, ο Ερντογάν έλαβε την προεδρική εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Ο πλέον μακροβιότερος ηγέτης της Τουρκίας, κέρδισε 52,2% υποστήριξη στην επαναληπτική ψηφοφορία της 28ης Μαΐου. Η εκλογική του νίκη ανέτρεψε τις προβλέψεις των περισσότερων δημοσκοπήσεων και ήρθε παρά την κρίση του κόστους ζωής που θεωρήθηκε ότι μείωσε τις προοπτικές του.

Μετά την ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθεί τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην οποία θα παραστούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 78 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, και του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ, Βασίλης Κασκαρέλης.

Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει την κυβέρνησή του αργότερα σήμερα και αναμένεται να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην ανορθόδοξη προσέγγισή του στην οικονομική πολιτική.

Ο Ερντογάν είναι πιθανό να περιλάβει στο υπουργικό συμβούλιό του τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες είχε μεταδώσει την προηγούμενη εβδομάδα το Ρόιτερς, κάτι που θα έδειχνε μια δυνητική επιστροφή σε μεγαλύτερη οικονομική ορθοδοξία, που θα περιλάμβανε ενδεχομένως αυξήσεις επιτοκίων.Ο Σιμσέκ έχαιρε του σεβασμού των επενδυτών, όταν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018. Ένας σημαντικός ρόλος γι' αυτόν τώρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποστασιοποίηση από χρόνια επιμονής στα χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και βαρύ κρατικού ελέγχου των αγορών.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως, αν συνεχισθούν οι σημερινές πολιτικές, η οικονομία οδεύει προς αναταραχή, καθώς τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν εξανεμισθεί και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Ο 69χρονος Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός το 2003, αφού το κόμμα του, το AKP, κέρδισε τις εκλογές στα τέλη του 2002, μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση που είχε αντιμετωπίσει η Τουρκία από τα χρόνια του 1970.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο αργότερα σήμερα.

Οι έως τώρα πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως αναμένεται να μείνουν εκτός κυβέρνησης τρεις εκ των κορυφαίων πρώην υπουργών του. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για τους Χουλουσί Ακάρ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σουλεϊμάν Σοϊλού.

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»