NASA: Ισως υπάρχει ζωή στη Σελήνη και θα ψάξουμε να την βρούμε




Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα αναζητήσει μικροβιακές μορφές ζωής στο φεγγάρι. ανθρωπότητα ετοιμάζεται να επιστρέψει μετά από μισό αιώνα στη Σελήνη. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό εκείνοι που θα πατήσουν για μια ακόμη φορά το πόδι τους στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου θα είναι αμερικανοί αστροναύτες. Η NASA σχεδιάζει να εκτοξεύσει τον Δεκέμβριο του 2025 την αποστολή Artemis 3 στο πλήρωμα της οποίας θα βρίσκεται τουλάχιστον μια γυναίκα που θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα κοιτάξει τη Γη από το έδαφος του φεγγαριού.

Εχουν γραφτεί πολλά για αυτή την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη αφού εκτός από τις ΗΠΑ βλέψεις για δημιουργία μόνιμων βάσεων και αργότερα επιστημονικών όσο και εμπορικών/τουριστικών εγκαταστάσεων έχει η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Ιαπωνία και εσχάτως χώρες της Μέσης Ανατολής. Μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα είχε ομονοήσει ότι στο σεληνιακό περιβάλλον δεν υπάρχει δυνατότητα παρουσία της ζωής και έτσι όλες οι αποστολές εξερεύνησης μέχρι σήμερα δεν ασχολούνταν με το ζήτημα αυτό.

Όμως επιστήμονες της NASA ανατρέπουν τα δεδομένα και υποστηρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές στη Σελήνη και θα πρέπει οι επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές του προγράμματος Artemis να την αναζητήσουν. Οι επανδρωμένες αποστολές τόσο της NASA όσο και της Κίνας έχουν επιλέξει ως σημεία προσεδάφισης κρατήρες στο Νότιο Πόλο της Σελήνης. Οι επιστήμονες της NASA θεωρούν ότι σε αυτά τα σημεία είναι πιθανό να αναπτύχθηκαν κάποια στιγμή κάποιες μορφές ζωής και να κατάφεραν να επιβιώσουν παρά τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν όπως αντίστοιχα έχουν εντοπιστεί να ζουν μικροβιακές μορφές ζωής στις ακραίες συνθήκες στις πολικές περιοχές της Γης.

«Η μικροβιακή ζωή θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβιώσει στις αντίξοες συνθήκες κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλ. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που ανακάλυψε η ομάδα μας είναι ότι δεδομένης της πρόσφατης έρευνας σχετικά με τις περιοχές στις οποίες μπορεί να επιβιώσει ορισμένη μικροβιακή ζωή, μπορεί να υπάρχουν δυνητικά κατοικήσιμα σημεία για τέτοιες μορφές ζωής ακόμη και κόσμους που δεν υπάρχει αέρας όπως η Σελήνη. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε ποιοι συγκεκριμένοι οργανισμοί μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι για επιβίωση σε τέτοιες περιοχές και ποιες περιοχές των σεληνιακών πολικών περιοχών συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποτελέσουν τόπους εξερεύνησης μπορεί να είναι πιο επιδεκτικές για την υποστήριξη της ζωής» αναφέρει ο Πραμπάλ Σαξένα, πλανητικός ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA που με την ομάδα του πραγματοποιούν μελέτες για τα πιθανά σημεία προσεδάφισης της επανδρωμένης αποστολής Artemis 3.

Αυτά ορισμένα σημεία που έχει επιλέξει στο Νότιο Πόλο της Σελήνης η NASA για να προσεδαφιστεί η αποστολή Artemis 3. Σε αυτά τα σημεία γίνονται τώρα μελέτες για να διαπιστωθεί αν διαθέτουν συνθήκες ικανές να συντηρούν κάποιες μορφές ζωής.

Με απλά λόγια η ερευνητική ομάδα παράλληλα με τα καταλληλότερα και πιο ασφαλή σημεία προσεδάφισης αναζητά και σημεία στις ίδιες περιοχές που θα μπορούσαν να αποτελούν σημεία όπου θα μπορούσαν δυνητικά να υποστηρίξουν την παρουσία κάποιων ανθεκτικών μικροβιακών μορφών ζωής και έτσι ανάμεσα στις άλλες εργασίες που θα έχουν να κάνουν οι αστροναύτες να προσπαθήσουν να εντοπίσουν αυτά τα μικρόβια.

Naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»