Η Bundestag υιοθέτησε ψήφισμα για τη «μακεδονική ταυτότητα» – Ισχυρές αντιδράσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης


Ιούνιος 16, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια. 

Με τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και τη σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, η γερμανική Bundestag υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ ψήφισμα για την επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας, γράφουν δημοσιεύματα των Σκοπίων. 

«Με αυτό το έγγραφο αποδίδουμε βαθύ σεβασμό στη μακεδονική ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό», είπε από το βήμα ο Γερμανός υπουργός για την Ευρώπη.

Θα ενισχυθεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας της Βόρειας Μακεδονίας

 Ο Λίρμαν ανακοίνωσε την 4η επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία σε μια προσπάθεια, όπως λέει, να ενθαρρύνει τη χώρα να υιοθετήσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

«Οι πολίτες χάνουν την πίστη τους στην προοπτική της ΕΕ. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην ΕΕ και να χρησιμοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες για να ενθαρρύνουμε τους εταίρους μας στη Βόρεια Μακεδονία. Οι ισχυρισμοί ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα απειλήσουν την ταυτότητα είναι λάθος. Η εισαγωγή πρόσθετων κοινοτήτων στο Σύνταγμα, αντίθετα, μόνο θα ενισχύσει τον πολυεθνικό χαρακτήρα του κράτους, που αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Λίρμαν.

«Βόρεια Μακεδονία, ένα διεφθαρμένο και ασταθές κράτος»

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το ψήφισμα, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της πρώην καγκελαρίου Μέρκελ. Η βασική τους κριτική ήταν γιατί η Βόρεια Μακεδονία ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής και οι προσβολές προς τη χώρα ακούγονταν και από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Θέλετε τη Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ;!» Είναι ένα διεφθαρμένο και ασταθές κράτος. Η μέση κοινωνική βοήθεια στη χώρα αυτή είναι 50 ευρώ το μήνα. Φανταστείτε αυτή τη χώρα να μπαίνει στην ΕΕ και να δίνει πρόσβαση σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους στο κοινωνικό μας σύστημα», δήλωσε ο Markus Frohnmeier του ακροδεξιού AfD.

Σήμερα, το ψήφισμα της γερμανικής Bundestag χαιρετίστηκε από τα δύο μεγάλα σλαβικά κόμματα των Σκοπίων, το SDSM και VMRO-DPMNE, αλλά και πάλι με αλληλοκατηγορίες.

«Το VMRO-DPMNE θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα τέτοια ψηφίσματα. Κάθε τέτοιο ψήφισμα είναι ευπρόσδεκτο. Αναμένουμε τέτοια ψηφίσματα από άλλους στρατηγικούς εταίρους μας την επόμενη περίοδο. Αλλά αυτό δεν είναι, θα έλεγα, ούτε το 5 τοις εκατό αυτού που αξίζει αυτό το έθνος, και αυτό το έθνος αξίζει μια δίκαιη ευκαιρία που είχαν όλα τα έθνη που προσχώρησαν στην ΕΕ. Είναι χωρίς όρους, χωρίς παραχωρήσεις στην εθνική ταυτότητα, να μπορούμε να δείξουμε πόσα ξέρουμε και πόσα αξίζουμε, και σε μια κανονική διαδικασία διαπραγματεύσεων να γίνουμε κράτος μέλος της ΕΕ» είπε ο αρχηγός του VMRO- DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

«Δυστυχώς, εκτός από μπλόκα, το DPMNE δεν έκανε τίποτα για τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, ούτε για αυτό το ψήφισμα. Το DPMNE και ο Μίτσκοσκι πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους. Ειδικά από τη στιγμή που τα αδελφά τους κόμματα στη Bundestag καταψήφισαν το ψήφισμα για επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας, πολιτισμού και ιδιαιτερότητας. Γιατί το DPMNE και ο Μίτσκοσκι δεν έκαναν πιέσεις στα κόμματά τους για υποστήριξη; Ο Μίτσκοσκι και οι βουλευτές του DPMNE οφείλουν στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα», λέει ο Ντάρκο Κάεφσκι, βουλευτής του SDSM.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, το βήμα της Γερμανίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες το επόμενο διάστημα.

The Hellenic Information Team

https://echedoros.blog

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»