Στη Γη και σε άψογη κατάσταση η κάψουλα του διαστημοπλοίου Hayabusa2 με τα δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu






Σε άψογη κατάσταση βρίσκεται η κάψουλα του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa2 με τα δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu η οποία εισήλθε την Κυριακή στην ατμόσφαιρα της Γης και προσγειώθηκε στην Αυστραλία, σύμφωνα με τους ερευνητές της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας, JAXA.
 
Όπως ανακοίνωσε η JAXA τη Δευτέρα, η ομάδα περισυλλογής επιβεβαίωσε ότι η κάψουλα επανεισόδου ήταν σωστά σφραγισμένη και ολοκλήρωσε τη διαδικασία λήψης δειγμάτων αερίων. Εκτενής ανάλυση θα λάβει χώρα στην Ιαπωνία.
 
Η κάψουλα εισήλθε στην ατμόσφαιρα την Κυριακή, και η JAXA την εντόπισε με ελικόπτερο στη Γούμερα της Αυστραλίας, με την περισυλλογή να λαμβάνει χώρα γρήγορα. Η κάψουλα περιέχει τις πρώτες σημαντικές ποσότητες δειγμάτων βράχου από αστεροειδή. Όπως αναφέρει το BBC, η κάψουλα έπεσε με αλεξίπτωτο και η ομάδα περισυλλογής τη βρήκε σε αμμώδες έδαφος.
 
Το Hayabusa2 πέρασε πάνω από έναν χρόνο μελετώντας τον Ryugu πριν επιστρέψει στη Γη. Πλησιάζοντας τον πλανήτη, απελευθέρωσε την κάψουλα και μετά έβαλε μπροστά τους κινητήρες του προς άλλη κατεύθυνση.
 
«Το Hayabusa2 ήρθε στο σπίτι» είπε ο Dr. Γιουΐτσι Τσούντα, project manager της αποστολής, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Κυριακής στη Σαγκαμιχάρα της Ιαπωνίας. «Περισυλλέξαμε το σεντούκι με τον θησαυρό» είπε, προσθέτοντας ότι η περισυλλογή της κάψουλας έγινε «τέλεια» και ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ζημιά στο δοχείο με τα δείγματα.
 
Ο Dr Χιτόσι Κουνινάκα, γενικός διευθυντής του ISAS (Institute for Space and Astronautical Science) είπε πως «αρχίσαμε την ανάπτυξη του Hayabusa2 το 2011. Νομίζω πως το όνειρο έγινε πραγματικότητα».
 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναγνώρισε πως στο παρελθόν είχαν υπάρξει αποστολές με τεχνικά προβλήματα, ωστόσο τόνισε πως στο Hayabusa2 όλα έγιναν 100% σύμφωνα με το πρόγραμμα, και το δείγμα επέστρεψε ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί- οπότε και είναι ανοιχτός ο δρόμος προς το επόμενο στάδιο, που περιλαμβάνει μια αποστολή ονόματι ΜΜΧ, με σκοπό τη συλλογή δειγμάτων από το μεγαλύτερο φεγγάρι του Άρη, τον Φόβο.
 
Όσον αφορά στο διαστημόπλοιο Hayabusa2, η επόμενη αποστολή του είναι ένας άλλος, μικρότερος (πλάτους 30 μέτρων) αστεροειδής, τον οποίο αναμένεται να φτάσει το 2031.


https://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»