Σύνοδος Κορυφής: Νικητής η… Τουρκία με γερμανικές πλάτες
Για το Μάρτιο μεταφέρει ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ενωση τη συζήτηση για πρόσθετες κυρώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας περιμένοντας την αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ. Καμία αναφορά στο θέμα του εμπάργκο όπλων.
.Η Σύνοδος του Δεκεμβρίου, στην οποία η Ευρώπη θα έπαιρνε θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, τελικά εν πολλοίς κατέληξε στο να πετάξει το τενεκεδάκι παρακάτω, στον Μάρτιο, για αποφάσεις σε ότι αφορά ουσιαστικά μέτρα.
Οι ηγέτες φαίνεται πως τελικά επέλεξαν την γερμανική γραμμή και τις παραινέσεις προς την Αγκυρα αποφεύγοντας σαφή μέτρα και περιμένοντας την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ.
Ετσι, όπως προκύπτει από το κείμενο συμπερασμάτων, αποφάσισαν να ξεκινήσουν να ετοιμάζουν κυρώσεις κατά της Αγκυρας καλώντας σε «επιπλέον καταχωρήσεις στηριγμένες στην απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019 σε ότι αφορά περιοριστικά μέτρα έναντι των μη εξουσιοδοτημένων γεωτρητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο» και καλούν τον Τζοζέπ Μπορέλ να υποβάλει έκθεση για τις πιθανές επιλογές «το αργότερο τον Μάρτιο του 2021».
Η απόφαση έρχεται παρότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στις ΗΠΑ για την αγορά των S-400.
Στο τελικό κείμενο υπήρξαν κάποιες αλλαγές που είχαν ως στόχο να ικανοποιηθεί η Αθήνα και η Κύπρος, με τη στήριξη της Γαλλία, όπως αναφέρει το Politico. Κυρίως αφορά την Κύπρο με την αναφορά ότι «στηρίζεται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων» στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχει, όμως, καμία αναφορά στο θέμα του εμπάργκο όπλων που απαιτούσε η Ελλάδα και είχε «σηκώσει» η κυβέρνηση και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άμεση απόφαση για περισσότερες κυρώσεις.
Ωστόσο «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Παράλληλα, αναφέρει ότι αναζητά συντονισμό σε ότι αφορά το θέμα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Ορούτς Ρέις και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και στην ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Τονίζεται ταυτόχρονα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ταυτόχρονα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία» και «η συνεργασία» με την κυβέρνηση στην Άγκυρα «για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη» και «τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών».
https://www.euro2day.gr
Σχόλια